zondag 30 september 2012

Wandelen in het Beekbergerwoud

Ten zuidoosten van Apeldoorn ligt het gebied het Beekbergerwoud. Hier was vroeger het laatste oerbos van Nederland, in 1871 werd er landbouwgrond van gemaakt.

 


Nu ongeveer 140 jaar later maakt Natuurmonumenten er een nieuw natuurgebied van, een bos en moerasgebied. In 2006 is men hier mee begonnen. Het moet uiteindelijk een gebied van 300 hectare worden.


Dat het nog niet zo gemakkelijk is om in dit gebied weer de planten te laten groeien die in het oerbos groeiden las ik in een krantenartikel. De jarenlange bemeste grond is waarschijnlijk niet diep genoeg afgegraven waardoor de onderliggende bodem niet voedselarm is en de planten die er zouden moeten gaan groeien geen kans krijgen.


Er is een wandelroute van 2,5 km. Een gedeelte ervan is een pad van vlonders.


Halverwege staat een uitkijktoren, dus een verrekijker mee is een goed idee.


Laarzen zijn trouwens ook niet overbodig. Op sommige plekken sta je tot je enkels in de modder. Op de foto kun je aan de bruine kleur van het kwelwater zien dat er ijzer in de grond zit.


De dieren die in dit gebied grazen kunnen onvoorspelbaar reageren. Houd minimaal 25 meter afstand. Doorkruis kuddes niet. Deze informatie staat bij de ingang van het natuurgebied.

Als we bijna aan het eind van de route zijn zien we op ongeveer 25 meter afstand de kudde runderen die zich aan het verplaatsen is naar een andere plek.




Een prachtig gezicht om zo'n kudde te zien lopen, maar hoe weten we nu of ze er allemaal voorbij zijn, misschien komt er nog één achteraan. We kunnen niet om de bocht kijken en wachten het maar even af. Ja hoor, daar is de laatste en die lijkt weinig haast te hebben.


Hier zie je het pad waar ze met z'n allen doorgekomen zijn en waar wij de route verder volgen. Hier en daar ligt een grote koeienvlaai.



Dit was een wandeling van september 2010. In de krant van gisteren las ik dat het gebied wordt uitgebreid en het al eerder ingerichte deel ook onder handen wordt genomen. De werkzaamheden duren zeker tot april 2013, daarna kun je er weer heerlijk wandelen. Op de website van Natuurmonumenten vind je t.z.t. informatie.

Informatie: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/beekbergerwoud

vrijdag 21 september 2012

Paleis Het Loo in Apeldoorn

Aan de noordkant van Apeldoorn ligt het ongeveer 300 jaar oude Paleis Het Loo. Tot haar dood in 1962 woonde Koningin Wilhelmina er en daarna prinses Margriet met haar gezin. Toen prinses Margriet er woonde, heb ik er als kind wel eens voor het hek gestaan. Een tante en oom van mij woonden in de buurt en als wij daar op bezoek waren dan wandelden we altijd naar het paleis.


Na restauratie van het paleis en reconstructie van de tuinen, werd het in 1984 opengesteld voor het publiek. Sinds die tijd hebben wij het een aantal keren bezocht. De laatste keer was vorig jaar (juli 2011), tijdens de tentoonstelling "Maxima 10 jaar in Nederland". (De geplaatste foto's zijn van juli 2011 en september 2012)


Een beeld van Koningin Wilhelmina bij de vernieuwde ingang.


Het Grand Café "Prins Hendrik Garage".


Via de Stallen en Koetshuizen naar de ingang van het Paleis.


De te bezichtigen vertrekken zijn ingericht in verschillende periodes van de laatste drie eeuwen. Het geeft een beeld van hoe de Oranjes hier leefden.

In de westvleugel zijn de tijdelijke tentoonstellingen. Afgelopen zomer (2012) was dat "Oranje en de Nationale Streekdrachten".

In de oostvleugel wordt een deel van de museumcollectie tentoongesteld en is het Museum van de Kanselarij de Nederlandse Orde gevestigd. Dit deel is vanaf 13 uur geopend.


Op de woensdagen in juni, juli of augustus wordt het dak van het paleis ook opengesteld. Vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht op de tuinen.

De baroktuin, heeft symmetrische vormen, buxushaagjes, jeneverbesstruiken, bloemperkjes, fonteinen en beelden.







De tentoonstelling  "Anjers aan het hof" (2011).




Aan de westkant van het paleis ligt de Koningstuin, daar staan o.a. prachtige fruit leibomen.





 Aan de westkant bevindt zich ook restaurant "De Balzaal".




Aan de oostkant ligt de Koninginnetuin, dat vind ik de mooiste tuin.











Appeltjes van Oranje.


Informatie: https://www.paleishetloo.nl/

woensdag 19 september 2012

Nazomeren in Zeeland


Gezellig met z'n viertjes.
 

 Elke avond een strandwandeling.


Skeletjes van mini zee-egeltjes en wenteltrapjes zoeken (klik).


De kracht van het water.
 


Het strand bijna voor ons alleen.


Blijven tot de zon ondergaat.


Wanneer gaan we weer?

Aanvulling: De collages zijn gemaakt met Picasa.