zondag 25 november 2012

In 35 minuten sokken leren breien

Voor het breien van sokken gebruik ik al een aantal jaren het basispatroon uit het Duitstalige boekje Socken stricken leicht gemacht. Een Nederlandstalig boekje waar dit basispatroon in beschreven staat  is Sokken brei je zo! In beide boekjes staan de basisbeginselen van het sokken breien.


Op internet vond ik 6 instructievideo's voor het breien van het basispatroon. In 35 minuten leer je sokken breien. De video's zijn Duitstalig, maar ook zonder kennis van die taal is het goed te volgen. Er wordt gebreid op de Continentale manier (draad in de linkerhand), zelf brei ik op de Engelse manier (draad in de rechterhand), dit is verder niet storend om de instructies te begrijpen.

deel 1
deel 2
deel 3
deel 4
deel 5
deel 6

Op de bijbehorende WEBSITE van Nadelspiel staat deze SOKKENTABEL.
Op de WEBSITE van Wolhalla (auteurs van Sokken brei je zo!) staat een beschrijving van het basis sokpatroon en je vindt er verschillende matentabellen.

Als je nog nooit eerder sokken hebt gebreid, is het handig om eerst een oefensok te breien. Daarbij hoef je geen lang been te breien, maar begin je na een kleine boord al met de hiel. De voetlengte kort je ook in om zo eerder aan het minderen van de tenen te beginnen. Voor het oefenen kun je ook de kleinste maat sok breien.


Het garen voor deze sokken kocht ik in Zweden, het is JÄRBO MELLANRAGGI  nr.28026  75% wol 25% polyamide.

 Veel plezier met sokken breien!

 ...

donderdag 22 november 2012

Het Zeeuwse Knop Bakboek

In september, tijdens de vakantie in Zeeland, kocht ik de ZEEUWSE KNOP BAKVORM. Vorige maand verscheen HET ZEEUWSE KNOP BAKBOEK.


Tinka Leene, de ontwerpster van de Zeeuwse knop bakvorm, kreeg van over de hele wereld recepten toegestuurd. In het boek staan 75 recepten, verhalen en foto's uit 35 landen. Daarnaast is het geïllustreerd met originele oude foto's van Zeeuwen in klederdracht. Het boek heeft ook een erg mooi kaft en omslag. De gaten in de omslag staan symbool voor het terugkijken naar wat was. De foto's van recepten naar het creëren van je toekomst.


Hilly bedankt voor de tip!

dinsdag 20 november 2012

Gevulde koeken uit Voorst en dubbelgangers uit Zweden

BAKKERIJ BRIL in Voorst is een bekend begrip bij ons in regio, maar ook in het overige deel van Nederland heeft menigeen er van gehoord. Rijdt men door Voorst, dan wordt er gegarandeerd gestopt bij deze bakkerij. Sommigen rijden er zelfs een eind voor om.


Waarvoor dan wel? Voor de overheerlijke gevulde koeken. Een opvallend kenmerk is de vorm. Het formaat is groter dan van de gemiddelde gevulde koek.



foto: bakkerij Bril

Bij bakkerij Bril kun je ook koffie en thee drinken. Ze serveren er o.a. heerlijke appeltaart bij. Of probeer de speculaasjes, gevuld speculaas en kruidkoek eens. Bakkerij Bril is een omweg waard!



MARION woont in Zweden, maar komt oorspronkelijk uit de buurt van Voorst. Bij haar zijn de koeken van bakkerij Bril ook bekend. Als je in Zweden woont kun je natuurlijk niet even naar bakkerij Bril toe. Marion bakt graag en heeft haar eigen versie van de gevulde koeken gemaakt. Volgens haar hebben ze veel weg van de gevulde koeken van bakkerij Bril.


 
2 foto's: Marion

Woon je niet in de buurt van bakkerij Bril en wil je toch eens van die overheerlijke gevulde koeken proeven, hier volgt het recept van Marion.

Wat heb je nodig: oven 175 graden
300 gram koude boter in stukjes
400 gram bloem
200 gram bruine basterdsuiker
snufje zout
halve of hele theelepel speculaaskruiden
Voor de vulling:
400 gram amandelspijs en 1 ei
Meng de bloem, basterdsuiker, zout en de speculaaskruiden door elkaar in de kom, kneed de boter er zo snel mogelijk koel door. Doe er water bij als het te droog is.
Verkruimel het spijs en prak er 1 heel ei door daarna even stevig mixen.
Nou heb ik de meelbal verdeeld in 2 stukken, 1 stuk voor de bovenkant en 1 stuk voorde onderkant. 1 meelbal rol je lang uit als een worst en verdeel je in 8 ongeveer gelijke stukjes, rol de stukjes iets plat uit en leg deze op het bakpapier op de bakplaat. Verdeel nu het amandelspijs over deze 8 stukjes en voor de bovenkant geld hetzelfde principe.
Klop nu even een ei los in een glas en bestrijk de bovenkant van de gevulde koeken.
Het gaat hier niet om het uiterlijk alles mag er wat minder strak uit zin hahah…
Zet het ongeveer 40 minuten in het midden van de oven.
Wel even goed laten afkoelen.


Marion nogmaals bedankt voor het recept. 
In de Seasons nr.8 staat een artikel over Marion in Zweden.
 

Oproep van Wieke!

(28 januari 2013: de linkjes heb ik verwijderd omdat een groot deel niet meer werkte)

WIEKE is nog steeds op zoek naar mensen die kerstballen willen breien of haken ten behoeve van Get The Virus Stop Aids Now.


Maar, mocht je geen tijd hebben om te breien of haken, je kunt ook meedoen door reclame te maken op je blog of in je omgeving. Laat het even weten aan WIEKE als je reclame maakt, dan maakt ze weer een verwijzing naar je blog.

Je kunt je aanmelden via de Actie pagina van Get The Virus Stop Aids Now en aangeven hoeveel kerstballen je wilt breien of haken voor deze actie.
Breien jullie al mee voor de Aids-Wezen? Kijk voor een indrukwekkend filmpje op de Site.

Ter motivatie een aantal nieuwe patronen van Wieke, zodat het ballen breien leuk blijft.










Lukt het nog niet om kerstballen te breien en wil je het leren? De komende weken geeft Wieke workshops:

vrijdagmorgen 23 november bij Steek van Wal te Santpoort-Noord
woensdagavond 28 november bij Steek van Wal te Santpoort-Noord
donderdagmorgen 29 november bij Steek van Wal te Santpoort-Noord
zondag 2 december tijdens het Kerst Open Huis bij Atelier Bep te Hall
zondagmiddag 9 december in de Bibliotheek te Wassenaar

woensdagavond 12 december in de Bibliotheek te Velsen


Voor iedere deelnemer aan de workshop, die een kerstbal breit voor Get The Virus Stop Aids Now en doneert via de Actie Pagina, maakt Wieke 5 euro van het cursus geld over ten behoeve van de Aids-Wezen.





Informatie : WIEKE

maandag 19 november 2012

My knitted boyfriend

Een project van NOORTJE DE KEIJZER. My Knitted Boyfriend is een kussen met een verhaal. Een kussen met een persoonlijkheid. Een kussen om te kussen! Of, nou ja… om te knuffelen, te kroelen, te liefkozen, en om mee te lachen. Want deze man is altijd vrolijk. En flexibel is hij ook. Houd je van snorren dan heeft hij een snor. Houd je van brillen dan draagt hij een bril. Hij zit lekker op de grond, op je bank, of aan je keukentafel. Maar het allerliefst ligt hij naast je, bij je in bed. Met jouw hoofd op zijn borst en zijn armen om je heen. Zodat je je nooit meer alleen voelt. Met deze man weet je het zeker, hij zal je nooit verlaten.

In de film zie je Arthur met de blanke huid. Er is ook een Steve met een donkere huid.


MY KNITTED BOYFRIEND from Noortje de Keijzer on Vimeo.

Tekst van de website.

zondag 18 november 2012

Mugtails


Heb je deze leuke mugtails (van Kinto) al gezien. Het zijn bekers met afbeeldingen van dierenfiguren. Hun staart is het oor. Ze zijn niet allemaal even makkelijk vast te pakken, maar eigenlijk vind ik ze ook veel leuker als waxinelichthouder. Door de reliëfdruk schijnt een heel mooi licht. Op dit moment zijn er 8 verschillende mugtails verkrijgbaar: eekhoorn, kat, konijn, ree, beer, vos, egel en eland.


Even googelen  en je vindt de verkoopadressen.
Foto's: internet.


Draag je sjaal eens anders



WENDY'S LOOKBOOK

donderdag 15 november 2012

Vogelvoederkopjes

Ik ben in mijn servieskast op zoek naar theekopjes die ik kan gebruiken om deze leuke VOGELVOEDERKOPJES te maken. Het is een idee van Sharon, FOR THE LOVE OF VINTAGE. Je vindt ze op de website van Charlie, THE NATUREL WEDDING COMPANY. In het berichtje staat een beschrijving hoe je het voer kunt bereiden. Op de website van de VOGELBESCHERMING vind je een Nederlandse beschrijving voor het maken van vetbollen. Vul het kopje niet helemaal tot de rand, zo heeft de vogel houvast. Het lijkt me verstandig om na een regenbui het achtergebleven water er uit te gooien.


foto's: The Naturel Wedding Company

Met dank aan Sharon en Charlie.

zondag 11 november 2012

Kaffe Fassett Dreaming in Color

KAFFE FASSETT staat voor kleur en vormen, in STOFFEN, QUILTS, BREIWERK, BORDUURWERK, KLEDEN,  SCHILDERIJEN en MOZAÏEK.  Hij werd geboren in 1937 in San Francisco, daar groeide hij ook op. Kaffe schilderde en zou een studie gaan volgen aan de kunstacademie in Boston, maar dat was van korte duur. Lessen volgen was niets voor hem, hij ging thuis schilderen. In 1964 vertrok hij naar Engeland om daar te gaan schilderen. Hij ging in Londen wonen. Tijdens een bezoek aan een wolmolen in Schotland kocht hij verschillende bollen wol. In de trein terug naar Londen vroeg hij aan een vrouw hem te leren breien. Zijn eerste trui breide hij in 20 kleuren en werd afgebeeld in de Vogue Knitting. Dat was het begin van zijn carrière. In 1988 had hij een tentoonstelling in het V & A Museum in Londen.







Kaffe Fassett ontwerpt breipatronen voor ROWAN YARNS, Borduurpakketten voor EHRMAN TAPESTRY.




Zijn werk is vastgelegd in vele BOEKEN. Dit jaar presenteerde hij het boek Dreaming in Color an Autobiography. Op 22 november bezoekt hij THE ABC TREEHOUSE in Amsterdam.


HIER kun je het boek doorbladeren.


 Zijn kleurrijke huis in Londen.


De eetkamer


Het Atelier


 Het terras




Via DEZE LINK kun je een 47 minuten durend interview zien van de Deense tv. (Als er een schermpje verschijnt, druk op ok.)


foto's: Kaffe Fassett, Ehrman en Rowan

vrijdag 9 november 2012

Staphorster blauwdruk doeken


Een onderdeel van de STAPHORSTER KLEDERDRACHT is de blauwdruk doek, die als hoofddoek wordt gedragen. Blauwdruk doeken worden gemaakt door met houten motiefstempels een reserveringspap aan te brengen op linnen- of katoenenstof. Als de pap droog is wordt het doek ondergedompeld in een indigobad. Dit kan herhaald worden afhankelijk van de blauwe kleur die men wenst. Als het doek droog is wordt het in een bad van zwavelzuuroplossing gedompeld, op deze manier wordt de pap opgelost. De motieven zijn nu in het wit of lichtblauw zichtbaar. Deze techniek komt waarschijnlijk uit India en is met de VOC deze kant opgekomen.


In verschillende delen van Europa werd de blauwdruk toegepast. Toen blauwdrukker Prinsen in Boxtel stopte werd de inventaris overgenomen door manufacturier Vloedgraven in Staphorst, deze voerde de blauwdruk uit tot ongeveer 1955. Een deel van de inventaris van Vloedgraven is nu te zien bij de BLAUDRUCKEREI in Jever (Noord Duitsland)


Tegenwoordig zijn er nieuwe doeken te koop die erg veel weg hebben van de oude maar die met verf bedrukt worden. De oude blauwdruk doeken  met zeldzame motieven kunnen een paar honderd euro opleveren bij een veiling. De nieuwe blauwdruk doeken zijn te koop voor ongeveer 15 euro. In Staphorst noemt men de doeken, naozedoeken. Welke motieven men draagt is afhankelijk van, of men in de rouw is of niet.

 

De doeken op bovenstaande foto's zijn uit de collectie van MUSEUM BOERDERIJ STAPHORST. De eerste foto is gemaakt van een filmpje.


 
In Duitsland en Oostenrijk heb ik nog een aantal blauwdrukkerijen gevonden.

BLAUDRUCKEREI JEVER
BLAUDRUCKEREI KENTRUP
BLAUDRUCKEREI FOLPRECHT
BLAUDRUCK PULSNITZ
BLAUDRUCKEREI WEISS
BLAUDRUCKEREI ELKE SCHLÜTER
BLAUDRUCKATELIER STARCKEN
BLAUDRUCKEREI WAGNER
BLAUDRUCKEREI KOÓ


Video's van Blaudruck Haus Wolsier in Duitsland. (helaas geen website gevonden).



...

donderdag 8 november 2012

Brei je mee aan de wanten en sokken kerstboom?!

Herinneren jullie je nog deze WANTEN KERSTBOOM die ik vorig jaar op mijn andere blog liet zien? Het was een project van de Kongsberg Husflidslag, een Noorse handwerkvereniging. De wanten waren bestemd voor Poolse kinderen.

Ineke van de Lagemaat startte dit jaar een soortgelijk project in Nederland. 

BLIJ DAT IK BREI - MOERKAPELLE heeft het plan opgevat om met Kerst 2012 een boom vol wanten en sokken klaar te hebben . Deze wanten en sokken worden na de Kerst opgestuurd naar Cluj – Floresti in Roemenië waar YVONNE KROON met haar gezin woont en werkt onder de aller-armsten : de Roma’s. Met temperaturen ver onder nul zijn deze kledingstukken daar onmisbaar, en dus zeer welkom!


Breit U mee?!
* Indien nodig zijn er patronen verkrijgbaar bij:
  • Ineke van de Lagemaat, Papaverlaan 46 2751 CD – Moerkapelle
  • email : blijdatikbrei[at]solcon.nl
* U kiest zelf in welke maat u de wanten/sokken wilt breien ;
* Inleveren/opsturen naar bovenstaand adres vóór 20 december 2012 !!
* Gebruik a.u.b. garen in diverse tinten groen, met evt. hier en daar een klein rood of wit ‘kriebeltje’ erin ;
* Breng a.u.b. al uw breiende familieleden/vriendinnen op de hoogte van deze aktie ; de patronen mogen doorgegeven worden.
Namens de Roma’s in Cluj – Floresti: Dank u wel !!
  
Bovenstaande tekst is overgenomen van de website Blij dat ik brei - Moerkapelle van Ineke van de Lagemaat



Wat zou het mooi zijn als Ineke een boom vol krijgt met wanten en sokken!


foto: Kongsberg Husflidlag Anna-Kajsa Bjarheim

woensdag 7 november 2012

Grand Marquoir

De Grand Marquoir is een gratis patroon van ISABELLE HACCOURT VAUTIER. Het patroon heb ik al lang geleden opgeslagen, maar nu ben ik er dan eindelijk aan begonnen. Ik heb gekozen voor borduurgaren (7 strengetjes) van Anchor nr. 1050  mokka bruin en 14 draads linnen. Eén draad borduurgaren over twee draadjes borduurstof. Welke kleur ik voor de schaduwrand ga gebruiken weet ik nog niet.

Het patroon bestaat uit 6 delen. Ik borduur van rechts naar links, dus ben ik begonnen met deel 2.


Het gratis patroon kun je in 6 delen downloaden. Onderstaande informatie heb ik geleend bij Willeke van het blog ANNELEIN DESIGN, zij borduurt de Grand Marquoir ook.

deel 1 - helemaal onder aan op de dik gedrukte tekst klikken
deel 2 - boven aan op de dik gedrukte tekst klikken
deel 3 - boven aan op de tweede regel met dik gedrukte tekst klikken
deel 4 -  boven aan op de tweede regel met dik gedrukte tekst klikken
deel 5 - boven aan op de tweede regel met dik gedrukte tekst klikken
deel 6 - op de een na laatste regel klikken waar tekst begint met "partie 6"

Update: Helaas zijn de delen niet meer te downloaden!

zondag 4 november 2012

Poppenkeuken met blauw emaille

Deze poppenkeuken zag ik in het VELUWS MUSEUM NAIRAC in Barneveld. Het dateert uit 1900-1920. De verhoudingen van de spulletjes kloppen niet helemaal, maar alles moest door kinderhandjes beetgepakt kunnen worden. Het keukentje is zo veel mogelijk volgens de echte situatie ingericht. Het was de bedoeling om de meisjes zo spelenderwijs het huishouden te leren.

klik op de foto om te vergroten
 








Het museum is gesloten tot voorjaar 2013.

 

zaterdag 3 november 2012

Tijd voor balkenbrij

In de krant viel mijn oog op een artikel over balkenbrij, een streekgerecht, dat o.a. op de Veluwe bekend is. Balkenbrij past bij de winter. November was vroeger de slachtmaand op de boerderij. Van de restanten van het varken werd dan o.a. balkenbrij gemaakt. Per streek kunnen de ingrediënten verschillen. In ieder geval bevat het bouillon, restvlees, rommelkruid en boekweitmeel. Verder kunnen er piment, bloed, krenten, rozijnen, lever, spek aan toegevoegd worden.

Volgens Wikipedia is de naam balkenbrij waarschijnlijk afgeleid van brij van gebalchte, dat wil zeggen de buikresten van een geslacht dier. Volgens de slager op deze video, heeft het te maken met de reepjes spek die er aan toegevoegd worden.

 
Ik eet balkenbrij het liefst in dunne knapperige bruingebakken plakjes, iets zacht van binnen, geserveerd op een witte boterham.


Oma vroeg in het dialect aan de uit het Gooi afkomstige vriend van een nichtje, "wil ie ok balkenbrie?" Waarop hij antwoordde, "nee dank je, ik lust geen kaas". Na duidelijk te hebben gemaakt dat het om vlees ging, werd het door hem toch vriendelijk afgeslagen.

Op internet vond ik verschillende video's van de bereidingswijze, DEZE leek me geschikt om het nog een beetje smakelijk over te laten komen.

Wil je het zelf maken, maar zonder varkenskop, dan is hier een recept van BALKENBRIJ van de website GOED BOEREN IN DE STAD.


foto: Goed boeren in de stad


Twee gelegenheden waar je zondag 4 november (2012) balkenbrij en andere streekgerechten kunt proeven staan hieronder vermeld:

In een grote tent en een deel van het MUSEUM DE LAARMAN in Luttenberg, kunt u tussen 11.00 uur en 17.00 uur weer genieten van al het lekkers dat een pruuverieje u kan bieden. Onze vrijwilligers, samen met enkele topkoks en bekende restaurants zullen u de lekkerste gerechten landen laten proeven. Kom vooral vroeg om de drukte van de middag te ontlopen. De entree is 10 Euro per persoon en kinderen tot 14 jaar betalen 5 Euro. Parkeren is gratis. Info van de  website.

Bij museum MUSEUM SMEDEKINCK in Zelhem wordt morgen een slachtvisite gehouden van 11.00 uur tot 16.30 uur met onder andere demonstraties over het slachten en natuurlijk het proeven. Er is een presentatie van oude slacht gebruiken en een film over de laatste huisslachting in 1984 in Zelhem.
Er is voldoende te eten. De slagers zullen een aantal varkens verwerken en maken daar onder andere karbonades, speklappen, hamlappen, fricandeau, etc. van. Daarnaast is er leverworst, bakbloedworst, balkenbrij, smalt, hoofdkaas, zure zult, rolpens, nägelholt en schinken.
Veel van deze heerlijkheden zijn direct gratis te proeven of te koop. Geniet van een portie smaltappels.
In de museumschuur en bijgeplaatste tenten zijn allerhande demonstraties over het slachten en de hulpmiddelen die daarbij gebruikt werden. Leden van de dansgroep De Blauwe Kielen werken aan deze sfeervolle slachtmiddag volop mee en laten veel over de huisslachting zien, zoals zij dat vroeger thuis mee maakten.
Er is muziek en er zijn een aantal oude beroepen demonstraties. Op het buitenterrein zullen vuurkorven voor warmte en sfeer zorgen.
Op deze feestelijke slachtvisite mag natuurlijk een drankje niet ontbreken. U hoeft op deze middag zeker geen honger en dorst te lijden, de toegang tot het museum en de slachtvisite is slechts €3,50 voor personen vanaf 12 jaar.
De leden van de Oudheidkundige vereniging Salehem hebben gratis toegang. Info van de website.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...