zondag 29 juni 2014

Jaap Nieuwenhuis Kostuumontwerpen voor het theater

Deze zomer, van 27 mei tot en met 28 september (2014), is er bij het Voerman Museum in Hattem de tentoonstelling "Jaap Nieuwenhuis Kostuumontwerpen voor het theater" te zien. Vorige week hebben wij die tentoonstelling bezocht.



Jaap Nieuwenhuis heeft zijn opleiding gevolgd aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem en de Rijksacademie in Amsterdam. Nieuwenhuis illustreerde boeken en tijdschriften en ontwierp kostuums en decors voor de Nederlandse Opera en het Nationaal Ballet. Hij heeft gedoceerd aan de Academie Minerva in Groningen en de Christelijke Academie in Kampen, het huidige ArtEZ Art & Design in Zwollle. Jaap maakt sinds 1990 vrij werk en portretten in opdracht. Hij is lid van de Hollandse Aquarellisten kring. In 2007 kocht het Rijksprentenkabinet een aantal aquarellen, tekeningen en illustratie van Nieuwenhuis.


'In de jaren ’60 benaderde regisseur Frans Boerlage hem om tekeningen te maken voor een operaprogramma op televisie. Kort daarna kwamen de eerste kostuumontwerpen. Met kundige hand zette hij in krachtige tekeningen een bont gezelschap figuren neer, van Blauwbaard tot Madame Butterfly en van Harlekijn tot Koningin van de Nacht’. Deze tentoonstelling laat zijn tekeningen, decorstukken en LP ontwerpen zien van de operettes en balletten: Der Zigeunerbaron, La Somnambule, Die Puppenfee, An American in Paris, Die Zauberflöte, Don Giovanni, en Don Carlos. Daarnaast, dankzij drie bruikleengevers, door Jaap beschilderde kamerschermen, het schilderij wat Jaap speciaal voor deze tentoonstelling maakte: ‘Venetiaans Carnaval’ en diverse LP-hoezen gemaakt in opdracht van Phonogram van de serie ‘Grand Gala Opera’, uitgebracht op platenlabel Decca. Tot slot zijn programmaboekjes, een affiche en fotomateriaal  te zien. Dit samen vormt  een prachtig beeld van de jaren ’70 van de vorige eeuw, toen deze operettes en balletten zijn opgevoerd. Bron: Voerman Museum Hattem.



Venetiaans Carnaval.




Onderdeel kamerscherm "Commedia dell'arte"



Kamerscherm "Le Nozze di Figaro"



Kamerscherm zonder titel.



La Somnambule (Nightshadow) Ballet van George Ballanchine.





Die Zauberflöte.




Der Zigeunerbaron.




Die Puppenfee.



An American in Paris.


In de twee vitrines liggen LP hoezen, een maquette, programmaboekjes en foto's van beschilderde kamerschermen.



Alle tekeningen van de kostuumontwerpen en het schilderij Venetiaans Carnaval zijn te koop. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling is er een boek verschenen "Jaap Nieuwenhuis Kostuumontwerpen voor het theater".




Website JAAP NIEUWENHUIS.


donderdag 26 juni 2014

Betty's Show and Tell bij Bep

Wat was ik blij dat we op eerste Pinksterdag terugkwamen van vakantie, zo kon ik op tweede Pinksterdag naar Atelier Bep in Hall. Betty Prins zou er die dag zijn met al haar quilts en bijbehorende verhalen.

Ik was ruim op tijd en werd hartelijk ontvangen. Bep trakteerde op heerlijke taart. De koffie smaakte extra lekker, want die serveerde ze in prachtige Emma Bridgewater mokken. Bep en haar man hebben een paradijsje gecreëerd in Hall, een heerlijke sfeer in huis en tuin. Helaas was mijn geheugenkaart na de Show and Tell van Betty vol en kon ik helaas geen foto's meer maken. Dat is één van de redenen om er nog eens terug te komen en dan ook rustig in haar winkel rond te neuzen, want daar was het natuurlijk super druk. Er waren veel oververhitte dames. Dat kwam niet alleen door de heerlijke zomerse temperatuur, maar ook door de vele mooie quiltstoffen en andere leuke spullen die Bep in haar winkel verkoopt.


De Show and Tell vond plaats in de heerlijke koele sfeervolle woonkamer van Bep. Betty had manden vol quilts meegenomen en haalde de ene na de andere tevoorschijn. Voor haar quilts gebruikt ze prachtige kleuren- en stoffencombinaties. Betty vertelde over haar liefde voor stofjes en dat die liefde in haar kindertijd al is ontstaan. Haar poppen kregen mooie zelfgemaakte kleertjes. Toen ze in 1973 moeder werd maakte ze haar eerste lapjesdeken. Het moederschap en het werk als kostuumontwerpster namen veel tijd in beslag en vanaf 2007 spelen quilts pas een belangrijke rol in Betty's leven. Bij elke quilt volgde een verhaal, over het patroon, de stoffen, de kleuren, het naaiwerk, voor wie ze het maakte en door wie of wat ze geïnspireerd werd.

De lapjesdeken (niet gequilt) uit 1973.


Het eerste quiltje met stofjes van kledingstukken.



Deze lieflijke hartjesquilt maakte ze voor kleindochter Donna. Borduurwerk en rozenstofjes werden gecombineerd. Op veler verzoek maakt Betty er nu een patroon van.



Maar liefst twee mandjesquilts kwamen er uit de mand. 


Toen Betty lid werd van het Quiltersgilde ontving ze een poster met de afbeelding van een antieke quilt, het werd een volgend project. Ze vertelde dat het een heel gepuzzel was met de stofjes, maar wat is het haar goed gelukt.




De stof voor de achterkant van deze quilt, zo prachtig, was een misdruk en kon ze voor een zacht prijsje kopen.


Door de speciale manier van stofgebruik, worden in de huisjesquilt prachtig de seizoenen weergegeven.



Betty's prachtige Dear Jane in rood en wit tinten. Deze quilt heeft vorig jaar in Nantes gehangen tijdens de speciale Dear Jane tentoonstelling.



Het "Oud Goed" project, quilt en boekje, als herinnering aan haar jong overleden oma Elisabeth, waar ze ook naar vernoemd is. Op Betty's blog kun je er veel over lezen.


Aan de volgende quilts wordt nog gewerkt. Twee hexagonnenquilts, het kleurgebruik van beide vind ik ook weer prachtig.




De Sarah Morrell.


Miss Yoyo.



Een quilt vol Daisies.


Stonefields.


Hele mooie sterretjes.


Ja, je ziet het goed, daar ligt nog veel meer moois.


Wat een geweldige Show and Tell was het. Erg leuk om de quilts van dichtbij te kunnen bekijken en Betty er over te horen vertellen. Ik was onder de indruk van alles en heb er volop van genoten. Dank je wel Betty!

Waar Betty nu mee bezig is kun je HIER volgen en SOMS HIER, SOMS DAAR,

BEP bedankt voor het organiseren van deze Show and Tell.

In september is er een Show and Tell van Betty bij JOOKIES in Eibergen, misschien zijn er nog plaatsen.

zondag 22 juni 2014

Merklappen in Villa Jacoba te Heerde

Wisten jullie dat er in Heerde en omgeving de laatste tijd veel geborduurd werd? De resultaten zijn momenteel te zien bij de HEERDER HISTORISCHE VERENIGING in Villa Jacoba te Heerde. Wij waren er vanmiddag en hebben genoten van de prachtige merklappen. Mijn man ging gezellig mee en was ook zeer geïnteresseerd. Hij herinnerde zich zelfs de naam Afke Wullink van de TENTOONSTELLING IN DOESBURG (2011).





Borduursters uit Heerde hebben onder leiding van Afke Wullink, huizen uit Heerde geborduurd. Hetzij hun eigen huizen of een ander gebouw uit de omgeving, zoals een kerk, pastorie en Villa Jacoba. Van deze borduurwerken is een groot patchwork geheel gemaakt.


Verder hing er borduurwerk van Afke Wullink en van andere borduursters. Prachtige ontwerpen en kleurgebruik. Allemaal erg de moeite waard om te bekijken. De JAARLAP 2014, die Afke Wullink maakte voor de vereniging van merklappen liefhebbers "Merkwaardig", was er ook te zien. De tentoonstelling werd 19 juni geopend en is te zien tot en met 13 september (2014).