dinsdag 20 november 2012

Gevulde koeken uit Voorst en dubbelgangers uit Zweden

BAKKERIJ BRIL in Voorst is een bekend begrip bij ons in regio, maar ook in het overige deel van Nederland heeft menigeen er van gehoord. Rijdt men door Voorst, dan wordt er gegarandeerd gestopt bij deze bakkerij. Sommigen rijden er zelfs een eind voor om.


Waarvoor dan wel? Voor de overheerlijke gevulde koeken. Een opvallend kenmerk is de vorm. Het formaat is groter dan van de gemiddelde gevulde koek.


foto: bakkerij Bril

Bij bakkerij Bril kun je ook koffie en thee drinken. Ze serveren er o.a. heerlijke appeltaart bij. Of probeer de speculaasjes, gevuld speculaas en kruidkoek eens. Bakkerij Bril is een omweg waard!



MARION woont in Zweden, maar komt oorspronkelijk uit de buurt van Voorst. Bij haar zijn de koeken van bakkerij Bril ook bekend. Als je in Zweden woont kun je natuurlijk niet even naar bakkerij Bril toe. Marion bakt graag en heeft haar eigen versie van de gevulde koeken gemaakt. Volgens haar hebben ze veel weg van de gevulde koeken van bakkerij Bril.


 
2 foto's: Marion

Woon je niet in de buurt van bakkerij Bril en wil je toch eens van die overheerlijke gevulde koeken proeven, hier volgt het recept van Marion.

Wat heb je nodig: oven 175 graden
300 gram koude boter in stukjes
400 gram bloem
200 gram bruine basterdsuiker
snufje zout
halve of hele theelepel speculaaskruiden
Voor de vulling:
400 gram amandelspijs en 1 ei
Meng de bloem, basterdsuiker, zout en de speculaaskruiden door elkaar in de kom, kneed de boter er zo snel mogelijk koel door. Doe er water bij als het te droog is.
Verkruimel het spijs en prak er 1 heel ei door daarna even stevig mixen.
Nou heb ik de meelbal verdeeld in 2 stukken, 1 stuk voor de bovenkant en 1 stuk voorde onderkant. 1 meelbal rol je lang uit als een worst en verdeel je in 8 ongeveer gelijke stukjes, rol de stukjes iets plat uit en leg deze op het bakpapier op de bakplaat. Verdeel nu het amandelspijs over deze 8 stukjes en voor de bovenkant geld hetzelfde principe.
Klop nu even een ei los in een glas en bestrijk de bovenkant van de gevulde koeken.
Het gaat hier niet om het uiterlijk alles mag er wat minder strak uit zin hahah…
Zet het ongeveer 40 minuten in het midden van de oven.
Wel even goed laten afkoelen.


Marion nogmaals bedankt voor het recept. 
In de Seasons nr.8 staat een artikel over Marion in Zweden.
 

34 opmerkingen:

  1. Mmmmm, ik ruik ze bijna hier. Zien er heerlijk uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. willy het is me een leuk boek voor bij "ons"blik...
    http://www.bol.com/nl/p/het-zeeuwse-knop-bakboek/9200000009735564/

    groetjes hilly

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Hilly, het boek ziet er erg mooi uit. Bedankt voor de tip!

      Verwijderen
  3. Mmmmmm in deze tijd denken we ook alleen maar aan lekkers!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Willy, ik ben eens met DH en DS bij bakkerij Bril geweest en we hebben er gevulde koeken gekocht! Het licht heel strategisch op een hoek, al zou je willen, je komt er niet voorbij hahaha...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. mmmmm die zijn inderdaad lekker. Het lukt mij ook niet altijd om er langs te rijden en dan niet te stoppen. Overigens hebben ze ook heel lekker krentenbrood!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heerlijk!
    Dank je wel voor het recept.

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  7. O wat lekker, moet ik eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het ziet er in ieder geval erg heerlijk uit....!
    Lieve groet.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. leuk zo'n lekkere bakker in de buurt. Hier heb je van Boheemen die de lekkerste Bossche (ja in Den Haag ;))Bollen schijnt te maken. Maar dat recept..daar ben ik blij mee..yammie!! Liefs, Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  10. ohhh DIE SPECULAASJES..NIET TE WEERSTAAN!!!!
    :0)))
    ik ga de gevulde koeken nu ook proberen..rij er wel een straatje voor om!!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. We moeten naar Voorst, vast ook mooi wandelgebied daar. Je hoort zodra we geweest zijn, groet @

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Volgens mij is het beter dat ik er niet kom hihi...!!

    Lieve groet, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Al die lekkernijen die jij beschrijft: HEERLIJK. Gevulde koeken zijn echt mijn favoriet....
    Groeten van Willemien.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Heb je het krentenbrood al eens geproefd van bakker Bril?
    Ook een aanrader.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Toen ik nog in Devente werkte reed ik in de ochtend vaak aan de andere kant van de IJssel terug, om, maar wel een leuke route, en dan even langs bakker Bril. Heerlijk. Groetjes, Gerda

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Mmmm ziet er lekker uit, had ook ingrediënten gekocht voor gevulde speculaas te maken en door deze foto's krijg ik er wel erg veel trek in, hihi!
    fijne dag,
    groetjes van Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Oh die zijn vreselijk LEKKER!! fijne dag knuffel Else

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Lijkt mij heerlijk! Zal er aan denken mocht ik daar in de buurt komen! Groetjes
    Lida

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Heerlijk!!
    Bedankt voor het recept!

    Liefs, Juliëtte

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Dat ziet er heerlijk uit, bedankt voor het recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. What a nice little bakery and the cakes look good.

    Hugs

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Er is niets lekkereder dan eigen gebakken produkten.
    Groeten
    Marga

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Heerlijk is het als je zo'n lekkere bakker in je buurt hebt. Ik heb er ook zo een en ben er heel blij mee!

    Lieve groet,
    Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Niet alleen de koeken vind ik er overheerlijk uit zien, ook de winkel zelf ziet er zo 'nostalgisch' uit. Daar hou ik van, ipv die 'moderne' panden.
    In ieder geval bedankt voor de tip. Mocht ik eens in de buurt komen......
    Vriendelijke groeten,
    Chantal

    BeantwoordenVerwijderen
  25. De koeken van Bakker Bril zijn heerlijk!!!
    Groetjes,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  26. o, dat ziet er heerlijk uit! vierkante gevulde koeken, die wil ik ook wel eens gaan maken, bedankt voor het recept.
    groetjes, Evelyn

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Dat zijn weer herinneringen....Huilen...tranen met tuiten met kerstmis en pasen als thuis de stollen met amandelspijs op tafel verscheen. Wat vond ik dat érg. Wat op tafel stond móest gegeten worden. Gevulde koeken hoorden bij de koffie en dus mocht ik daar nee tegen zeggen. Ben ik niet verschrikkelijk :-))
    En speculaas eet ik dus ook niet!

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Willy bedankt voor het recept. Het water loopt mij in de mond.Heerlijk!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  29. beter voor de lijn om niet in de buurt te komen dus ...

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Wist je dat de gevulde koeken van bakkerij Bril gevormd worden met de vierkanten deksels van Nescafé potten? (Het oude model). Zo kun je zelf je koeken ook meer op die van Bril laten lijken.

    BeantwoordenVerwijderen