Op 14 april van dit jaar (2024) bezochten we de open dag van kasteel Hackfort. We kwamen toen veel te weten over de geschiedenis van het landgoed en ook het een en ander over de laatste bewoners, de familie van Westerholt van Hackfort. Deze laatste generatie bestond uit vijf kinderen, vier dochters en één zoon: Sannie, Emma, Zus, Clara en Arend. Alle vijf hebben hun deel van het landgoed nagelaten aan Natuurmonumenten. Ter ere van het 700 jarig bestaan van het landgoed wordt het nu ook mogelijk gemaakt om op een aantal dagen (in 2025) kennis te maken met de freules Sannie en Emma. De freules ontvangen op deze dagen gasten in de salon van freule Sannie. Ik heb meteen een afspraak gemaakt. Per keer kunnen er 30 gasten bij de freules op bezoek. Er zijn op dit moment nog plekken vrij.
|
De vier freules en de baron |
|
De salon van freule Sannie |
|
De echte freules: Emma (links) en Sannie (midden) met huishoudster Heintje |
Minne Wezens
Een toneelvoorstelling over de laatste freules op Kasteel Hackfort
Hackfort bestaat dit jaar 700 jaar
Over het bijzondere Huis Hackfort en het goed geconserveerde landgoed zijn vele publicaties verschenen. Ook over de kleurrijke Baron Arend van Westerholt, die er van 1940 tot 1970 de scepter zwaaide, zijn vele verhalen en anekdotes bekend.
Freule Emma en freule Sannie
Maar wie zijn freule Emma en freule Sannie, de twee zussen van Arend die hun leven lang op Hackfort bleven wonen?
“Vrouwe benne minne wezens” roept Arend geregeld. Is dat de reden dat er over Sannie en Emma zo weinig te vinden is in de beschreven Hackfort-historie? Gekleed in beige en grijs stoken ze de kachel, halen prei uit de moestuin. Borduren, breien en naaien poppen. Korte ontsnappingen naar Genève en Parijs veranderen hun leven niet. Is dat hun vrije keuze, hun onoverkomelijke lot?
Verlangens en geheimen
Prikkelende vragen voor de drie theatermakers. De verbeelding komt op gang. Welke verlangens en geheimen leefden er in de twee zussen? Zullen wij ze postuum nog een stukje nieuwe geschiedenis geven?
Als Assepoesters die passende glazen muiltjes krijgen…
Als Doornroosjes die ontwaken…
Als Sneeuwwitjes die we wakker kussen…
De voorstelling wordt gespeeld door Theatercollectief In Revisie:
Spelers/makers
Els Boonen en Heleen Hennink
Regie/script
Kiek Wishaupt
Informatie:
https://www.natuurmonumenten.nl/agenda?locatie=N_390&page=1&van=28-03-2025
https://www.inrevisie.nl/
https://detantevantjorven.blogspot.com/2024/04/een-bezoek-aan-kasteel-hackfort.html