woensdag 30 juni 2021

De Kiekkaaste, Termunterzijl en de zeehondenkijkwand

In Nieuwe Statenzijl (Groningen), op de grens met Duitsland, bevindt zich de enige vogelkijkhut van Nederland die buiten de dijken staat. Deze vogelkijkhut wordt de Kiekkaaste genoemd en biedt uitzicht op de Dollard, waar de Eems uitmondt en zich vermengt met het water van de Waddenzee. De Kiekkaaste is te bereiken via een lang vlonderpad. Bij slecht weer wordt een bezoek afgeraden. Wij hadden prachtig weer. Je kunt vanuit de Kiekkaaste niet alleen vogels zien, maar met een beetje geluk ook zeehonden en bruinvissen. Helaas waren wij onze verrekijker vergeten, maar volgens andere bezoekers waren er geen zeehonden en bruinvissen te zien. 








Vanaf Nieuwe Statenzijl reden we naar Termunten, aten vis en reden door naar Termunterzijl aan de Eemsmonding. Wij wandelden langs het oude gemaal (nu museum) en het nieuwe gemaal, stonden op de dijk met uitzicht op de Eemsmonding, namen een kijkje bij de sluis (de Boog van Ziel) en de kleine jachthaven aan het Termunterzijldiep. Daarna dronken we iets op het terras van Teetied, eveneens aan het Termunterzijldiep. 










Vanaf Termunterzijl reden we naar het vlakbij gelegen bezoekerscentrum Dollard (toen nog gesloten i.v.m.corona). Vanaf de parkeerplaats wandelden we door een prachtig natuurgebied naar de zeehondenkijkwand aan de Eemsmonding. We hadden van te voren opgezocht wanneer we de meeste kans zouden hebben om ze aan te treffen, maar dat was natuurlijk geen garantie. Het was voor ons echt een verrassing toen we de zeehonden zagen. Zo dichtbij en zelfs zonder verrekijker goed te zien. 








Informatie:
https://www.visitgroningen.nl/nl/plekken/kiekkaaste
https://www.museumgemaalcremer.nl/
http://www.teetied.nl/
https://www.groningerlandschap.nl/natuur/bijzondere-plekken/zeehondenkijkwand/
https://www.groningerlandschap.nl/natuur/bezoekerscentra/bezoekerscentrum-dollard/

vrijdag 25 juni 2021

Een vakantie Quaker merklap



In de vakantie borduurde ik deze Quaker merklap. Het is een gratis patroon uit 2010 en ik vond het bij Gazette 94. Het borduurwerk is 17 x 20,5 cm, 7 kruisjes op een cm. Ik borduurde het met lichtbruin DMC Floche (612).



Informatie: https://gazette94.blogspot.com/2010/04/quaker-2010.html

donderdag 24 juni 2021

Wederom een vroeg en kort rondje Bourtange

In 2012 zijn we voor de eerste keer in het vestingdorp Bourtange (gemeente Westerwolde) geweest. Destijds waren we onderweg naar Worpswede, vlakbij Bremen (Duitsland), en was het een kort bezoek. Nu logeerden we in Vriescheloo, op slechts 10 kilometer afstand van Bourtange, dus we wilden er zeker een tweede keer naar toe. Het leek ons verstandig om de drukte van bezoekers voor te zijn. Al vroeg in de ochtend wandelden we door Bourtange. Het was er nog stil en het voelde alsof we voor openingstijd door een openluchtmuseum liepen. De gebouwen met informatie/exposities, de winkels en horeca waren nog gesloten. Wederom was het een kort bezoek, maar we vonden het fijn om er weer te zijn geweest. 























Informatie:
https://www.bourtange.nl/
https://detantevantjorven.blogspot.com/2014/01/vesting-bourtange.html

dinsdag 22 juni 2021

Een wandeling in Oudeschans

In het vestingdorp Bourtange waren we al eens geweest, maar in Oudeschans (gemeente Westerwolde) nog niet. Oudeschans werd tijdens de 80 jarige oorlog door graaf Willem Lodewijk van Nassau aangelegd. De huidige vorm dateert uit 1659. Wij kwamen vanaf de parkeerplaats aan de noordkant het dorp binnen. Via de westkant kom je over de rode ophaalbrug. Het is een kopie van een oude brug en dateert uit 1976. 



Het garnizoenskerkje dateert uit 1626. De pastorie werd er in 1792 aangebouwd. We namen een kijkje in de kerk. Het kerkorgel is nep, er staat alleen een geschilderd front, maar dat viel ons bijna niet op. 






Het vestingmuseum was nog gesloten, vanaf 2 juli 2021 is het weer geopend. In het museum kom je meer te weten over de geschiedenis van de vestingwerken in Oost-Groningen en direct over de grens in Duitsland. Er is ook een expositie van bodemvondsten uit de 16e, 17e en 18e eeuw. 


De deur van de oude smederij stond open, dus we konden even naar binnen kijken.


Na een wandeling of fietstocht is het goed toeven op het terras van dit restaurant in de Voorstraat. 




Een prachtig wandelpad over de verdedigingswallen, en hier nog met bloeiend fluitenkruid.



Op de plek van het Kruydenbastion, waar vroeger het kruithuis stond, bevindt zich nu een boomgaard met oude fruitrassen. Het is een mooie plek voor een picknick. 


Het Dodenbastion is een bijzondere begraafplaats en dateert al uit de 17e eeuw.


Informatie:
https://westerwolde.groningen.nl/over-westerwolde/dorpen-in-westerwolde/oudeschans
https://www.vestingoudeschans.com/
https://www.kerkoudeschans.nl/
https://westerwolde.groningen.nl/wandelen-in-westerwolde-2/wandelroutes/westerwolderoute-31