De kraplap komt in andere klederdrachten ook voor onder de naam, kroplap, beukje en chemisette. Oorspronkelijk was het onderkleding en diende het als borst/hals en bovenrug/nek bedekking. Misschien zijn er lezeressen die wel eens een chemisette hebben gedragen onder een truitje, het lijkt dan of je een blouse draagt terwijl het maar een klein deel met een kraagje eraan is. In de Spakenburgse/Bunschoter klederdracht wordt de kraplap ook wel vergeleken met schoudervulling. In sommige klederdrachten werd de kraplap in de loop der jaren niet meer gedragen als ondergoed, maar behoorde het tot het bovengoed. De Spakenburgse/Bunschoter kraplap was vroeger ook een stuk kleiner en licht gesteven. Zelfs klederdracht veranderd door de jaren heen. Op onderstaande collage is dat goed te zien. (klik op de foto). Op de tweede foto zie je een bredere en stijvere kraplap van sits (met de hand beschilderde stof uit Indië). Op de derde foto is een nog grotere kraplap te zien. Omdat sits duur was, werden de motieven ook met stofverf nageschilderd.
Een periode van rouw wordt ook getoond in de klederdracht. Aan de stof, vaak in paars en blauw, is te zien of er sprake is van zware of lichte rouw.
start op 30 seconden
Via de website HISTORISCHE VERENIGING BUNSCOTE zijn twee informatie boekjes over de Spakenburgse/Bunschoter klederdracht verkrijgbaar (publicaties-boeken). Zelf heb ik het boek "...gereet en gekleet naar hun staat".
Een ander boek is "Dag oma krâplâp". Hugo de Graaf stelde het boek samen. Bij Berthi kun je er over LEZEN. Helaas is het boek maar in een beperkte oplage uitgegeven. (Misschien wordt het eens ergens tweedehands aangeboden.)
Mooi deze informatie, zo leer je altijd weer bij.
BeantwoordenVerwijderenBedankt!
Wat een leuk berichtje!
BeantwoordenVerwijderenLieve groet
Ik vond je vorige berichtje over Spakenburg al zo mooi. Was graag met je mee gegaan. Nu al weer zo'n informatief stukje. Het leuke is dat ik nu zo'n truitje aan heb met zo'n kraagje erin vastgenaaid.
BeantwoordenVerwijderenGroeten, Joke
Wat een mooie informatie.
BeantwoordenVerwijderenAls je een kraplap in de rouw draagt, vind ik het wel erg somber. Maar de gewone zijn toch heel vrolijk en meestal vooral bloemig.
Lieve groet, Gerry
Mijn moeder naaide voor ons vroeger wel kraagjes voor onder truitjes. Dat scheelde een hoop lijfjes en mouwen voor bloesjes.
BeantwoordenVerwijderenMet zes dochters wel handig, die chemisettes :>)
Voor jongens bestonden ze niet, neem ik aan, want mijn twee broers droegen geen nepkragen onder hun truien.
Bedankt voor het leuke bericht!
Groetjes,
Jeanneke.
Hoi Willy,
BeantwoordenVerwijderenOver een week of 4 willen wij naar Spakenburg en het museum staat zeker op ons programma hoor.. Dankzij jouw info over Spakenburg is dit bezoek ineens helemaal bovenaan ons lijstje gekomen... Ik heb er nu al zin in, maar Ben moet over een paar dagen eerst weer twee weken offshore...
Ik wens je een heel fijne avond en een heerlijke nieuwe week,
Lieve groet,
Mirjam
Oh en die kraagjes hebben we zeker gedragen vroeger, ook van die kolletjes waar alleen een stukje aanzat dat net onder je trui zat...
BeantwoordenVerwijderenLieve groet,
Mirjam
Wat een leuke informatie, ik wist tot deze en je vorige post eigenlijk niets over kraplappen.
BeantwoordenVerwijderenGroeten, Janneke
Ach die kraagjes en colletjes, die heb ik ook gemaakt en gedragen. Ook voor mijn dochters breide ik truien met een losse col. De filmpjes zijn erg interessant, zo weet ik weer wat meer over kraplappen. Fijne week, groetjes Will
BeantwoordenVerwijderenWat is Spakenburg leuk he Willy. Wij zijn er vorig jaar geweest ook in de Noorderkerk en ik heb er stapeltjes lapjes gekocht, oud en nieuw. Ik heb er het boek "van ootjes goed" gekocht. Zo,n goed boek. Fijne posten heb je over Spakenburg. Heer lijk om te lezen.
BeantwoordenVerwijderenLieve groet van Riet
Ik heb ook speciale herinneringen aan de Spakenburgse klederdracht. Mijn oms woonde in Baarn en had 2 hulpen uit Spakenburg die allebei altijd in klederdracht waren. Lang geleden!
BeantwoordenVerwijderenWat een leuke informatieve post! Ik heb de klederdracht uit Spakenburg natuurlijk wel gezien, maar gek genoeg ben ik er nooit geweest. Raar toch.
BeantwoordenVerwijderenEen fijne week!
hugs, Elsina
Dat was weer een interssante post ,heb weer heel wat bij geleerd..en de videos ook leuk ..
BeantwoordenVerwijderenEn er kwam bij mijn ook een beeld van vroeger na boven
van die colletjes zonderlijfje ..
een lieve groet