woensdag 30 november 2011

Vierlande merklap

Vandaag doe ik voor het eerst mee met de update van de Vierlande merklap. Na het zien van een aantal updates bij Marcella NUTTIG EN FRAAI, Marian PHEBE AND JANE, Jeanny JEANNY'S MERKLAPPERIE en Basje (via Marcella) heb ik besloten om ook te beginnen met een Vierlande merklap. Het patroon lag er al jaren, maar steeds ging er een ander borduurwerk voor. Het is de Vierlande 1826, hetzelfde patroon als van Marcella en Basje. Het origineel van deze Vierlande merklap hangt in het Stickmuster Museum Celle in Duitsland. Ik heb hem daar gezien en een foto gemaakt, maar helaas is die mislukt. Vierlande is de streek aan de zuidoostkant van Hamburg. In de periode van 1770 tot 1870 werden daar de Vierlande merklappen veel geborduurd. Men gebruikte zwarte borduurzijde op ongebleekt linnen.Sommige delen werden in rood geborduurd.


Ik borduur met donkergrijs (nr. 413) DMC Perlé borduurgaren, dikte 12 (25 gram per streng) op 14 draads roomwit Belfast linnen. Het alfabet gedeelte is af, nu kan ik aan de figuren beginnen. Over de betekenis daarvan, later meer.



Patronen en pakketten van Vierlande Merklappen zijn o.a. te koop bij HISTORISCHE STICKMUSTER en WIEHENBURG. Een compleet Vierlande 1826 pakket vind je HIER en het patroon HIER.

zondag 27 november 2011

Ontrafel Museum Twentse Welle Enschede


In MUSEUM TWENTSE WELLE in Enschede is nog tot en met 4 maart 2012 de tentoonstelling ONTRAFEL te zien. De tentoonstelling bestaat uit hand- en machinaal gebreide kleding van internationale modeontwerpers en modehuizen gedurende de laatste 100 jaar, o.a. Chanel, Dior, Mary Quant, Yohji Yamamoto en Sandra Backlund. Ook wordt er aandacht besteed aan de industriële breitechnieken van de 18de en 19de eeuw.







De tentoonstelling was al eens te zien in het Mode Museum van Antwerpen. In Museum Twentse Welle zijn hoogtepunten van die tentoonstelling te zien, aangevuld met stukken uit de collectie van het museum. Het is een mooie en gevarieerde tentoonstelling, maar niet heel groot. De foto's zijn printscreens  van de panoramabeelden, alles is beter te bekijken op de website.


Tijdens de tentoonstelling worden er verschillende workshops gehouden, o.a. kerstballen breien. Op 5 februari 2012 is er een workshop met Arne & Carlos. Ook kan men mee breien aan de langste sjaal.



Museum Twentse Welle is een nieuw en modern opgezet museum en een bezoek meer dan waard. Je kunt er alvast eens rondkijken d.m.v. een VIRTUELE TOUR. Het museum staat in de wijk ROOMBEEK die in 2000 getroffen werd door de vuurwerkramp.

zaterdag 26 november 2011

Decemberzegels 2011 van Flow

Heb je ze al gezien? De Decemberzegels 2011 zijn vanaf 22 november weer te koop. Ik vind ze heel mooi. Dit jaar zijn ze ontworpen door de makers van FLOW. De hoofdkleuren zijn rood en goud. Figuurtjes die allemaal bij de maand december en de Kerstmis passen. Kijk zelf maar!


Bij 3 vellen Decemberzegels ontvang je de speciale Flow-agenda 2012 en die is ook al zo mooi.


Het Flow magazine heb ik meteen gekocht. In deze uitgave staat ook een interview met Karina Schaapman, de maakster van 'Het Muizenhuis' en het boek 'Het Muizenhuis Sam & Julia'. Leuke extra's zijn een schriftje, cadeaupapier en stickers. 

donderdag 24 november 2011

Er zijn 76 truien nodig!

Bij BERTHI las ik de oproep van Frouke om truien te breien voor Hongaarse kinderen. Er zijn 76 kinderen die dringend heerlijk warme wollen truien nodig hebben. De truien moeten over drie weken al bij Frouke binnen zijn, dan zorgt zij dat ze naar Hongarije verstuurd worden. Wil je een trui breien of heb je nog een nieuwe liggen, kijk dan even bij Berthi. Deze leuke Nijntje trui heb ik gekocht om op te sturen naar Frouke. Hij is nieuw, hand gebreid en van 100% wol. Ik kreeg zojuist een mailtje van Frouke, dat het truitje gedragen gaat worden door Levente (jongetje).

zaterdag 19 november 2011

Aan de Rol in de Lier










Vorig jaar april ging ik samen met Mienke op stap. In museum de Timmerwerf in De Lier was vanaf 13 februari t/m 17 april de expositie van Marcella en Trijnie te zien. De expositie van deze twee dames had de titel Aan de rol, een zoektocht naar oude, nuttige en fraaie handwerktechnieken.

Trijnie handwerkt zelf en verzamelt oude handwerken, gemaakt door meisjes van de lagere- en huishoudschool, zoals merklapjes, stoplapjes en souvenirs de ma jeunesse ook bekend als pronkrol (naai- en techniekenlap).

Trijnie maakte deze prachtige lap met verschillende handwerktechnieken.








Oude handwerken.
















Marcella raakte door Trijnie geïnteresseerd in de oude handwerktechnieken, ging zelf aan de slag en maakt nu een pronkrol die de lengte van twaalf meter moet gaan behalen. Ze had inmiddels 6 meter aan elkaar gezet en had al een aantal volgende stukken af die nog lagen te wachten om er aangezet te worden. In deze pronkrol komen verschillende technieken voor.

Boutis

Candlewicking

Haakwerk

Open Naaiwerk

Schwalmer borduurwerk

Engels borduurwerk

Merklapjes

De onderdelen van de pronkrol zijn op haar blog te zien, maar om dit nu alles in het echt te kunnen bewonderen was geweldig, dan is pas duidelijk te zien hoe fijntjes er gewerkt wordt. Marcella noemt haar pronkrol Souvenir de ma vie, omdat het niet door een meisje gemaakt is maar door een vrouw, als persoonlijke proeve van vakbekwaamheid.

Marcella verzamelt zakdoekjes en maakt ze ook zelf. Met dit exemplaar voor kleindochter Sophie heeft ze vorig jaar de eerste prijs gewonnen. Klik even op de foto om de tekst goed te kunnen lezen.


Dit prachtige stoplapje is ook door Marcella gemaakt. Het is een replica van een lapje van Stéphanie Desmidt. 







Hieronder nog een aantal quilts van Marcella. In de eerste quilt zijn verschillende Trapunto technieken verwerkt en het is intensief gequilt.



Een cribquilt in redwork.



De Dear Jane quilt.



Een aantal bezoeksters had ook handwerk meegenomen, o.a. kwam deze oude pronkrol tevoorschijn.


We hebben genoten van de tentoonstelling. Voor meer prachtige handwerken is het aan te bevelen om eens een kijkje te nemen op het blog van Marcella Nuttig en Fraai.

http://nuttigenfraai.blogspot.com/