donderdag 25 augustus 2016

Kom ie vanoavend nog oaver?

Dat vroeg ik mij gisteravond ook af. Wij hadden onze fietsroute meteen al aangepast omdat ik toch wel last van de warmte had. In plaats van naar Zutphen gingen we naar Brummen. Vanaf Hall fietsten we over het Hallsepad. Dat fietspad komt in Brummen uit en ligt grotendeels tussen de bomen. Daarna gingen we via het centrum van Brummen naar de IJssel, waar het pontje naar Bronkhorst vaart. We bleven aan deze kant van de IJssel en zaten een tijdje aan een picknickbank, dronken koffie en aten onze boterhammen op. Toen we daar zaten, hebben we het pontje vele keren heen en weer zien varen. Voor ons geen pontje naar Bronkhorst, maar terug naar Brummen. Eerst vulden we de thermoskan nog met zelf gepompt bronwater. 













In Leuvenheim had ik al zin in een beker bronwater, dus bij het eerstvolgende bankje hielden wij pauze. Wat smaakte dat zelf gepompte bronwater heerlijk! Dat ik dorst had, was blijkbaar goed te zien, en ook dat het niet onze eerste en laatste pauze was. Een passerende fietser riep: "Kom ie vanoavond nog oaver?" Ik heb er hartelijk om gelachen, maar wist al wel dat dit inderdaad niet onze laatste pauze zou zijn. 







Met de eindstreep bijna in zicht hielden we voor de derde keer pauze. De thermoskan met bronwater hebben we (vooral ik) helemaal leeggemaakt. We zaten op een bankje bij de muziektent. In de muziektent was niets te doen, maar er kwam wel muziek uit het oefengebouw van de muziekvereniging.



We fietsten nog even door een prachtig versierde straat. De versiering was ter ere van baanwielrenster Elis Ligtlee die olympisch goud behaalde op de vrouwen keirin. 









Door de bossen en over de hei van de Loenermark

Dinsdagavond fietsten wij op de Loenermark. Het ging door de bossen en over de hei. Op de heenweg was het flink klimmen en huiswaarts ging het met een flinke vaart. naar beneden.  Bij het BANKJE hielden we even pauze. Hier waren we ook op het hoogste punt van onze tocht. Het was er stiller dan stil, zelfs geen geluid van de A50, terwijl die daar hemelsbreed hooguit een km vandaan is. 















Als we 's avonds langs dit huis fietsen, is het meestal zo dat we er twee of meerdere ooievaars zien. De reden dat ze daar zijn is niet voor niets, ze worden gevoerd. Dinsdag zagen wij ze ook. Waarschijnlijk hadden ze hun buikjes al  vol gegeten.





Informatie: https://www.glk.nl/landschap-kastelen/locatie/?locatie=44

donderdag 18 augustus 2016

Een vaartochtje met de fluisterboot in Zutphen

Op dinsdagmorgen was ik al om negen uur in Zutphen. Ik zou samen met mijn zus, die in Zutphen woont, in een fluisterboot een vaartochtje op de Berkel en grachten gaan maken. We hadden bij haar thuis afgesproken. Ik nam niet de kortste weg, maar wel een mooie.
























Om elf uur, dat was de eerste mogelijkheid, wilden wij gaan varen. Wij wandelden ruim op tijd naar de steiger aan het Rijkenhage in het centrum van Zutphen.  Bij het naastgelegen Leeuwenhuisje, een prachtig klein monumentaal pand, kochten we de kaartjes. Er was nog tijd over om het hofje aan de overkant van de weg binnen te lopen. Het is een prachtige plek midden in de stad. Ik heb al jaren een folder van een hofjeswandeling in Zutphen, maar die heb ik nog nooit gewandeld.










Toen we even later bij de steiger aankwamen,  stonden er al veel mensen te wachten voor de eerste vaartocht. Er lagen zes boten klaar, dus er was plek voor iedereen. De boten hebben de namen: Droge Nap, Graaf Otto, 't Kofschip, Martinet, Sir Philip, Walburga. Het worden fluisterboten genoemd omdat ze een zeer stille elektrische motor hebben. De schippers zijn fluisteraars, maar ze kunnen goed hun mondje roeren. Tijdens de vaartocht vertellen ze over de geschiedenis van de Berkel en Zutphen, en allerlei andere wetenswaardigheden. Behalve varen en informatie geven, kunnen ze ook zingen. Dat doen ze in een koor, maar  af en toe is er een schipper die een liedje tijdens de vaartocht ten gehore brengt.
























Toen we na een uur weer op de wal stonden, gingen we (heel toepasselijk) naar restaurant de Gracht. Daar aten en dronken we iets, en praatten na over het vaartochtje met de fluisterboot. We hadden er allebei erg van genoten.

Informatie:
http://www.fluisterboot-zutphen.nl
http://www.kijkopzutphen.nl/nl