vrijdag 26 oktober 2012

Mimi Kirchner en haar poppen



  

    
  

Kijk en luister naar het verhaal van Mimi Kirchner en haar poppen.















Via deze LINK kun je een gratis patroon van een pop downloaden. Je vindt er ook een uitgebreide werkbeschrijving.


Behalve poppen maakt Mimi ook deze kleine wereld speldenkussens.


Op de volgende sites kun je het werk van Mimi Kirchner volgen: 
http://mimikirchner.com/blog/
https://www.flickr.com/photos/mimik/
https://www.etsy.com/shop/mimikirchner

Foto's: Mimi Kirchner.

woensdag 24 oktober 2012

Kinderkleding bewaren

Als je spullen wegdoet, dan kan het weleens zijn dat je daar je achteraf spijt van krijgt. Zo heb ik dat met kleding van de kinderen, vooral van de door mij gebreide truitjes, vestjes en zelfs een baby winterpakje. Sommige kledingstukken staan nog wel op een foto van toen ze het droegen, maar van een aantal niet.
 
Van mijn zoon heb ik een spijkerjasje bewaard, maat 86. Wat stond dat stoer samen met het petje. R en z'n petjes waren onafscheidelijk. Hij heeft ze jaren gedragen. Van de éne op de andere dag ging het petje af en kwam er een grote pot haargel in huis.


Van mijn dochter heb ik een Oilily truitje bewaard, maat 128,  blauw met ecru kleurige letters en figuurtjes, net een merklap. Destijds was ik er helemaal weg van en ik vind het nog steeds mooi. Zelf droeg ik een soortgelijke trui, maar deze was niet van Oilily.



Deze foto is van 1993. De trui die A draagt is gebreid door een vriendin. Volgens mij was het een patroon uit de Ariadne Baby & Peuter. Je kunt zien hoe R zijn pet het liefste droeg.


Ik zal binnenkort eens in de fotoalbums zoeken naar foto's van door mij gebreide kleding.

Hebben jullie kleding bewaard van de kinderen?

maandag 22 oktober 2012

Een beren picknick

De beren vonden het weer eens tijd worden voor een berenpicknick. Ik zeg dan geen nee, want het is altijd heel gezellig.


Voor deze gelegenheid heb ik het beren servies gepakt. Geen thee maar roze limonade, dat vonden ze helemaal niet erg. Koekjes en zoutjes erbij om te knabbelen.


Paddington was zo lief en leende zijn sjaal aan Aja zodat zij geen kou kon vatten. Alle andere beren waren blij dat Aja er ook bij kon zijn.


Er werd gepraat, gezongen en gelachen. Alle beren hadden plezier.


Paddington vond dat er ook nog een verhaaltje verteld moest worden. Hij overlegde met de andere beren en ze waren het er over eens, Teddy Bear Party.


Dit boekje kreeg dochter A tijdens een Sinterklaasfeest op de peuterspeelzaal. Het gaat over A en haar Teddy Bear Party.


Het is een spannend verhaaltje.



Waar zullen de beren vannacht over dromen?


Wist je dat konijnen ook picknicken? Kijk maar eens bij Fleur. 
http://jojoos-landleven.blogspot.com/2012/10/een-nette-konijnenfamilie.html

donderdag 18 oktober 2012

Twee speldenkussens

Dit speldenkussen, met een PATROON VAN JANITA, borduurde ik een tijdje geleden voor CORRIE. Tijdens de vakantie in WORPSWEDE vond ik een geschikte kaart en stuurde het haar vorige week toe.


DMC Mouliné Color Variations 4025.


Op de dag dat Corrie mijn speldenkussen ontving, kreeg ik ook een speldenkussen. WILMA stuurde het mij toe als bedankje. Ik was verrast en ben blij met dit mooie speldenkussen. Waarom ze mij bedankte kun je HIER lezen.


...

maandag 15 oktober 2012

Maandag wasdag

Vandaag wilde ik eigenlijk een aantal foto's van wasjes plaatsen die ik nog heb liggen. Ik ontdekte ook een aantal leuke video's over de was, daarom maak ik er vandaag maar "maandag wasdag" van.

 KINDERDIJK, de molen was.


Elburg, de bonte was.



 Augsburg (Duitsland), werkkleding? 


Vroeger was het op maandag wasdag, dat is allang niet meer zo, tegenwoordig wordt er bijna elke dag van de week gewassen. Dit gaat natuurlijk veel makkelijker omdat elk huishouden wel in het bezit is van een wasmachine. Vroeger werd de was op zondagavond al in de week gezet en werd er op maandag gewassen. Dit werd gedaan in teil/tobbe. Eerst de witte was en dan de bonte was er achteraan. Wasbord, borstel, stamper en wringer kwamen hier aan te pas. Als wasmiddel gebruikte men soda en groene zeep. Reckitt blauw, ook wel poppetje blauw genoemd, werd toegevoegd aan het laatste spoelwater en zorgde voor een witte was. Soms werd de was ook nog GESTEVEN. Als alles droog was kon men beginnen met het strijken of MANGELEN van het schone wasgoed. (Helaas werkt de link naar een uitgebreid artikel niet meer, dus die heb ik verwijderd.)

Marion van het blog Anderson Cottage beschrijft hoe je zelf wasmiddel kunt maken.
Informatie: https://anderson-cottage.blogspot.com/2012/10/biologische-mayonaise-zelf-maken-zelf.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_c


Oude wasattributen van het Amager Museum in Denemarken.
Informatie: http://www.museumamager.dk





Ook nam men de was wel mee naar een plek in het dorp waar water was om het te spoelen. De witte was werd dan ook op de BLEEK gelegd om het wit te laten worden in de zon. In Rijssen ging men naar de Weijerd.


Tijdens de zomervakantie doet de Folkloregroep uit Rijssen de was op de Weijerd.


HIER kun je lezen hoe de was in de volksbuurten in Utrecht gedaan werd.






De was van woonwagenbewoners in het Openluchtmuseum in Arnhem.
Informatie:  https://openluchtmuseum.nl/




Met de komst van elektrische apparaten voor het huishouden, zoals de wasmachine, centrifuge en het strijkijzer verschenen er een aantal voorlichtingsfilmpjes van het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening voor de plattelandsvrouwen, deze gingen over tijd- en arbeidsbesparende methoden voor de was.





Een goede huisvrouw zorgt
Zoals het wezen moet
Dat netjes is het linnengoed
Wil daar voor al oppassen
Dat het helder wordt gewassen



Op MARKEN.



Op URK.



Kijk ook eens bij Truus Wijnen van het blog Wandel Kijk en Kiek, zij heeft bijna elke maandag wasdag. 
Informatie: https://wandelkijkenkiek.blogspot.com/search/label/Maandag%20Wasdag

HET WASLIJNTJES BOEK.