zaterdag 5 augustus 2017

Binnenkijken bij kasteel Huis Bergh

De poort is open, we mogen het kasteel betreden. Bij binnenkomst wordt een korte uitleg gegeven over het kasteel en kunnen we kiezen uit twee audiotours, de heiligen en de algemene. Wij kiezen voor de algemene audiotour. In het kasteel hangen ook informatieborden en er worden een aantal korte films getoond.



Kasteel Huis Bergh dateert uit de 13e eeuw en was eeuwen in het bezit van de heren en graven van Bergh. In het begin van de 18e eeuw ging de titel Graaf van den Bergh over naar het huis Hohenzollern. In 1912 werd Huis Bergh verkocht aan textielfabrikant J.H.van Heek. Van Heek liet het verwaarloosde kasteel restaureren en kocht het bij het kasteel behorend onroerend goed terug. In 1939 werd een groot deel van het kasteel door brand verwoest. Van Heek liet het kasteel restaureren in 16e- eeuwse stijl. In 1946 richtte hij de 'Stichting tot instandhouding der goederen en rechten van het Huis Bergh' op. Van Heek was een groot verzamelaar van schilderijen, beeldhouwwerken en middeleeuwse handschriften. 


















Na de audiotour gaan we met de gids mee naar buiten voor de rondleiding in de toren. Via een smalle ronde trap komen we halverwege de toren in de muntenkamer waar zich een muntenverzameling bevindt. Via een nog smallere trap komen we op het dak van de toren. We hebben een prachtig uitzicht op de omgeving. Via dezelfde weg keren we terug naar de muntenkamer en van daaruit komen we in de wapenkamer. Hier eindigt de rondleiding en gaan we via de stenen buitentrap, die zich op de kasteelmuur bevindt, naar beneden.



















Via de tweede brug verlaten we het kasteel en komen uit op 's Gravenwal waar onze auto geparkeerd staat. Voordat we in de auto stappen, gaan we nog even op een bank zitten om naar het kasteel te kijken. We worden belaagd door nieuwsgierig gezelschap.







http://detantevantjorven.blogspot.nl/2017/08/kasteel-huis-bergh-in-s-heerenberg.html
Informatie: http://huisbergh.nl/

6 opmerkingen:

  1. Wat een heerlijk bezoek lijkt me dit geweest. Ik houd hier zo van.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij vinn het ook altijd erg leuk om kstelen te bezoeken. Ook kasteel Huis Bergh hebben lang geleden bezocht. Leuk om je foto's te zien, dat roept herinneringen op. Het is een prachtig kasteel en schitterend ingericht. Groetjes Will

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtige reportage, je maakt steeds geweldige foto's!
    Fijne zondag, Jessie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat heerlijk om weer goeie info te krijgen van je...altijd leuk voor als er familie uit buitenland komt. Dank je wel

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ook in NL zijn er mooie monumenten. Lang geleden hier geweest. Volgens mij was er toen een Anton Pieck tentoonstelling. Gr. Dientje

    BeantwoordenVerwijderen