dinsdag 30 oktober 2012

De Amish

Tijdens één van mijn bezoekjes aan de kringloopwinkel zag ik dit Amish adressenboekje tussen de boeken staan. Er staan prachtige quilts, kousen, wanten, poppen en ook meubels in.Amish is een protestantse geloofsgemeenschap die in Zwitserland zijn oorsprong heeft. De naam is afkomstig van hun leider Jakob Amman (1644-1730). De groep splitste zich van de Mennonieten. Op zoek naar godsdienstvrijheid vertrokken ze in de achttiende eeuw vanuit Europa naar een aantal staten in Noord Amerika, o.a. Ohio en Pennsylvania. Ze leven volgens de bijbel en de oude regels van de overlevering "die Ordnung". Hun taal is een oud Duits dialect, dat ten onrechte Dutch wordt genoemd.
De Amish leiden een eenvoudig, hardwerkend bestaan. Doordat ze allerlei eigentijdse invloeden weren die hen met de buitenwereld kan verbinden, leven ze in een behoorlijk isolement. Zo maken ze geen gebruik van elektriciteit. Amish verplaatsen zich te voet, per step of maken gebruik van zwarte koetsen (buggies) met paarden ervoor.

Een groot gedeelte van de Amish wonen in het district Lancaster County in de staat Pennsylvania. Amish hebben geen kerken maar komen eens in de 2 weken samen voor de dienst in één van de huizen of schuren.  De sobere huizen worden verwarmd door een grote kachel die in de keuken staat. De keuken is het middelpunt van het huis, hier is de vrouw bezig met bakken, naaien, haken.

Binnenkijken in een nieuw Amish huis.

Vrouwen en meisjes dragen lange donkere rokken en kousen. Als ze ongehuwd zijn dragen ze witte kapjes en schorten. Buiten dragen ze meestal donkere schorten. Vanaf het huwelijk dragen ze geheel donkere kleding. Aan de kleding zitten geen knopen en ritsen, maar haken en ogen. Het haar is lang en wordt gedragen in een knotje. Zowel vrouwen als mannen dragen geen sieraden.De vrouwen komen regelmatig samen om aan hun quilts te werken. De quilts worden van effen stoffen gemaakt en hebben abstracte patronen, want ze mogen geen realistische voorstellingen maken. Vroeger werd er ook met opzet een klein foutje gemaakt met als achtergrond de gedachte dat alleen god geen fouten maakt. Tegenwoordig worden de quilts ook van bedrukte stoffen en met kleine patronen gemaakt, dit is voor de verkoop aan toeristen.


Voor de kinderen worden stoffen poppen gemaakt. Het poppenhoofd heeft geen gezicht, want op grond van een bijbeltekst is het maken van menselijke beelden verboden.De kinderen gaan ongeveer tot hun veertiende jaar naar school, waar ze alleen rekenen, taal, schrijven, aardrijkskunde en geschiedenis krijgen. Na schooltijd helpen ze mee in het vaak grote gezin (gemiddeld 7 kinderen).

De Amish jongeren vanaf 16 jaar krijgen de mogelijkheid om gedurende ongeveer 3 maanden "de andere wereld" te verkennen. Deze periode heet Rumspringa. Na deze periode moeten ze beslissen of ze binnen de Amish gemeenschap blijven of deze verlaten. De meeste jongeren keren terug naar de Amish gemeenschap, het verschil met "de andere wereld" is  te groot.

Documentaire over de Rumspringa,  Amish on Break, National Geographic (film werd verwijderd  van YouTube).

De man is het hoofd van het gezin en werkt op het (veelal) boerenbedrijf. Mannen en jongens zijn in het donker gekleed. Ze dragen broeken met bretels, eenvoudige vesten, overhemden en jasjes. In de winter dragen ze grote zwarte hoeden en in de zomer strohoeden. Als de mannen getrouwd zijn laten ze een baard staan.  

Bij de Amish is de gemeenschapszin erg belangrijk. De hele gemeenschap helpt bij de barn raising. Dit is het, in één of meerdere dagen, opbouwen van een schuur. Honderden mannen werken er samen aan. De vrouwen zorgen dan voor de verzorging.
In de film WITNESS uit 1985 wordt de levenswijze van de Amish goed weergegeven.  Het verhaal speelt zich af in een Amish-gemeenschap waarin een voor drugscriminelen vluchtende politieman terechtkomt. Hij wordt verliefd op een Amish vrouw en dat levert een hoop problemen op.Een fragment uit de film Witness - barn raising.


Sinds de film zijn in Lancaster County en ook wel in de rest van de Verenigde Staten, de Amish een  toeristische attractie geworden. LANCASTER COUNTY.
 


De Amish willen zich zo weinig mogelijk met de buitenwereld bemoeien, maar er is steeds minder grond beschikbaar en de prijzen stijgen snel, ook al doordat steeds meer stedelingen zich in dit landelijk gebied aan de Amerikaanse oostkust vestigen. De Amish kunnen zich niet langer van de buitenwereld afscheiden willen ze financieel kunnen rondkomen. Ze verkopen de opbrengst van hun land in kraampjes of eigen winkeltjes, gaan noodgedwongen werken in bedrijven in "de andere wereld". Tegenwoordig is er ook een groep nieuwe Amish die gebruik maakt van auto's en elektriciteit.


Documentaire BBC, Amish a secret life.


Nog twee interessante documentaires over het verlaten van de Amish gemeenschap:

Trouble in Amish Paradise 

Leaving Amish ParadiseInformatie Wikipedia, Lancaster County, Video's.

zondag 28 oktober 2012

Breien voor het interieur

Bij ROWAN vond ik deze mooie gebreide kussens en plaid voor in het interieur. Na registreren/inloggen zijn de patronen gratis te downloaden.


HIER vind je nog meer gratis patronen van Rowan voor het interieur.

Blader door de WOOL WEEK 2012 ONLINE COLLECTION 
en de  WOOL WEEK 2011 ONLINE COLLECTION.
Foto's: van de website.

vrijdag 26 oktober 2012

Mimi Kirchner en haar poppen  

    
  

Kijk en luister naar het verhaal van Mimi Kirchner en haar poppen.Via deze LINK kun je een gratis patroon van een pop downloaden. Je vindt er ook een uitgebreide werkbeschrijving.


Behalve poppen maakt Mimi ook deze kleine wereld speldenkussens.


Op de volgende sites kun je Mimi Kirchner volgen: BLOGFOTO'SETSY.  

Foto's: Mimi Kirchner.

woensdag 24 oktober 2012

Kinderkleding bewaren

Als je spullen wegdoet, dan kan het weleens zijn dat je daar je achteraf spijt van krijgt. Zo heb ik dat met kleding van de kinderen, vooral van de door mij gebreide truitjes, vestjes en zelfs een baby winterpakje. Sommige kledingstukken staan nog wel op een foto van toen ze het droegen, maar van een aantal niet.
 
Van mijn zoon heb ik een spijkerjasje bewaard, maat 86. Wat stond dat stoer samen met het petje. R en z'n petjes waren onafscheidelijk. Hij heeft ze jaren gedragen. Van de éne op de andere dag ging het petje af en kwam er een grote pot haargel in huis.


Van mijn dochter heb ik een Oilily truitje bewaard, maat 128,  blauw met ecru kleurige letters en figuurtjes, net een merklap. Destijds was ik er helemaal weg van en ik vind het nog steeds mooi. Zelf droeg ik een soortgelijke trui, maar deze was niet van Oilily.Deze foto is van 1993. De trui die A draagt is gebreid door een vriendin. Volgens mij was het een patroon uit de Ariadne Baby & Peuter. Je kunt zien hoe R zijn pet het liefste droeg.


Ik zal binnenkort eens in de fotoalbums zoeken naar foto's van door mij gebreide kleding.

Hebben jullie kleding bewaard van de kinderen?

maandag 22 oktober 2012

Een beren picknick

De beren vonden het weer eens tijd worden voor een berenpicknick. Ik zeg dan geen nee, want het is altijd heel gezellig.


Voor deze gelegenheid heb ik het beren servies gepakt. Geen thee maar roze limonade, dat vonden ze helemaal niet erg. Koekjes en zoutjes erbij om te knabbelen.


Paddington was zo lief en leende zijn sjaal aan Aja zodat zij geen kou kon vatten. Alle andere beren waren blij dat Aja er ook bij kon zijn.


Er werd gepraat, gezongen en gelachen. Alle beren hadden plezier.


Paddington vond dat er ook nog een verhaaltje verteld moest worden. Hij overlegde met de andere beren en ze waren het er over eens, Teddy Bear Party.


Dit boekje kreeg dochter A tijdens een Sinterklaasfeest op de peuterspeelzaal. Het gaat over A en haar Teddy Bear Party.


Het is een spannend verhaaltje.Waar zullen de beren vannacht over dromen?


Wist je dat konijnen ook picknicken? Kijk maar eens bij FLEUR.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...