Dit jaar (2013) staat in het teken van de vriendschap tussen Nederland en Rusland (Nederland Ruslandjaar). Zowel in Rusland als in Nederland zijn er verschillende activiteiten. Eén ervan is de tentoonstelling "De Sovjet Mythe", Socialistisch Realisme 1932-1960, in het Drents Museum. De schilderijen en sculpturen zijn samengesteld uit de collectie van het Staats Russisch Museum in St.Petersburg.
Aan het begin van de Sovjet periode waren de kunstenaars nog vrij in wat ze schilderden, maar onder de dictatuur van Josef Stalin kwam daar verandering in. De kunstenaars werden verplicht om in opdracht van de staat te werken en kregen duidelijke regels opgelegd. Alles in het belang van de staat, propagandakunst voor het socialisme. Op de meeste schilderijen staan sterke, goed uitziende, blije mensen afgebeeld. Het leven in de Sovjet Unie werd op deze manier geïdealiseerd.
De tentoonstelling belicht de belangrijkste thema's uit de Sovjet kunst, zoals het platteland, de industrie, de leiderscultus, het gezin, de sport en het nieuwe vrouwbeeld.
A.A.Mylnikov, Op de vredige velden 1950
V.Zagonek, Ochtend 1959-1960
A.P.Levitin en J.N.Toelin, Een nieuw nummer van de fabriekskrant 1952
P.Filonov, Stootarbeidsters op de fabriek "Ochtendgloren" 1931
A.Deineka, Textielwerksters 1927
A.N.Samochvalov: Metro-arbeidster met boor, 1927
V.G.Tsyplakov: Eerbetoon aan de grote leider Stalin 1950
A.V.Volokov, Verkiezingsdag voor de Opperste Sovjet van de USSR 1949
A.I.Laktionov, Brief van het front 1962
A.P.Tkatsjev en S.P.Tkatsjev, Kinderen 1957-1960
S.J.Adlivankin, De wedstrijd van jonge modelbouwers 1931
S.M.Loepov, Sportevenementen in het stadion 1927
A.Deineka, Vrijheid 1944
A.N.Samochvalov, Kirov ontvangt de sportparade 1935
A.N.Samochvalov, Meisje in een voetbalshirt 1932
De meeste schilderijen hebben enorme afmetingen omdat ze in fabriekshallen en op openbare plekken hingen en als inspiratiebron dienden voor de Russen. De grootste op de tentoonstelling was 7 x 4 meter. Behalve dat het propaganda is, is het ook kunst. De schilders bleven binnen de grenzen die werden opgelegd, maar waren toch zo creatief dat ze hun eigen stijl erin weergaven.
Samen met mijn man en Mienke (Balsemien) bezocht ik deze tentoonstelling. HIER kun je het verslag van Mienke lezen.
Nog een drietal tentoonstellingen van Russische kunst die op dit moment te zien zijn.
BONNEFANTENMUSEUM MAASTRICHT - DE GROTE VERANDERING, Revoluties in de Russische schilderkunst 1895-1917, tot en met 11 augustus 2013
MUSEUM HET LAND VAN THORN - RUSSIAN SOUL, Kunst van een onderdrukte generatie, tot en met 18 september 2013
CODA MUSEUM IN APELDOORN - RUSSISCHE KUNST NA DE PERESTROIKA, tot en met 14 april 2013
Kijk voor meer activiteiten m.b.t. het Nederland Ruslandjaar op deze WEBSITE.
Daar moet ik nu toch een keer naar toe, ik kom elke 2 week vlakbij het museum langs.
BeantwoordenVerwijderenGroet Margriet
Ik heb een aantal van die schilderijen terug in St. Petersburg Willy!
BeantwoordenVerwijderenJe hebt me herinnerde - dank je wel!
Groeten
@Nurdan, daar had ik ze ook wel willen zien;)
VerwijderenHet ziet er indrukwekkend uit Willy! Dank voor de reportage!
BeantwoordenVerwijderenLieve groetjes
Leuk dat ook jij geweest bent. Indrukwekkend hé? Groet @
BeantwoordenVerwijderen@Anneke, zoals jij al schreef, echt de moeite waard!
VerwijderenPrachtig om te zien, wow! De schildering van die kinderen op dat steigertje.. die lijst ik in :) Jullie hebben vast enorm genoten, zeker ook omdat de schilderijen zo enorm zijn. Groetjes!!
BeantwoordenVerwijderenHALLO wILLY,Zo te zien zijn het mooie tentoonstellingen. Ik vraag me af of jij altijd foto's mag maken. Bij mijn weten mag dat niet.Groeten Tony
BeantwoordenVerwijderen@Tony, in dit museum mag het zonder gebruik van flits en statief.
VerwijderenEr zitten een paar hele mooie tussen, zoals "op de vredige velden", "brief van het front" en "kinderen" !!! Van die 3 is de eerste m'n favoriet. Zo eentje zou ik wel willen hebben. Lekkers zomers!!!
BeantwoordenVerwijderenMooie schilderijen, maar inderdaad nogal idyllisch allemaal.
BeantwoordenVerwijderenEr zitten wel een aantal juweeltjes (of juwelen) tussen. Die van de kinderen vind ik mooi, mooie stijl. En die Stalin verering, dat doet me wel erg denken aan wat wij nu uit Noord Korea zien. Best wel een mooi schilderij, kleurrijk, maar ook beangstigend. Gelukkig dat dat voor bij is. Groetjes, Gerda
BeantwoordenVerwijderenEn weer een groot 'Dankjewel' voor deze mooie blog !
BeantwoordenVerwijderenDank voor de rondleiding. Mooie tentoonstelling!
BeantwoordenVerwijderenBeste Willy,
BeantwoordenVerwijderenTríest dat de mensen in de oude Sovjet Unie beroofd werden van hun persoonlijk vrijheid en ook nog eens werden 'afgeschilderd' (lètterlijk!) als stevige, gezonde en goedlachse burgers... Die Stalin was een duivel; wat een tirannie.
Liefs,
Mariette
Willy,
BeantwoordenVerwijderenIn plaats van je moeilijke woord verificatie (om spammers tegen te houden?) kun je heel simpel je blog zo instellen: http://networkedblogs.com/JmDL3
Het kost mij bijna twéé pogingen om hier een comment te plaatsen en ik zal zeker niet de enigste zijn. Lees dit maar eens.
Liefs,
Mariette
Wat een mooie tentoonstelling lijkt me dat. We waren al van plan hier na toe te gaan, maar de operatie gooide roet in het eten. Maar gelukkig is het nog tot juni 2013 dus dat gaat er waarschijnlijk nog wel van komen.
BeantwoordenVerwijderenDank alvast voor dit mooie overzicht.
Janny
Bijzonder om te zien! Leuk jouw verhaal erachter...
BeantwoordenVerwijderengroetjes van Marijke
Over het algemeen vind ik de onder het communisme gemaakte oost-europese kunst heel erg vreselijk... Toch interessant om hier eens het een en ander bij elkaar te zien. De tentoonstelling laat ik schieten.
BeantwoordenVerwijderenJe trakteert ons steeds op prachtige reportages, bedankt!
BeantwoordenVerwijderenDank je wel voor deze mooie reportage.
BeantwoordenVerwijderenFijn weekend, groetjes Will
Bedank Willy dat ik mee mocht wandelen !! Fijn dat je ons altijd mee laat genieten.
BeantwoordenVerwijderenLiefs José
Een bijzondere tentoonstelling! Sommige schilderijen doen me denken aan de kunst van de nationaal-socialisten in Duitsland, zoals de sportende jongeren, maar in beide rijken werd de kunst uiteraard als propaganda gebruikt. Heel bijzonder dat de kunst uitgeleend is en nogwel onder de titel Sovjet Mythe! Blij dat die tijd eindelijk achter ons ligt :)
BeantwoordenVerwijderenhugs, Elsina
De schilderkunst uit deze periode is zonder meer een lust voor het oog,ik vind het prachtig om naar te kijken....
BeantwoordenVerwijderenmaar moet er niet teveel over nadenken dat het geromantiseerde beelden zijn,niet is wat het lijkt,we kennen de Russische propaganda maar al te goed uit die tijd.
Vraag me wel eens af of die Russische bevolking altijd nog gebukt gaat onder strenge regels in hun land,en dat ze daarom in het buitenland zó uit de band springen tijdens hun vakantie's,ik hoor en lees het van alle kanten uit meerdere landen dat ze zich absoluut niet kunnen gedragen in het land waar ze te gast zijn.
Las het onlangs ook weer in WatsApp van onze zoon en schoondochter die al weken in Thailand verblijven,dat het in Hua Hin waar ze de afgelopen week verbleven een verademing was om te zijn,veel Noren,Zweden en gepensioneerde Nederlanders.....aangenamer publiek dan die Russen....wat een vreselijk volk,berichte hij.
Ook hangen er bij veel hotels en restaurantjes briefjes bij de ingang waar iets opgeschreven staat in Thai's en Russische taal,onze Thaise schoondochter vertaald het voor onze zoon:indien jullie als Russische toeristen je niet kunt of wilt gedragen hier binnen,hebben wij liever dat jullie buiten blijven en deze zaak niet betreden.
Deze woorden zeggen genoeg,zou ik denken.
Maar ja.....laten we niet de hele bevolking over een kam scheren,er zitten vast ook fatsoenlijke mensen tussen.
Fijn weekeind en lieve groeten!!
Ger