zondag 31 januari 2021

Een winterse zuurkooltaart

Mijn man had zin in zuurkool. Niet in een zuurkoolstamppot of -schotel. Hij had zin in een zuurkooltaart. We zagen kok Ramon van het tv-programma Binnenste Buiten  namelijk een winterse zuurkooltaart maken. Alle ingrediënten werden in huis gehaald en manlief ging aan het kokkerellen. Een uur later stond er een heerlijke zuurkooltaart op tafel. Het smaakte heerlijk! Hieronder volgt het recept. 

Ik ben vergeten een foto te maken van het sausje.


Bodem:
1 pak bladerdeeg 

Zuurkool:
500 gram zuurkool
100 gram spekjes
1 el boter
4 takjes tijm (of gedroogde tijm)
1 rookworst

Vulling:
4 eieren
200 ml crème fraîche
1 el mosterd
zout en peper (geen zout toegevoegd)

Taart opbouw:
1 el paneermeel
150 gram geraspte oude kaas

Saus:
200 ml crème fraîche
1 el grove mosterd
zout en peper (geen zout toegevoegd)

Benodigdheden:
taartvorm

Smelt 1 eetlepel boter in een pan en bak 100 gram spekjes aan. Voeg hier 500 gram zuurkool en de takjes tijm aan toe. Kook de rookworst mee met de zuurkool. Stoof dit ongeveer 15 minuten op een zacht vuurtje zonder deksel. Daarna haal je de rookworst eruit, laat het even afkoelen en snij in plakjes.

Voor de bodem leg je 8 plakjes bladerdeeg op elkaar en rol dit uit tot een grote plak. Bekleed de taartvorm met het deeg. Snij de overtollige restjes deeg van de rand af. Duw met je vingers een mooi randje op het deeg.

Voor de vulling klop je 4 eieren en meng dit met 200 ml crème fraîche, 1 eetlepel mosterd en breng het op smaak met zout en peper.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe het paneermeel op de bodem van de taart. Leg hier de zuurkool een beetje luchtig op. Duw het dus niet aan! Giet hier de vulling op en zorg dat het een beetje tussen de zuurkool komt. Leg de plakjes rookworst dakpansgewijs op de zuurkool. Strooi er de kaas overheen en bak de taart ongeveer 30 a 40 minuten op 200 graden. Laat de taart 10 minuten uitdampen voordat je deze aansnijdt.

Maak het sausje door 1 eetlepel grove mosterd te mengen met 200 ml crème fraîche en breng het op smaak met zout en peper. Serveer het als sausje naast de zuurkooltaart.


Informatie:
Bron: Ramon Binnenste Buiten
https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/recepten/zuurkooltaart (inclusief video)
              

9 opmerkingen:

  1. Ook zonder sausje was het lekker. Wel een hele hap, pfff, maar heerlijk. Heb er helaas geen foto van gemaakt. Groet, Dientje

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk! Dank je wel voor het recept Willy.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Willy,
    Nou zeg dat is een rijke en lekker klinkende taart die manlief gebakken heeft!
    Erg aantrekkelijk voor winterse kost.
    Liefs,
    Mariette

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat ziet er lekker uit, goede ingrediënten.

    Groetjes,
    Hilly

    BeantwoordenVerwijderen
  5. MMM ziet er heerlijk uit, weer eens wat anders. Ben gek op zuurkool.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik had het gezien en we wilden hem ook maken. Ik vind de receptensite van BB erg onhandig. Dus nu ben ik heel blij met jouw recept. Bedankt, mede namens manlief.

    BeantwoordenVerwijderen