zondag 29 juni 2014

Jaap Nieuwenhuis Kostuumontwerpen voor het theater

Deze zomer, van 27 mei tot en met 28 september (2014), is er bij het Voerman Museum in Hattem de tentoonstelling "Jaap Nieuwenhuis Kostuumontwerpen voor het theater" te zien. Vorige week hebben wij die tentoonstelling bezocht.Jaap Nieuwenhuis heeft zijn opleiding gevolgd aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem en de Rijksacademie in Amsterdam. Nieuwenhuis illustreerde boeken en tijdschriften en ontwierp kostuums en decors voor de Nederlandse Opera en het Nationaal Ballet. Hij heeft gedoceerd aan de Academie Minerva in Groningen en de Christelijke Academie in Kampen, het huidige ArtEZ Art & Design in Zwollle. Jaap maakt sinds 1990 vrij werk en portretten in opdracht. Hij is lid van de Hollandse Aquarellisten kring. In 2007 kocht het Rijksprentenkabinet een aantal aquarellen, tekeningen en illustratie van Nieuwenhuis.


'In de jaren ’60 benaderde regisseur Frans Boerlage hem om tekeningen te maken voor een operaprogramma op televisie. Kort daarna kwamen de eerste kostuumontwerpen. Met kundige hand zette hij in krachtige tekeningen een bont gezelschap figuren neer, van Blauwbaard tot Madame Butterfly en van Harlekijn tot Koningin van de Nacht’. Deze tentoonstelling laat zijn tekeningen, decorstukken en LP ontwerpen zien van de operettes en balletten: Der Zigeunerbaron, La Somnambule, Die Puppenfee, An American in Paris, Die Zauberflöte, Don Giovanni, en Don Carlos. Daarnaast, dankzij drie bruikleengevers, door Jaap beschilderde kamerschermen, het schilderij wat Jaap speciaal voor deze tentoonstelling maakte: ‘Venetiaans Carnaval’ en diverse LP-hoezen gemaakt in opdracht van Phonogram van de serie ‘Grand Gala Opera’, uitgebracht op platenlabel Decca. Tot slot zijn programmaboekjes, een affiche en fotomateriaal  te zien. Dit samen vormt  een prachtig beeld van de jaren ’70 van de vorige eeuw, toen deze operettes en balletten zijn opgevoerd. Bron: Voerman Museum Hattem.Venetiaans Carnaval.
Onderdeel kamerscherm "Commedia dell'arte"Kamerscherm "Le Nozze di Figaro"Kamerscherm zonder titel.La Somnambule (Nightshadow) Ballet van George Ballanchine.

Die Zauberflöte.
Der Zigeunerbaron.
Die Puppenfee.An American in Paris.


In de twee vitrines liggen LP hoezen, een maquette, programmaboekjes en foto's van beschilderde kamerschermen.Alle tekeningen van de kostuumontwerpen en het schilderij Venetiaans Carnaval zijn te koop. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling is er een boek verschenen "Jaap Nieuwenhuis Kostuumontwerpen voor het theater".
Website JAAP NIEUWENHUIS.


8 opmerkingen:

 1. Hoi Willy,
  Wat een bijzondere tentoonstelling, zo veel prachtige prenten bij elkaar... Een feestje om ze allemaal,op je gemak te bekijken, lijkt me zo...
  Fijne zondag,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Willy. Het is in een woord prachtig. Temeer daar ik alle opera's heb.Groetjes Tony

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een inspirerende tentoonstelling, prachtig!

  Fijne zondag,
  lieve groetjes, Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat is het toch een gave om zo te kunnen tekenen en figuren te kunnen uitbeelden.
  Het is mooi Willy!

  Lieve groet
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooie tentoonstelling. Wat geweldig als je zo kan ontwerpen. Inderdad een gave.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een bijzondere tentoonstelling Willy. De tekeningen zien er prachtig uit!

  Fijne week,

  madelief x

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat fantastisch mooi. Een zeer begaafde man.
  Kram
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dit is wel heel bijzonder. Bedankt voor de tip, Willy!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen