donderdag 31 oktober 2013

Quiche met spruitjes en tamme kastanjes

Quiche met spruitjes en tamme kastanjes. De combinatie van spruitjes en tamme kastanjes was een idee van mijn man. Op internet heb ik er een recept bij gezocht. Ik kwam bij deze QUICHE uit.



Ik heb het recept aangepast. Mijn variant van de quiche met spruitjes en tamme kastanjes:

5 of 6 velletjes bladerdeeg
500 gram schoongemaakte spruitjes
250 gram tamme kastanjes (met een mesje kruisje in de schil maken, 30 minuten voorkoken)
bosje salie
2 uien
2 teentjes knoflook
250 gram ricotta
geraspte kaas
3 eieren
scheutje melk
peper en zout

De ingevette quicheschaal bekleden met het bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bestrooi het met iets bloem. De spruitjes kort voorkoken. Afgieten en koud naspoelen, om doorgaren te stoppen. Fruit de gesnipperde uien en knoflook glazig in een koekenpan. Ondertussen de ricotta met de eieren mengen en dit verdunnen met iets melk tot een gietbaar beslag ontstaat. Voeg er wat peper en zout aan toe. De grof gesneden salie bladeren, gefruite ui en knoflook door het beslag mengen. Meng de spruiten met het beslag en giet dit in de quicheschaal. Leg de tamme kastanjes ertussen. Gedurende ongeveer 30 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 200°. Haal de quiche uit de oven om de kaas erover te strooien en zet het nog even terug.



Wij vonden het een stevige herfstmaaltijd. Over de smaak waren de meningen verdeeld. Volgens mijn zoon zijn rauwe tamme kastanjes lekkerder.

Er staat nog een schaal met tamme kastanjes. We zouden ze kunnen poffen of er kastanjepuree van maken, dat is ook een huismiddeltje tegen een droge huid.




maandag 28 oktober 2013

Jeans recyclen

Wat doe je dan met al die oude jeans als je de LABELS er afgehaald hebt? Er zijn ideeën genoeg te vinden op internet. Ik geef alvast een aantal voorbeelden.


Een JURK van Gary Harvey





De STOEL en POEF van Mia.



Hippe sandalen.



KNUFFELS van Maison Indigo.




Een VLOERKLEED (voddenkleed) van Nudie Jeans.



Dit KUSSEN is een ontwerp van Handwerkjuffie. Op het blog staat een werkbeschrijving.



Heb je uiteindelijk alle jeans weggewerkt en nog enkele restjes over, dan is dit kleine projectje heel geschikt en erg leuk. Een ARMBANDJE van Michelle. Op haar blog laat ze zien hoe ze het heeft gemaakt.


Veel plezier met het recyclen van je jeans.

vrijdag 25 oktober 2013

In het spoor van de huifkarren

De SPEURTOCHT VAN ZATERDAG kreeg de volgende dag een vervolg. We hadden al afgesproken zondag te gaan wandelen. Mijn man stelde voor om de panoramaroute bij de Steeg te doen. Mijn voorstel was Assel. Het werd Assel. Deze keer gingen we met de auto. Die parkeerden we bij Halte Assel.

Ik had geen wandelroute uitgezocht. We kozen het pad vanaf de parkeerplaats. Al vrij snel kwamen ons daar huifkarren tegemoet. Die worden verhuurd bij HUIFKARCENTRUM DE KRONKEL in Hoog Soeren. Na enkele instructies mag je op pad met huifkar en routebeschrijving. We besloten het spoor van de huifkarren te volgen, dan zouden we uiteindelijk weer bij de parkeerplaats uitkomen.



Tijdens het wandelen werd er nog steeds gespeurd naar het paddenstoelendorpje, maar we genoten vooral van de natuur. Nee, deze is het ook niet.


We kwamen bij een prachtige laan uit.





Daar zagen we deze boom, de paddenstoelen zijn er rondom gedrapeerd.




Onder deze omgevallen boom groeien ook paddenstoelen. Ze vallen bijna niet op, want het zijn net bruine bladeren.



Regelmatig passeerden ons nog huifkarren.



Bijna aan het eind van de wandeling werden we getrakteerd op prachtig goud gekleurde bomen en velden van leliestengels.




Bij terugkomst was het tijd voor een kop koffie op het terras, waar nog net een plekje vrij was. Volgend jaar speuren we verder, maar dan ga ik eerst even met WOL TROLL praten.




dinsdag 22 oktober 2013

Speurtocht naar het paddenstoelendorpje

Een dorpje van vliegenzwammen, oftewel de rood met witte stippen paddenstoelen, ik zag het vorig jaar op het blog DE WOLLIGE WERELD VAN WOL TROLL. Het was sprookjesachtig. Wol Troll maakte de foto 5 jaar geleden. Zou het paddenstoelendorpje ieder jaar weer tevoorschijn komen? Zo ja, dan moest het bij Assel te vinden zijn. Assel is een buurtschap bij Hoog Soeren (gemeente Apeldoorn). Zaterdag was het prachtig weer. We pakten onze fietsen en begonnen we aan de speurtocht naar het paddenstoelendorpje.

Nog 8 km naar Assel. Het was op sommige plekken flink klimmen en daarna ging het weer met een vaart naar beneden. 



Dit zijn geen foto's van het paddenstoelendorpje bij Assel. Voor het geval onze speurtocht niets op zou leveren maakte ik foto's van een aantal vliegenzwammen die we onderweg al tegenkwamen.







We wijzigden de route en fietsten nog via de schaapskooi van Hoog Buurlo. Daar pauzeerden we even. Vorig jaar zomer volgden we een WANDELROUTE in deze omgeving.




Tot mijn verrassing ontdekte ik deze rood met witte (geen stippen) 2CV met de mooie naam Dolly. De auto van de schaapherder?


Deze ANWB-wegwijzer paddenstoel kleurt mooi bij de vliegenzwammen en de 2CV.


We fietsten verder en hoorden het geraas van auto's. We naderden de A1. In de verte is het ECODUCT van Hoog Buurlo te zien.



Toen we weer verder fietsten hoorden we ander geraas. Het was een bromfietsclub die een toertocht reed.



Aan de spoorlijn, waar vroeger het stationsgebouw stond, staat al vele jaren EETHUIS HALTE ASSEL. Deze plek is bij velen bekend en er is altijd wat te doen. Fietsers, motorrijders en wandelaars stoppen hier graag. Wij hadden trek in een patatje Assel (patat met gebakken uien, paprika en champignons).



Assel mag dan wel een kleine buurtschap zijn, maar we hebben het paddenstoelendorpje helaas niet gevonden. Slechts 1 rood met witte stippen paddenstoel hebben wij er gezien.

???????



Het was een kleine teleurstelling (voor mij) dat de speurtocht ons niet naar het paddenstoelendorpje leidde. Desondanks hebben we wel genoten van een prachtige fietstocht.




In HET WILLEMSBOS bij Ugchelen hadden we nog een ontmoeting met alpaca's. Later las ik op internet dat ze van een oud klasgenote zijn. Zij woont met haar gezin in de voormalige boswachterswoning.






Ik had natuurlijk ook gewoon aan Wol Troll kunnen vragen naar de exacte plek van het paddenstoelendorpje, maar dan zou het geen speurtocht zijn geworden en dat vind ik nou juist leuk.

Deze speurtocht wordt nog vervolgd!