zaterdag 31 maart 2012

Openluchtmuseum het Hoogeland in Warffum

Vorig jaar juli gingen we een dag naar de provincie Groningen. Als eerste bezochten we Openluchtmuseum het Hoogeland in Warffum. Warffum is een wierdendorp (kunstmatige heuvel) omringd door akkerland vlak bij de Waddenzee. In 1959 is het museum opgericht. Het ligt in de dorpskern. Er zijn twintig huizen die bezocht kunnen worden. Sommige huizen behoren voor een deel tot het museum en het andere deel wordt bewoond. Ook zijn er een aantal huizen uit de regio geplaatst. Tussen de huizen liggen de oude kerkpaden. In het openluchtmuseum is de tijd 100 jaar stil blijven staan. Je kunt zien hoe toen geleefd en gewerkt werd in Warffum en omgeving.

 Het dorpscafé

De winkel

 Het huis van de veearts


De woonwagen


De drukkerij



Het schippershuis



Het daglonershuis


Het vrouw Fransens gasthuis 



 De schilder


De keuken van de kosterij


 De gegoede burgerij

 




De school


Een wandeling door het museum in 2 delen.




Informatie: https://www.hethoogeland.com/

Vierlande merklap

Vorige maand heb ik niets geborduurd aan mijn Vierlande merklap omdat ik moest wachten op een extra streng garen dat nog steeds niet bij de winkel in voorraad was.Van zowel JEANNY als JESSIE kreeg ik een adres waar hetzelfde garen in voorraad zou zijn. Dames hartelijk bedankt! Ik heb het garen besteld en inmiddels in huis. Het is ook nog van hetzelfde verfbad. Vandaag is het dus weer tijd voor een update van de merklap. Ik heb het middelste ronde patroon geborduurd. Meer gegevens over deze Vierlande merklap vind je in de categorie Borduren.


JEANNY en MARCELLA hebben hun Vierlande merklappen af. MARIAN en Basje (via MARCELLA) zijn nog aan het borduren.

donderdag 29 maart 2012

Leuke emaille winkel

De Emaillerie is gevestigd in een voormalige slagerij in Loenen (op de Veluwe). Het is een prachtige winkel, van onder tot boven vol met allerlei emaille voorwerpen. De verzameling is begonnen met groen emaille en is uitgegroeid tot een enorme voorraad in verschillende kleuren.






Zie je het schilderij rechts op de foto? Het is geschilderd door de eigenaresse. In de winkel hangen nog meer door haar gemaakte schilderijen met emaille als onderwerp. Hoe kan het ook anders, ze is een echte emaille liefhebster. Ze kan er ook prachtig over vertellen.




Een bezoek aan de Emaillerie is zeker de moeite waard. Voor kinderen is het ook erg leuk en leerzaam om de spullen uit grootmoederstijd te bekijken en te weten waar ze voor gebruikt werden.

De winkel is alleen op vrijdag geopend en in de winter gesloten. Mocht je een bezoekje willen brengen, kijk dan eerst even op de website voor de openingstijden en het adres (bel voor de zekerheid). Aanvulling 2017: de winkel is helaas definitief gesloten.


 

...

dinsdag 27 maart 2012

De Millinger Theetuin

De Gelderse Poort is het gebied waar de Rijn Nederland binnenkomt en zich splitst in Waal en Neder-Rijn. De laatste jaren zijn de akkers en  weilanden langs de oevers van de Rijn en Waal teruggegeven aan de natuur.  Het is een prachtig gebied om per fiets te verkennen. Vanaf Lobith aan de Rijn fietsten we richting Pannerden en namen daar met het voet/fietsveer de oversteek naar Millingen. Toen we vanaf Millingen over het fietspad westwaarts langs de Rijn fietsten zagen we aan de overkant Konikpaarden, dat zijn wilde paarden. Het ras was eigenlijk uitgestorven  maar men heeft dit oerpaard uit het verleden kunnen terug fokken. Na ongeveer 5 km het fietspad gevolgd te hebben kwamen we bij een prachtig paradijsje terecht, de Millinger Theetuin. Het is alleen per fiets of te voet  (2 km) bereikbaar. Het ademt een exotisch oriëntaalse sfeer uit. We zijn even in een andere wereld geweest.

Wij maakten deze fietstocht op een woensdag in juni. Vanaf het eerste weekend van april t/m het laatste weekend van oktober is De Millinger Theetuin geopend (kijk voor de zekerheid even op de website).








 

  


 
 

 

  
   

Foto's 6,10,14 en 16 zijn van de website.
...

Informatie: 
https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/gelderse-poort
https://millingertheetuin.nl/