zaterdag 3 augustus 2013

Courgettesoep

Bij een supermarkt kon je dit jaar zakjes zaaigoed sparen. Wij hadden o.a. courgettezaad. De zaden werden gezaaid en zijn opgekomen. Er was een kale plek in de tuin en daar werden twee plantjes gepoot. Vanaf dat moment heb ik er elke dag even naar gekeken. Courgetteplantjes hebben veel warmte nodig, dat was geen enkel probleem de laatste weken, ze groeiden dan ook als kool. Op de hele warme dagen kregen ze extra water, want ze zijn dorstig met die grote bladeren. De vrouwelijke bloemen, mits bestoven door het stuifmeel van de mannelijke bloemen, groeien uit tot courgettes. Zodra ze 20 cm lang zijn kunnen ze geoogst worden. Deze week oogstte ik twee courgettes, van één maakte ik courgettesoep.


Voor 4 personen:
50 gram boter
2 grote aardappelen in stukjes,
2 uien in stukjes,
2 teentjes knoflook
1 courgette in stukjes,
1 liter tuinkruidenbouillon
gehakte peterselie
bieslook
2 eetlepels olijfolie

Fruit aardappel en ui samen met de knoflook een paar minuten in de boter. Voeg courgette en bouillon toe en breng alles aan de kook. Laat dit een paar minuten zachtjes doorkoken tot de aardappels gaar zijn. Voeg de gehakte peterselie toe en pureer de soep met een blender of staafmixer. (Ik heb het vocht even over gegoten in een andere pan en later weer toegevoegd.) Giet de soep terug in de pan. Pureer de gehakte bieslook en de olijfolie in een blender. Verwarm de soep opnieuw maar laat hem niet meer koken. Schep de soep in borden en giet er een beetje bieslook olie over.

Dit is een aangepast recept, het oorspronkelijke vind je HIER.




De tweede courgette ging naar mijn ouders. Jarenlang kreeg ik van mijn vader, toen hij nog een moestuin had, elke zomer vele courgettes.



18 opmerkingen:

  1. Mmmm...klinkt lekker, ik ben dol op courgette's. Bij mij zijn ze niet aangeslagen, waarschijnlijk te weinig water.
    Fijne zondag

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi groen in een California bord!
    groetjes van Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. dat ga ik zeker maken. Even wachten tot ze wat groter zijn, de kleintjes eten we altijd in ons 'zomergerecht'. Kook aardappelen 10 minuten voor. Dan aardappelen in stukjes, courgettes in plakjes, eventueel paprika en aubergine erbij, paar takjes roosmarijn , wat thym en lekkere worstjes van een goede slager erbij. Olijfolie of zonnenbloemolie erover. even goed met een kwastje alles met olie smeren en dan ruim een half uurtje in de oven, 180 gr. heerlijk en makkelijk en ideaal zomeravond eten.
    Eet smakelijk, Baukje

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit lijkt mij een heerlijk recept. Ik maak graag allerlei soorten soep. Want daar kan je eindeloos mee variëren. Dit recept ga ik zeker maken, dank je wel. Trouwens mooi bord en schaal. Groeten Will

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dit klinkt lekker, ga ik ook proberen. wij hebben ook nogal wat courgettes uit de moestuin. Groetjes, Gerda

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat lijkt me een heerlijk soepje. Precies geschikt voor het weer dat we nu hebben. Alle ingrediënten liggen klaar in een prachtige schaal en de soep wordt opgediend in een heerlijk nostalgisch bord. Leuk dat je de courgette zelf opgekweekt hebt. Alles ziet er smakelijk uit.
    Fijne zondag.
    Groet, Willemien.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zo zie je maar dat je met dit warme weer geen uren in de keuken hoeft te staan om een lekker en gezond soepje te maken.
    En dan is het dubbel genieten wanneer je kan oogsten van eigen kweek.
    Ben dol op courgette soep en maak hem regelmatig in zomer en winter,heb mijn eigen recept en noem het mijn maaltijdsoepje wanneer ik weer even op de kilotjes moet letten;-)heb al wel gemerkt dat de courgette die ik in de zomer koop een dikkere binding geven aan de soep als dat die groene gevallen in de winter geven.

    Fijne zondag en lieve groet!!
    Ger

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Lekker en bedankt voor het recept..Liefs en een fijn weekend
    Erna x

    BeantwoordenVerwijderen
  9. De soep ziet er lekker uit!
    Ik heb maar twee zakjes gekregen en die heb ik weggegeven.
    Leuk als je er echt resultaat van krijgt!

    Lieve groet,
    Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hej Willy,
    Ik heb niet al uw warme en mooie blog voor een lange tijd!
    Blij om hier weer te zijn!
    Je soep is op zoek naar zo heerlijk!
    groeten

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Beste Willy,
    Goed recept en prácht courgettes heb je van eigen teelt. Lief om er een naar je ouders te brengen.
    Vreemd dat die in het engels zucchini heten. Nederlands heeft erg veel frans in de taal opgenomen maar ik vind het vaak mooier.
    Liefs,
    Mariette

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Leuk dat jij al hebt kunnen oogsten Wlly! Bij ons gebeurt nog niet veel. Heel veel bloemen, maar weinig courgettes!

    De soep ziet er heerlijk uit!

    Fijne zondag!

    Madelief x

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Mjammie, ik ben dol op courgettesoep....
    Gaan we is maken volgende week :)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik maak hem altijd anders, maar ben gek op courgettesoep. Ben net terug van vakantie en heb nu joekels van courgetten aan mijn planten, voor soep nog te gebruiken......

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ziet er heerlijk uit, bedankt voor het recept en geweldig dat je ze uit eigen tuin hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Mmm. toevallig maakte ik gisteren aardappelsoep met gerookte zalmblokjes. Het recept is bijna eender aan dat van jouw courgettesoep. Alleen meer aardappelen, eem prei en wat bleekselderij. De rest van de bleekselderij gaat dan trouwens weer in een soep met ui, prei, 2 aardappels en blauwe kaasblokje. (en natuurlijk de kruiden en bouillon. Mooie Zondag! Anny.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Dat klinkt heerlijk Willy, dat ga ik zeker eens maken. Heb het nog nooit eerder gedaan.
    Fijne week!
    Lieve groet van Riet

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Dat lijkt me een heerlijk soepje! Daar valt ook lekker mee te variëren. Dank voor het recept.

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen