Speurend op het internet, naar leuke en interessante musea om te bezoeken, stuitte ik een aantal jaren geleden op Museum De Buitenplaats in Eelde (Drenthe). Niet alleen de tentoonstellingen van figuratieve kunst trokken mijn aandacht, maar in de eerste plaats de architectuur van gebouwen en tuin. Het museumpaviljoen en café zijn gebouwd onder organische architectuur. Het is een ontwerp van architectenbureau Alberts en van Huut.
Bij het museumpaviljoen is een amfitheater. Het buitenpodium bevindt zich aan de kant van het museumpaviljoen. Aan de overkant bij het café staan de bankjes voor het publiek. Er tussenin ligt een gracht. Een prachtige plek voor het bijwonen van een muziekoptreden.
Naast het museumpaviljoen en café staat het Nijsinghhuis, een 17e-eeuws Rijksmonument. Hieronder zie je het huis, gefotografeerd vanaf de weg. De eigenaren Jos en Janneke († 2007) van Groeningen-Hazenberg hebben het museum gerealiseerd. In 1996 werd het geopend.
De museumtuin is tot stand gekomen door de samenwerking van Janneke van Groeningen met Copijn Utrecht. Het werd in 2000 opengesteld voor het publiek. Het organische deel van de tuin sluit aan bij het museumpaviljoen en café, zelfs tot op de daken. Er is een dwaaltuin met organisch gevormde buxus, gestapelde muurtjes en waterloopjes. Het organische deel van de tuin gaat over in het formele deel bij het Nijssinghhuis. In beide delen van de tuin staan beelden.
De museumtuin is tot stand gekomen door de samenwerking van Janneke van Groeningen met Copijn Utrecht. Het werd in 2000 opengesteld voor het publiek. Het organische deel van de tuin sluit aan bij het museumpaviljoen en café, zelfs tot op de daken. Er is een dwaaltuin met organisch gevormde buxus, gestapelde muurtjes en waterloopjes. Het organische deel van de tuin gaat over in het formele deel bij het Nijssinghhuis. In beide delen van de tuin staan beelden.
De Oranjerie naast het Nijssnghhuis deed vroeger dienst als gemeentehuis. Tegenwoordig kan er ook weer getrouwd worden. Naar binnengluren bij de Oranjerie lukt helaas niet zo goed.
In de formele tuin zijn geometrische vormen, buxus en taxus, beukenhagen, een grote vijver, bloemenborders, een loofgang met leiperen en de appelhof met slangenmuur die begroeid is met druiven
Het Nijsinghhuis is op bepaalde dagen te bezichtigen (zie de website). Een aantal ruimtes zijn beschilderd door figuratieve schilders. Hieronder, op de eerste twee foto's, zie je een deel van de privétuin.
In 2005 ontstonden er problemen met de appelbomen in de oude Appelhof. De Appelhof werd geheel vernieuwd. Dit heeft een aantal jaren geduurd, want de bomen zijn zelf gekweekt.
Wij zijn de laatste jaren al een aantal keren in Drenthe geweest, maar een bezoek aan het museum is er nu pas van gekomen. Wij waren blij verrast door de bijzondere architectuur van het museum in combinatie met het 17e eeuwse Nijssinghhuis en de daarbij behorende organische en formele museumtuin. De tentoonstelling "Schone Schijn", hebben wij ook met veel plezier bekeken. Een aantal schilders kenden we nog van MUSEUM MØHLMANN in Appingedam (Groningen).
Vanaf linksboven met de klok mee: Matthijs Röling, Martin Cerulli, Maarten Welbergen, Kik Zeiler.
Vanaf boven met de klok mee: verschillende kunstenaars, Bart Schoonenberg, Rob Møhlmann.
Informatie: http://www.museumdebuitenplaats.nl/
Prachtige foto's !!! Dank daarvoor ....
BeantwoordenVerwijderenWat een mooie reportage over dit museum.Het is al heel lang geleden dat ik daar was.
BeantwoordenVerwijderenOok al eens het openluchttheater van Shakespeare in Diever bezocht?
bedankt voor de vele foto's die je plaatste-net of we er ook geweest zijn.
groetjes,Truus uit Drenthe
Wat een mooi museum, prachtige architectuur. Hoe vind je al die plekjes. Heerlijke tip geef je weer.
BeantwoordenVerwijderenGroet,
Dientje (dientjes.blogspot.nl)
Beste Willy,
BeantwoordenVerwijderenHet huis in 'organische architektuur' ziet eruit of je kijkt als een dronkenman... Niet zo mijn type! En hoe definiëer je organische architektuur?
Alles is in feite organisch...
Het Nijssinghuis en ook de Orangerie met tuin heeft veel meer charme!
Lieve groetjes,
Mariette
Wat een prachtige reportage heb je gemaakt. Heb meteen zoiets van daar wil ik ook eens heen. Wat een mooie tuinen. En bij zo'n dronkemans gebouw komt mijn oude tekenaarsbloed weer tot kolken. Hoe zou ik hier ooit een bouwtekening van kunnen maken? Leuk!!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Marguerite
Wat ziet dit er mooi uit en als liefhebber ben ik ook van de tuinen erg gecharmeerd. Jammer dat het hier vandaan toch een aardig stukje rijden is.
BeantwoordenVerwijderenLieve groet, Ingrid
Dat ziet er mooi uit, moet ik onthouden.
BeantwoordenVerwijderenPrachtig! Wat heb je ook mooie foto's gemaakt...echt super! Liefs Petra
BeantwoordenVerwijderenWat heb ik met plezier gekeken naar je mooie foto's van theater tuin en museumstukken!
BeantwoordenVerwijderenfijne dag,
groetjes van Marijke
Genoten, heb ik van je reportage. Het is een prachtig museum. Ook de tuinen met beelden zijn erg mooi.
BeantwoordenVerwijderenAls we weer eens in Drente zijn zullen we het museum zeker bezoeken.
Groetjes Will
Heb een weekendje Drenthe geplanned dus misschien lukt een bezoekje aan het museum! Bedankt voor de schitterende foto's!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes
Lida
Eelde ligt niet naast de deur, maar heb dit museum en het Nijsinghuis toch genoteerd voor onze tuinclub, wellicht als onderdeel voor een bezoek tijdens een meerdaags tuinreisje. De architectuur van de Buitenplaats is heel aantrekkelijk en de tuin bij het Nijsinghuis wonderschoon.
BeantwoordenVerwijderenGroet,
Janneke
Met plezier naar je reportage gekeken.
BeantwoordenVerwijderenDe tuin ziet er ook prachtig uit.
Lieve groet,
Gerry
Ik geniet van je foto´s. Ik zie veel verschillende soorten kunst, maar ben nu eigenlijk heel erg benieuwd naar de namen van kunstenaars bij de foto´s. Is het mogelijk dat je daar iets over zegt? Met name de schilderijen doen erg tot de verbeelding spreken.
BeantwoordenVerwijderenGroet, Anna
@Dank je wel Anna. Ik heb een aantal namen van schilders bij de foto's geplaatst.
VerwijderenLeuk dat je dit mooie museum in het zonnetje zet! Je hebt er een geweldige reportage van gemaakt. Zowel het gebouw als de tuinen (en tentoonstellingen!) zijn zeer de moeite waard om met een bezoek te vereren.
BeantwoordenVerwijderenAls je dat begin september doet, kun je ook nog het beroemde bloemencorso in Eelde bijwonen!
lieve groet,
Betsy
Wolatelier DiAn
Hoi Willy,
BeantwoordenVerwijderenWat een prachtige gebouwen en tuinen laat je ons weer zien. Ik ben niet zo weg van 'moderne kunst' zie vaak niet wat ermee bedoelt wordt, maar de schapen zijn wel duidelijk natuurlijk... en die vind ik super leuk..
Ik wens je een heel fijne avond,
Lieve groet,
Mirjam
Had er nog nooit van gehoord maar heel erg leuk! Bedankt voor de rondleiding! gr, Elsina
BeantwoordenVerwijderen