vrijdag 27 maart 2015

Criel-sur-Mer en Hühnergötter

We laten MERS-LES-BAINS in Picardië achter ons en keren terug naar Normandië. Het drukke -en voor ons minder aantrekkelijke- Le Tréport bezoeken we wel, maar daar zijn we snel weer weg. Foto's heb ik er ook niet gemaakt. We rijden richting het zuiden naar Criel-sur-Mer. Met de verse broodjes en onze koeltas zoeken we een plekje aan het strand. 











Trijnie bedoel je dit soort stenen? Ik ken ze onder de naam Hühnergötter. Op mijn andere blog schreef ik er het volgende over. 

Geen schelpen, maar Hühnergötter namen we mee als souvenir. Hühnergötter zijn stenen met gaten. Het is de Duitse benaming voor de kleine exemplaren van Paramoudra. Een Nederlandse naam is mij niet bekend. De stenen zijn meestal van vuursteen. Het gat is ontstaan omdat daar een zachter deel zat dat door het water is uitgespoeld. De stenen zouden geluksbrengers zijn en beschermen tegen onheil. Hühnergötter heb ik voor het eerst gezien op het blog van Strandsigi. HIER kun je er over lezen.

HIER kun je het volledige bericht lezen.

donderdag 26 maart 2015

Mers-les-Bains

We rijden via Dieppe naar Le Tréport, dat is de noordelijkst gelegen kustplaats van Normandië. Daar steken we de Somme over en verlaten we Normandië. We zijn nu in Picardië en rijden meteen Mers-les-Bains binnen. Mers-les-Bains is al sinds het eind van de 19e eeuw een druk bezochte badplaats. In de tijd van de Belle Époque (1870-1914) zijn er vele villa's in Art Nouveau stijl gebouwd. Gelukkig zijn er zo'n 300 van deze villa's behouden gebleven en die zien er goed onderhouden uit. De vele verschillende kleurrijke gevels zijn een prachtig gezicht. Als we door de straten lopen -de auto's even niet meegerekend- wanen we ons terug in de tijd.













Na het bekijken van al die prachtige villa's wandelen we natuurlijk ook over het strand van Mers-les-Bains. Hier zijn evenals in Normandië de hoge krijtrotsen langs de kust.






Via het centrum wandelen we terug naar de parkeerplaats. Bij de bakker kopen we broodjes voor de lunch. Onderweg passeren we aantal leuke winkels.







Met de auto rijden we nog even naar de plek waar de Somme in de zee uitmondt, daar hebben we een prachtig uitzicht op Mers-les-Bains.


De pier waar we hier tegenaan kijken ligt aan de kant van Mers-les-Bains. De vuurtoren staat aan de andere kant van de Somme in Le Tréport.




Informatie MERS-LES-BAINS

maandag 23 maart 2015

Les Jardins Agapanthe














Les Jardins Agapanthe in Grigneuseville (Normandië) bestaat uit twee tuinen. De eerste tuin is al zo'n 20 jaar te bezichtigen, de tweede tuin pas sinds enkele jaren. Eigenaar en ontwerper van deze tuinen   is tuinarchitect Alexandre Thomas. De tuin wordt beschreven als modern en ik had niet echt een idee wat wij konden verwachten.






  












Zodra wij de eerste tuin betraden, voelden wij ons meteen in zuidelijke sferen. Wij troffen het eind september ook wel heel erg met de zomerse temperatuur, dat maakte het bezoek aan deze tuin extra fijn. 















In de folder stond een uitgestippelde route, die wij zoveel mogelijk probeerden te volgen. Hoogteverschillen en doorkijkjes maakten nieuwsgierig naar wat er allemaal nog zou volgen, dus weken wij wel eens van die route af. Met al die verschillende tuinsferen had ik het gevoel alsof we een kleine wereldreis aan het maken waren. 












Een verrassende en spannende tuin die ik graag nog eens midden in de zomer zou willen bezoeken, als er meer in bloei staat, o.a. de agapanthus. Ik heb weer veel te veel foto's geplaatst, maar zo kan ik wel vele maanden na ons bezoek nog heerlijk in deze bijzondere tuinen vertoeven.