vrijdag 29 juli 2016

Oranjeroute met een pauze in het Oranjepark, en een herinnering aan Sinterklaas

Vorig jaar augustus fietsten wij de Oranje Route in Apeldoorn. Deze ANWB route wordt bewegwijzerd met de bekende zeshoekige bordjes. Voor deze route zijn ze in koninklijk oranje uitgevoerd. Wij startten bij paleis Het Loo. Al vrij snel kwamen wij in het centrum van Apeldoorn terecht. Het Oranjepark wilde ik niet zomaar links (in dit geval rechts) laten liggen en hielden er daarom een koffiepauze. Ik maakte er ook een ommetje. Niet het 'Ommetje Oranjepark' dat beschreven wordt door de IVN, maar kleiner. Het lijkt mij wel erg leuk en interessant om dat IVN Ommetje eens te gaan doen. (Er zijn trouwens nog veel meer IVN Ommetjes in en rond Apeldoorn).


foto: VVV Apeldoorn


















foto: muziektentapeldoorn.nl

De muziektent in het park is niet het origineel uit 1898, het is een kopie van de oude die in 1960 afbrandde. De stichting 'Muziektent Oranjepark 1998' heeft er voor gezorgd dat er in 1999 weer een muziektent kwam te staan, deze werd aan de inwoners van Apeldoorn geschonken. 
Op de zondagmiddagen in mei tot en met september zijn er gratis concerten.

Dit is pas het begin van de Oranje Route, na de pauze in het Oranjepark zijn wij weer verder gefietst. Wordt vervolgd!

Informatie:
http://www.vvvapeldoorn.nl/ndl/zien-doen/fietsen/oranjeroute
http://muziektentapeldoorn.nl/
http://www.ivn-apeldoorn.nl/ommetjes/Ommetje%20Oranjepark%20-%20IVN%20Apeldoorn.pdf
https://www.ivn.nl/afdelingen/apeldoorn/ommetjes
https://www.paleishetloo.nl/

Er komen herinneringen boven aan mijn schooltijd van 1 jaar in Apeldoorn. Tijdens een tussenuur en voor lessen in een dependance, wandelde ik met klasgenoten door het Oranjepark. In december (1976) liep de hele school uit voor de aankomst van Sint en de Pieten. Ik vond er nog een foto van.


donderdag 28 juli 2016

Beatrix Potter 150 jaar

Bekijk ook de documentaire (47 minuten): Patricia Routledge in de voetsporen van Beatrix Potter.
(Inmiddels verwijderd.)


Hill Top, het huis van Beatrix Potter is open voor publiek. Via deze video kun je er even rondkijken.



(dit boek is vanaf augustus 2016 in Nederland verkrijgbaar)

Informatie Beatrix Potter:
http://www.peterrabbit.com
http://www.nationaltrust.org.uk/hill-top
http://beatrixpottersociety.org.uk

maandag 25 juli 2016

Het is stil op station Beekbergen

Het is vijf minuten over één op een zaterdagmiddag in juli en het is stil op station Beekbergen. Op een doordeweekse dag in de vakantieperiode is het hier een drukte van belang. De stoomtrein houdt er dan een korte pauze om reizigers in en uit te laten stappen. Nu is het stil, want op zaterdag rijdt de stoomtrein niet. Als ik thuis deze foto bekijk, vraag ik mij af hoe het er met fotobewerking uitziet.

   origineel


    cinemascoop


    jaren 60


    sepia


    zwart wit


    cross-processing


    postereffect


    potloodschets


Informatie Veluwsche Stoomtrein:  http://www.stoomtrein.org

zaterdag 23 juli 2016

Een eierkoekgebakje bij de thee

Een gebakje eet ik alleen bij feestelijke gelegenheden (en af en toe in de vakantie ;). Voor dit eierkoekgebakje maakte ik een uitzondering. Ik vulde een omgedraaide eierkoek met standyoghurt, stukjes peer, kaneel en munt. Het is een variant op het eierkoekgebakje dat ik bij MARLOES zag. Zij vulde de eierkoek met mascarpone en verse kersen. 

Het déjeuneetje (MOSA-Maastricht) kreeg ik onlangs van mijn moeder. Zij gaf het lang geleden cadeau toen mijn tante belijdenis deed. Na haar overlijden, kwam het déjeuneetje weer bij mijn moeder terecht.





donderdag 21 juli 2016

Dat zou Mienke ook mooi gevonden hebben

"Dat zou Mienke ook mooi gevonden hebben". Wat heb ik dat het afgelopen jaar vaak gedacht en ook hardop tegen mijn man gezegd. Tijdens een museumbezoek, bij het kijken naar een film, in een mooie tuin, bij het volgen van het merelnest, tijdens het luisteren naar een lied, bij het lezen van een gedicht, in een stad of dorp, tijdens een fiets- en wandeltocht, in een winkel, bij een mooi servies, tijdens de vakantie in Zweden, tijdens het handwerken, bij lekker eten, mooie boeken, en zo kan ik nog veel meer momenten opnoemen. Mienke overleed een jaar geleden, het gemis blijft!



Vanmiddag zat ik in de tuin en was met een nieuw haakwerkje bezig. Toen ik het garen kocht dacht ik: dat zou Mienke ook mooi gevonden hebben. 


maandag 18 juli 2016

Zomer-expositie Van Ootje's Gôet



Wegens groot succes wordt in Bunschoten-Spakenburg opnieuw een zomer-expositie gehouden van circa 100 handgemaakte quilts. Vijf weken lang, van 19 juli tot en met 20 augustus, worden quilts getoond die door verschillende vrouwen uit het dorp zijn gemaakt. Voor de meeste quilts zijn alleen antieke Bunschoten-Spakenburgse klederdrachtstoffen gebruikt. 
De opbrengst van de expositie komt geheel ten goede aan een hulpproject in Kenia.

Prijs winnen 

Bezoekers van de expositie kunnen meedingen naar een handgemaakt borduurwerk.

Op herhaling

In 2012 trok de expositie wel 2.000 bezoekers, uit binnen- en buitenland. De cultuurhistorische waarde is groot: de verdwijnende klederdracht-traditie wordt hier op een bijzondere manier onder de aandacht gebracht. Bij de verschillende tentoongestelde stukken wordt dan ook toegelicht wat de herkomst is van de gebruikte lapjes, mét vertaling en uitleg van de authentieke dialect-benamingen.
Initiatiefneemster en maakster van een groot aantal van deze quilts, Tiny van Halteren, krijgt allerlei ‘afdankertjes’ van dorpsgenoten; oude kledingstukken, stofresten, zelfs restanten garens. ‘Je zult er vast niet veel meer aan hebben,’ zeggen ze dan. Maar elke keer, soms wel een jaar later, weet ze er weer een prachtige quilt van te maken. Materiaal kostte misschien een euro, maar door het intensieve handwerk en de uiterst verzorgde afwerking is de quilt van onschatbare waarde.

Hulpproject

Stichting AltijdGenoeg zet zich in voor straatvrouwen en hun kinderen, in de hoofdstad van Kenia, Nairobi. Problematiek zoals verslaving, ziekte en ongeschoold zijn, maakt dat zij geen kans krijgen in de samenleving, en daardoor overgeleverd zijn aan de gevaren van de straat. 
Met een huis, omringd door een groot stuk grond buiten de stad, is een uiteindelijke droom verwezenlijkt: op deze zorgboerderij kunnen de vrouwen een nieuw leven leren opbouwen.
De expositie ‘Van Ootje’s Gôet’ draagt bij aan dit project.
*Van Ootje's Gôet: dialect voor "Van oma's kleding'
(Bron: persbericht)


Een bezoek aan deze expositie is goed te combineren met Museum Spakenburg en het Klederdracht- en Visserij Museum . (Let wel op de openingstijden!)

Informatie:
http://www.museumspakenburg.nl/
http://kenvmuseum.nl/

zaterdag 16 juli 2016

Merries en veulens

Het is inmiddels een aantal weken geleden dat ik op een grijze morgen ging fietsen. De buienradar gaf aan dat het nog minstens een uur droog zou blijven. Ik was het dorp nog maar amper uit of het begon al te miezeren. Waarschijnlijk geeft de buienradar zulke nattigheid niet aan. Deze foto's heb ik gemaakt terwijl ik onder de bomen stond. Ik ben door gefietst, maar had geen zin meer om verder nog foto's te maken.






Deze week wandelden wij op een avond langs dezelfde wei. Er waren drie veulens, ze lagen in het gras en de merries stonden ernaast. Helaas had ik mijn fototoestel niet bij me. Gistermorgen ging ik nog even naar de wei om foto's te maken.