dinsdag 27 februari 2024

Draiflessen Collection in Mettingen

In 2021 bezochten we het Tüötten Museum in Mettingen (Duitsland). Daar kwamen we te weten, dat de ondernemersfamilie Brenninkmeijer (C&A) afkomstig is uit Mettingen. Vorig jaar oktober bezochten we de Draiflessen Collection in Mettingen. De Draiflessen Collection is in 2009 gestart op initiatief van deze familie Brenninkmeijer. Er worden exposities gehouden over maatschappelijk relevante thema's die vanuit artistiek en wetenschappelijk perspectief worden belicht. 


Waar de naam Draiflessen vandaan komt, las ik in een van de folders. 
De voorvaderen van de Brenninkmeijers waren zogeheten Tüötten ('teuten'), Westfaalse marskramers die met name in de 17de en 18de eeuw door Duitsland en Noord-Europa trokken en handelden in linnen. De naam "Draiflessen" is een samengesteld woord dat is afgeleid van de oude geheimtaal van de teuten. In de twee woordstammen "drai"(betekenis: drie, Drievuldigheid, draaien, handel drijven) en "flessen" (betekenis: vlas, linnen, heimat) komen thema's tot uiting die belangrijk zijn voor de oprichtersfamilie: de grote verbondenheid met de Westfaalse wortels, het christelijke geloof en het ondernemerschap dat ooit zijn oorsprong vond in de textielhandel.


We bewaarden het bezoek aan de Draiflessen Collection voor de laatste dag van onze vakantie, dat zou volgens het weerbericht een dag met veel regen zijn. Zo dompelden we ons op een regenachtige dag enkele uurtjes onder in dit museum. We startten bij de tentoonstelling "DRADEN Materiaal, Mythen & Symbolen". Via de boeiende audiotour (de/en/nl) werden we door deze tentoonstelling geleid. Door het luisteren naar een aantal mythen en aan de hand van verschillende kunstvormen ontdekten we de symbolische betekenissen van draden voor de mens en het menselijk leven. Het dradenlabyrint van Jeongmoon Choi vonden we verrassend en spectaculair (en hier zouden we nog wel meer van willen zien).














Het dradenlabyrint van Jeongmoon Choi 




We pakten de draad op bij de tweede tentoonstelling "ARIADNE'S NAAIKUSSEN Historische handwerk- en naaibenodigdheden". Sinds 2018 is het museum in het bezit van deze collectie van bijna 2000 historische handwerk- en naaibenodigdheden, een verzameling voorbeelden van textiele handwerktechnieken en een vakbibliotheek, bijeengebracht door Clementine Kuttschrütter- Brenninkmeijer. In deze tentoonstelling dateren veel voorwerpen voornamelijk uit de 18de en 19de eeuw en het zijn ware juweeltjes.  


Ariadne's naaikussen










Voor de derde tentoonstelling "STORYTELLING De verhalende kracht van prentkunst" betraden we de Studiezaal. We moesten wel eerst schoenhoesjes aantrekken. Het voelde alsof we een schatkamer betraden. In de studiezaal bevindt zich de collectie boek- en grafische kunst die door Bernard Brenninkmeijer is aangelegd, maar ook handschriften, miniaturen, een boekencollectie topografie uit de 16de /17de eeuw en nog veel meer. Wij beperkten ons tot het bekijken van de prenten en lazen een aantal bijbehorende beschrijvingen. Geen foto's gemaakt.

De museumwinkel


Informatie:
https://www.draiflessen.com/
https://www.draiflessen.com/articles/1123?locale=nl  (DRADEN inmiddels afgelopen)
https://www.draiflessen.com/articles/1124?locale=nl  (ARIADNE'S NAAIKUSSEN t/m 28-04-2024)
https://www.draiflessen.com/articles/1122?locale=nl  (STORYTELLING t/m 28-04-2024)

https://detantevantjorven.blogspot.com/2021/08/een-bezoek-aan-het-tuotten-museum-in.html

zondag 25 februari 2024

Een rondje Tecklenburg

In oktober 2023 waren we voor de zesde keer in Tecklenburg. Dit idyllische stadje in het Teutoburgerwoud heeft een bijzondere aantrekkingskracht op ons. We wandelen eerst door de bekende straatjes met winkeltjes en horeca. Als we daarna door de stadspoort gaan, valt ons de bio-snackbar op. Deze snackbar is hier al langer gevestigd, maar was nooit geopend tijdens onze bezoekjes  aan het stadje. Het terras ziet er leuk en sfeervol uit. Bij de St.Michael kerk gaan we deze keer even naar binnen. De kleine kerk staat klem tussen twee grote vakwerkhuizen en twee straatjes. We wandelen verder en komen weer uit in de straat waar we zijn begonnen. Ik wil nog even een aantal winkeltjes bezoeken en dan is het tijd om Tecklenburg weer achter ons te laten. 



















Informatie:
https://detantevantjorven.blogspot.com/2020/02/drie-dagen-in-het-teutoburgerwoud.html
https://detantevantjorven.blogspot.com/2020/06/een-zomerse-wandeling-in-tecklenburg.html
https://detantevantjorven.blogspot.com/2021/08/een-derde-bezoek-aan-tecklenburg.html
https://detantevantjorven.blogspot.com/2023/04/tecklenburg-in-adventstijd.html
https://detantevantjorven.blogspot.com/2023/04/een-kort-bezoek-aantecklenburg.html

woensdag 21 februari 2024

Wandeling brochterbeck

In oktober maakten we de rondwandeling A1 bij Brochterbeck (Duitsland). We startten deze wandeling van ongeveer 3,2 km bij het oude station. De route gaat gedeeltelijk over de Hermannsweg, dat is een wandelroute van 160 kilometer in het Teutoburgerwoud. Over het eerste deel van de route hadden we al vaker gewandeld. Het uitzicht op Brochterbeck is daar prachtig. Daarna moesten we flink klimmen. Onderweg zagen we veel dode sparren, allemaal kaalgevreten door de letterzetter (een kever). We keken bij het Maria-kapelletje. Helaas zijn we hierna de afslag naar de Blücherfelsen (een grote rotspartij) voorbijgelopen. Een volgende keer beter opletten.















De letterzetter (een kever) heeft sparren kaalgevreten


Maria-kapelletje 








Informatie: