zaterdag 5 januari 2013

Het interieur van een Staphorster boerderij

Na de WANDELING IN STAPHORST nemen we meteen maar een kijkje in het interieur van een Staphorster boerderij, of eigenlijk van twee boerderijen. Eerst het interieur van de Museum Boerderij.

De muren zijn afgewerkt me Makkumer tegeltjes met verschillende afbeeldingen van dieren, zoals paard en koe, tableaus in stervorm. Rondom de ramen, deuren en bedstede, tegeltjes met bloemmotief.


In de kamer staat een gietijzeren kachel, voorheen was dat een open vuur waar een ketel boven hing. De kachel was een handige plek om de klompen te verwarmen.


Het houtwerk van schouw, kozijnen, deuren en bedsteden werd ossenbloedrood geschilderd en voorzien van bloemmotieven, (de kleuren op de volgende twee foto's komen niet mooi over, maar ik plaats ze toch om het verhaal compleet te maken)



maar dat kon ook een ander patroon zijn, zoals hier in de bedstede. Bedesteden, kinderwiegje en kinderwagen werden bekleed met prachtige warm rode stoffen.




Bij het huwelijk kreeg de vrouw een kast van haar ouders, daar werden haar kleren en het linnengoed in opgeborgen. Op de kast werden porselein en aardewerk kommen en vazen uitgestald. Op de foto zie je dat de kast op een vloerverhoging staat, dit was makkelijk bij het schrobben.



De man kreeg een kist waarin hij zijn kleding bewaarde.


Dit is het servies dat dagelijks werd gebruikt.


Het servies in het pronkkastje was niet voor gebruik, maar voor de sier.


Dit verslag plaatste ik eerder op mijn oude blog. Een deel van de reactie van MIENKE zal ik hier nu plaatsen:

"In de tien jaar die ik in de gemeente Staphorst woonde ben ik verschillende keren bij Staphorsters over de vloer geweest. Een keer heb ik mensen geholpen met het inpakken van spullen toen ze gingen verhuizen. Wat ik inpakte? Kopjes en schoteltjes. De kast die hier op de foto staat is maar een kleintje vergeleken bij de twee kasten die ik leeg gepakt heb. De kopjes en schoteltjes werden zes hoog opgestapeld, enkel en alleen voor de sier. De kopjes die het meest dierbaar waren het meest in het zicht. Weet je waardoor de kopjes zo mooi rechtop bleven staan, net als op jouw foto? Omdat er in al die kopjes een laagje zand werd gedaan. Voor de verhuizing gooide ik het zand uit de kopjes en pakte alles in stroken keuken- en krantenpapier. Na een middag kasten uitpakken was er een volle emmer met scherpzand en ik weet niet hoeveel dozen met kopjes en schoteltjes! Het was in een prachtige oude boerderij met originele tegels en gemarmerde houten wanden. Voor die wand een rij staphorster stoelen."


Het servies op dit rekje was ook niet voor gebruik, het werd nog versierd met glimmende ballen en kettingen, dit bleef het hele jaar hangen.


In het vogelkooitje zat een tortelduif, als die onrustig werd wist men dat het weer veranderde.


Een geborduurde herinneringsdoek. 


Informatie: http://www.museumstaphorst.nl/

Het volgende interieur is van de boerderij die in het Openluchtmuseum in Arnhem.

 

In dit interieur zie je nog een open vuur i.p.v. de kachel in de vorige boerderij. Hier is ook het houten kinderwiegje goed te zien.



Links de kast waarin het dagelijks servies werd bewaard.


Ook hier het met bloemmotieven beschilderde houtwerk.


Pronkservies op een rekje.


Op de deel staat de waterpomp. De helderwitte muren werden versierd met blauwe motieven.


Het blauw beschilderde melkbussen- en emmerrek.


Op het erf van de Staphorster boerderij hing dit wasje te drogen. Op de achtergrond zie je tegen de gevel van het huis het schöttelbankje, een aantal schapjes waar Staphorster kinderen serviesscherven op uitstalden. In het vorige bericht schreef ik er al over.



Informatie: https://openluchtmuseum.nl/

HIER vind je alle berichten over Staphorst.

27 opmerkingen:

  1. Hoi Willy,

    Een mooi, gelukkig en gezond 2013 toegewenst! Van jouw posten leer ik iedere keer weer wat. Wat zijn de interieurs in de loop der jaren veranderd. Leuk om te zin.

    Fijne zondag!

    Madelief x

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat mooi om dit te zien en te weten, van het mooie servies in kast wist ik maar dat er zand in zat is voor mij helemaal nieuw. En het verhaals over de linnenkast en kist is mij ook nieuw erg leuk om alemaal te weten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is alweer bijna twintig jaar geleden dat we verhuisden uit S. Er stond bij hen altijd een melkkoker met een laagje melk en dikke vellen op de kachel voor op de koffie. Ik werd er spontaan ... van, gelukkig drink ik nooit koffie ;-)
    Zij leefden zo anders dan wij, zonder alle media maar met een heel vast weekritme. Als hij op zijn trekkertje voor ons huis langsreed toeterde hij altijd, of we nu zichtbaar waren of niet. Ik zat een keer op het toilet, lag een keer ziek in bed, maar altijd dat toetertje van die groene trekker. Ontzettende lieve mensen! Of ze nog in leven zijn? Ik weet het niet...
    Vandaag - door jouw logjes over S. - af en toe weer even terug in de tijd!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De beste wensen voor 2013 ! Wat is het weer genieten van al je mooie foto's.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Willy, de beste wensen voor 2013! En wat een mooi verhaal weer.
    Groeten, Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een mooie rondleiding, Willy!

    Lieve groet,
    Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ook nog de beste wensen voor dit nieuwe jaar en je laat weer mooie foto's zien..............liefs.Conny

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Altijd leuk om over Staphorst te lezen, ik ben daar zo vaak geweest met mijn opa en oma. Mooie foto's weer. Groetjes, Gerda

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Beste Willy,
    Wat is het mooi om zo nog een keer in het Arnhemse openluchtmuseum terecht te komen! Geweldige post weer. Wat hadden mensen vroeger toch weinig gemak en gerief. Zo'n open vuur; stoffig en nog gevaarlijk ook.
    Wel praktisch al die Makkum tegeltjes rond ramen en op de muur. Goed tegen het vocht bestand en makkelijk schoon te houden. Die sier kopjes gevuld met zand werden kennelijk ook nooit of zeer weinig afgewassen... Toch had men zo een zekere trots om mooie dingen uit te stallen.
    Heel veel liefs,
    Mariette

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mooie log! Interessante wetenswaardigheden.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hallo Willy, dank je wel voor dit ontzettend leuke bericht! Ik heb je blog net ontdekt en heb hem meteen bij mijn favorieten gezet. Geweldig om te lezen op een grijze zondag.
    Groetjes,
    Kyra

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Beste Willie,
    Wat een mooi verhaal met die prachtige foto's. Ik ben dol op interieurs van oude boerderijen. We gaan dan ook graag naar openluchtmusea.
    Ook leuk dat verhaal van die scherven. Dat wist ik niet. Onze kinderen hebben ook scherven verzameld en stalde die dan buiten voor het huis uit. Dat noemde zij hun museum. Ze vonden die scherven op het geploegde land. Vroeger had er vanaf ons huis ooit een pad gelopen. Dat werd verhard met allerlei scherven. Er waren erg oude bij. Hoe zij ooit op het idee zijn gekomen weet ik niet. We wonen ook niet in de buurt van Staphorst.
    Groetjes Will

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Het blijft leuk om naar te kijken. Wij waren ook in die boerderij in het Open Luchtmuseum. Zo leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Lekker binnenkijken. Wat een verhaal van Mienke over dat zand! Toch wel handig. Ik heb best veel servies... maar om het voorbeeld nou te volgen?

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat een heerlijke foto's om te bekijken. Terug in de tijd is soms zó leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wat geniet ik toch altijd van jouw blogjes: de foto's, de verhalen er omheen, alles. Bijzonder vind ik dat uitstalkasje voor serviesscherven. Onze Anne zocht altijd naar scherven op het bouwland aan weerszijden van ons huis en bewaarde die met veel zorg. Het is dus van alle tijden...
    De rode gebloemde stof is ook prachtig. Heel kleurrijk allemaal.

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  17. What a beautiful place and the stroller, and cradle are adorable.

    Hugs

    BeantwoordenVerwijderen
  18. wat was het leven vroeger heerlijk (??) overzichtelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. grappig om een 'weer' tortelduifje te hebben, handig in vroeger tijden. Leuk om dit te lezen, liefs Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Het Openluchtmuseum is voor ons heel dichtbij. Ons vorige huis was zelfs op een steenworp afstand. We komen er daarom natuurlijk regelmatig.
    Maar het blijft leuk en leerzaam om steeds weer andere details te zien en te ontdekken.
    Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Gelukkig nieuwjaar Willy, en wat een leuk bericht weer over die boerderij in S, biezonder opvallend vindt ik de aanwezigheid van lusterware van de kanaaleilanden , Guernesey in dit geval. Het gaat om de bruinglimmende ,met blauwe band en décoratie bovenop de bruidskast , en ook in het wandkastje.
    Hoe zou dàt nu in Staphorst zijn gekomen? Zoveel reisden ze toch niet?? Ik verzamel dat spul zelf, vandaar de herkenning, Will V in Parijs

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Hej Will (not so zen-quilts in Paris), jullie ook een gelukkig nieuwjaar gewenst.
      De naam van dat soort servies kende ik niet. Het zijn pronkkastjes, dus daar past zoiets goed in. Het zal ook in Nederland wel te koop zijn geweest, anders weet ik het ook niet. Misschien dat iemand er meer over weet.

      Verwijderen
  22. I don't know where to start and what to stop talking about...what a fabulous tour! love Heidi

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Bijzonder, dank voor het delen.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Heel erg mooi! Eigenlijk vind ik de ineterieurs van vroeger veel gezelliger dan moderne strakke interieurs. Toch prachtig? Die kleuren, gezellig, knus en van natuurlijke materialen.

    BeantwoordenVerwijderen