zaterdag 8 augustus 2015

Sisi, sprookje & werkelijkheid



Op zondagmorgen staan we om 10 uur bij de poort van paleis Het Loo. We willen de drukte ontlopen om de Sisi tentoonstelling te zien in de westvleugel van het paleis. (De foto's zijn na het bezoek gemaakt.) Met de museumjaarkaart op zak is het niet nodig om een entreekaart te halen bij de kassa. De munt die nodig is (i.v.m. de 3 euro toeslag voor deze tentoonstelling) is ook verkrijgbaar bij een automaat aan de ingang van de tentoonstelling. De tentoonstelling 'Sisi, sprookje en werkelijkheid' vertelt het levensverhaal van keizerin Elisabeth van Oostenrijk (1837-1898). Natuurlijk kennen wij haar van de sprookjesachtige filmtrilogie Sissi (1957-1959). Tijdens de tentoonstelling komen wij erachter dat de werkelijkheid echter verre van sprookjesachtig was. 




Iedereen kent Sisi, keizerin Elisabeth van Oostenrijk (1837-1898), de beeldschone vrouw van keizer Franz Joseph. De romantische films uit 1957-1959, met Romy Schneider en Karlheinz Böhm in de hoofdrol, maakten haar met de koosnaam ‘Sisi’ onsterfelijk. Legendarisch is haar knielange kastanjebruine haar, dat zij droeg in een ingewikkeld vlechtwerk, en haar extreem slanke taille die zij graag toonde in haar prachtige galajurken. Obsessieve aandacht voor haar schoonheid en gezondheid waren leidend in haar leven. De dramatische zelfmoord van haar enige zoon Rudolf en het feit dat zij zelf om het leven werd gebracht hebben de mythe versterkt.

De tentoonstelling Sisi, sprookje & werkelijkheid laat de confrontatie zien tussen het sprookjesachtige beeld, gecreëerd door de beroemde films, en de realiteit met depressies, intriges, obsessies en dood. Aan de hand van filmfragmenten, foto’s, schilderijen en persoonlijke bezittingen worden Sisi’s jeugd, haar leven als keizerin aan het Weense hof, haar kroning tot koningin van Hongarije, de obsessie voor haar uiterlijk en de mythevorming rond haar persoon geïllustreerd. Bijzondere aandacht zal worden besteed aan Sisi’s bezoeken aan Nederland. (Bron: Paleis Het Loo)







Na het bekijken van deze indrukwekkende tentoonstelling, waar jammer genoeg (vind ik) maar weinig jurken te zien zijn, is het tijd voor een kop koffie op het terras van restaurant 'de Balzaal'. Bij de koffie wordt een Sisi chocolaatje geserveerd. Tijdens de Sisi tentoonstelling is er ook een aangepaste menukaart.

Informatie: paleishetloo.nl

Er is een boek verschenen ter gelegenheid van bovengenoemde tentoonstelling 'Sisi - Sprookje en werkelijkheid' geschreven door Katrin Unterreiner, Patric Aalders en Anne-Dirk Renting. Het boek is verkrijgbaar in de paleiswinkel.



In 1898 reageerde de wereld geschokt toen keizerin Elisabeth van Oostenrijk, beter bekend als ‘Sisi’, werd vermoord. Door de moord en de opmerkelijke levenswijze van Elisabeth vormde zich vervolgens een mythe rond de keizerin. 
Tegenwoordig kennen de meeste mensen Sisi alleen maar van de romantische films uit de jaren '50 met Romy Schneider in de hoofdrol. Welk jong meisje heeft er nu niet van gedroomd om ooit een ‘Sissi-jurk’ te dragen?

De historische Sisi vertoont echter weinig gelijkenis met de persoon die uit de films naar voren komt. Waar de films een zoetsappig beeld van de keizerin geven, was de werkelijkheid geheel anders. Haar huwelijk was geen sprookje, de extreme dieeteisen en de dwangmatige zorg die ze besteedde aan haar schoonheid en gezondheid bezorgden haar een reputatie van excentriciteit. Nadat de Oostenrijks-Hongaars Dubbelmonarchie tot stand was gekomen, werden Franz Joseph en Sisi in 1867 tot koning en koningin gekroond. Als de nieuwe koningin van Hongarije voelde zij zich verbonden met het temperamentvolle en trotse Hongaarse volk. Haar contacten met de bevolking vormden een lichtpunt in haar leven.
De dramatische zelfmoord van haar zoon Rudolf in 1889 raakte de keizerin zo diep, dat ze vanaf dat moment uitsluitend in het zwart gekleed ging en praktisch onbenaderbaar werd. Veel mensen zagen haar alleen nog maar als een zwarte silhouet op afstand.
Om aan het strenge Weense hofprotocol te ontkomen, ging Sisi veel op reis. Ze ontdekte dat reizen vrijheid met zich meebracht. Maar waar ze ook naartoe ging, nergens vond ze de rust die ze zocht. Haar gewelddadige dood in september 1898 gaf haar uiteindelijk de rust waar zijzelf de laatste jaren van haar leven zo naar verlangde.

Het laatste hoofdstuk "Sisi in Nederland" beschrijft de twee langdurige bezoeken van keizerin Elisabeth aan Nederland, geschreven door Anne-Dirk Renting, bibliothecaris en conservator van Paleis Het Loo.

"Sisi – Sprookje & werkelijkheid" beschrijft het leven van de legendarische keizerin en gaat de confrontatie met de mythe en werkelijkheid aan.

Verschenen ter gelegenheid van de tentoonstelling Sisi, sprookje & werkelijkheid in Paleis Het Loo Nationaal Museum, Apeldoorn 2015. (Bron: WalburgPers)

19 opmerkingen:

  1. Ja, hoe crereer je een mythe, de werkelijkheid is altijd anders, net als met Diana. Maar het is altijd leuk om wat persoonlijke bezittingen te zien om een indruk van iemand te krijgen.I herinner me nog een rekstok in het paleis in Wenen waar Sissi haar oefeningen aan deed, dan zie ik dat meteen voor me.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Net voordat ik je blog las, zag ik op Facebook - Gelderse Streken - ook een melding van deze tentoonstelling voorbij komen. Door wisselende reacties weet ik nog steeds niet of ik er heen wil. Heb nog even tijd om te dubben.
    Groet, Dientje

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heftig om de werkelijkheid van zo'n vrouwenleven te volgen...... zo dichtbij door haar eigen spulletjes te zien......
    Paleis Het Loo is een mooie omgeving om even in een andere wereld te stappen.....
    Zonnige groetjes, Anje.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. J sprookjes zijn mooi, maar het werkelijke leven is heel anders, Het is moielijk om in een glazen doos te leven.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Eén van de weinige films die ik meedere keren heb bekeken. Jammer dat er weinig jurken ( zeg maar gewaden) te zien zijn....en dat ze haar leven zo geromantiseerd hebben...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. dank je wel voor de mooie foto´s en de beschrijving!
    gr. Francisca

    BeantwoordenVerwijderen
  7. What a great post. I enjoyed reading all of it.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Leuk verslag. Wij gaan aanstaande dinsdag met onze meiden. Hoop dat er wel een paar jurken hangen, daar verheugen zij zich op.

    Groeten van Juffrouw Mier

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ondanks dat er geen foto's van de expositie gemaakt mochten worden, heb je er een erg leuk verslag van gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Bijzonder boeiend, maar een ook tragisch... Je vraagt je altijd af hoe zij zo geworden is... Fijn dat we mee mochten lezen en kijken. Ik denk niet dat ik er uiteindelijk heen ga, het is toch een behoorlijk end vanaf ons eiland ;)
    Lieve groetjes!!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. heel erg mooi weer en wat een mooie foto's !! bedankt voor het delen

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik verbaas me er steeds weer over dat die film over Sisi nog steeds herhaald en herhaald wordt. Ik hem uiteraard ook als tiener gezien, samen met mijn moeder. Je kreeg een totaal ander beeld van haar leven dan waar je later achter kwam, haar échte leven. Wel boeiend Willy, zo'n speciale expositie. En zo leer je ook nog wat.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Boeiend... Sisi blijft altijd boeiend en nadat ik dit heb gelezen moet ik hier zeker heen. Bedankt voor de tip! Groetjes El

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoi Willy,

    Goed om te horen hoe jij de tentoonstelling hebt ervaren! Misschien is het ook wel iets voor mij en mijn vriendinnen om naartoe te gaan. Mooie foto's!

    Fijne week!

    Madelief x

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat een prachtig verslag !!! Dank je wel!
    Liefs, Ineke

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Alweer zo'n prachtige reportage waar je mij mee verrast. Ik weet nog dat de Sissi-films draaiden. Ik mocht ze niet gaan zien. Ik was te jong.Door de meisjes op school werd er veel over gepraat. Dus vanavond op Youtube gekeken en ja, ze zijn alle drie te bekijken.
    Maar het levensverhaal van Sissi was heel wat minder romantisch, eerder tragisch.
    Groetjes Will

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik ben te druk en ik wil nog zo veel, maar een bezoekje aan deze tentoonstelling zou ik heel graag ergens tussenpersen. Het lijkt me echt prachtig.
    Fijn dat je ons even meenam.
    Fijne avond,
    Liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wat een goede tip weer van je Willy! Goed dat de tentoonstelling het werkelijke leven van Sisi laat zien en niet alleen het romantische verhaal van de film.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Wat weer een mooi weergegeven verslag van deze tentoonstelling, staat nog op onze to do lijst, deze zomer!

    BeantwoordenVerwijderen