dinsdag 22 maart 2016

Lammetjes en de Zwerfkeienroute

Op zondag 13 maart was er Lammetjesdag bij de schaapskooi in het natuurgebied de Loenermark. Zo'n druk bezocht evenement trekt mij niet zo. De lammetjes zie ik natuurlijk wel graag. In het gebied rondom de schaapskooi zijn een aantal wandelroutes die aangegeven worden d.m.v. gekleurde paaltjes. Twee jaar geleden werd door een groep vrijwilligers een zwerfkeienroute in ere hersteld. Die 7 kilometer lange route hebben wij zondagmorgen (20 maart) gewandeld. Wij startten op de parkeerplaats bij de schaapskooi. Allereerst bezochten we de lammetjes. De ooien en hun lammetjes waren buiten. Een groep liep in de wei naast de schaapskooi en een andere groep liep op het grote veld. Het was zo leuk om ze te zien en te horen. Geen moment was het stil, telkens waren er blatende lammetjes te horen.

















De route leidde ons over rechte en slingerende paadjes door het bos. We passeerden heidevelden, zandverstuivingen en vennetjes. Op veel plekken waren wij nog niet eerder geweest. Het was een mooie en afwisselende route. Helaas verdween het zonnetje al snel achter de wolken, maar gelukkig bleef  het droog.































Op de onderstaande zie je een specht aan het werk. Het is even een zoekplaatje, maar als je goed kijkt ontdek je het rode kopje.






Aan het eind van de route kwamen we weer langs de schaapskooi. Wij konden dus nogmaals van de lammetjes genieten. Inmiddels verbleef er een groep ooien en lammetjes in de oude schaapskooi. Hier konden we op verschillende plekken even naar binnen gluren. Wij hadden zondag dus onze eigen Lammetjesdag.







De groep vrijwilligers die bezig is geweest met het herstellen van de zwerfkeienroute zet zich nu in voor een nieuwe uitkijktoren vlak bij de schaapskooi. Hopelijk wordt die over niet al te lange tijd gebouwd. De oude uitkijktoren heb ik als kind heel wat keren beklommen.