woensdag 20 juni 2012

Juliana en Lathyrus

Uit de vele reacties op mijn vorige bericht, over Lathyrus, blijkt wel dat er veel liefhebbers van deze plant zijn. Het zal niet bij iedereen bekend zijn dat wijlen prinses Juliana een groot liefhebster van  Lathyrus was. In haar tuin op Paleis Soestdijk stonden meer dan 25 variëteiten van deze plant. Je moet niet denken aan Lathyrus in een bloempot of tegen een hekje, ze stonden tien rijen dik, in totaal waren dat honderden meters lathyrushaag. Juliana werd geraakt door hun tere schoonheid, bijzondere pasteltinten en heerlijke geur. Ze liet prachtige boeketten maken van Lathyrus, die verspreid stonden over het paleis. Juliana had oude rassen en exclusieve nieuwe varianten, afkomstig uit Engeland. De tuindienst van Soestdijk is op tentoonstellingen vele malen in de prijzen gevallen. Er is ook een Lathyrus met de naam 'Princess Juliana'.Deze foto heb ik gemaakt in MUSEUM BUREN & ORANJE

Prinses Margarita van Bourbon-Parma droeg in 2008, toen ze met Tjalling ten Cate trouwde, een bruidsboeket van lichtblauwe Lathyrus en witte Anjers, de lievelingsbloemen van haar grootouders, prinses Juliana en prins Bernhard.
Prinses Carolina trouwde op 16 juni 2012 met Albert Brenninkmeijer, zij droeg een bruidsboeket van Lelietjes van Dalen en lila Lathyrus.

Tot en met 2010 werd op Paleis Soestdijk de jaarlijkse Lathyrustentoonstelling van de landelijke Lathyrusvereniging gehouden. Vanaf 2011 vindt die tentoonstelling plaats in DE TUINEN VAN APPELTERN, deze zomer van vrijdag 29 juni tot en met zondag 1 juli 2012.

Dertien tips voor het kweken van Lathyrus:
https://www.trouw.nl/home/dertien-tips-voor-het-kweken-van-lathyrus~a172dbad/

18 opmerkingen:

 1. Oef, die 13 tips wilde ik weleeens lezen. Komen ze o schande, uit m'n eigen krant... En... zaden weken, dat doe ik nooit. Ik ben zo'n BBC kijker en daar raden ze het af. Heb ieder jaar toch nog een leuke rand vol! Maar het blijft een prachtige bloem en ze viel me ook op in het boeket van Caroline.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk logje over een bloem die ik ook trouw elk jaar probeer te kweken in mijn moestuin. Nou lukt dat het ene jaar beter dan het andere... Dit jaar zijn de plantjes nog steeds erg klein, het lijkt wel of ze niet willen groeien. We wachten maar af ;)! Groetjes!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Interessante informatie staat er in het artikel 'Dertien tips'. Ik zag het bruidsboeket van Prinses Caroline, dat was erg mooi! Het was zo wie zo een hele mooie bruid....
  Lathyrus is een prachtige plant en de geur is goddelijk.... Genieten...
  Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. O wat leuk om te weten allemaal en ja het zijn prachtige bloemen dus ik kan me zo goed voorstellen dat ze er helemaal weg van was.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuke informatie, ik wist dit helemaal niet! Als ik het geweten had, had ik laatst bij de bruiloft van prinses Carolina beter opgelet :)!

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuke ,informatieve post over Lathyrus!!
  Ik wist niet dat Juliana daar zo gek op was!


  Liefs, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Neen, dat wist ik niet.
  Als ik in de zomer getrouwd zou zijn, dan had er zeker lathyrus in mijn boeketje gezeten, mooi paars!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vond ze als kind al prachtig...mijn Opa had ze altijd in zijn tuintje.....geweldig vond ik ze....laat staan 10 rijen dik Willy....wat een schoonheid moet dat geweest zijn!!!!!
  Fijne avond nog & lieve groetjes,
  Silvia

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een mooi verhaal Willy! Ik wist het niet, maar ik kan me nu in zo'n paleistuin wel de dikke rijen voorstellen. Wat een prachtige bloem en dan een grote wolk. Daar valt veel van te plukken.

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Lathyrus is echt mijn lievelingsbloem. Ruikt zo lekker. Maar het lukt me niet elk jaar om ze goed te kweken. De tip van jou om ze in een pot te zaaien met een wigwam is een goeie! dat ga ik volgend jaar doen.
  Goetjes,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dank je wel voor de link naar de tips. Leuke wetenswaardigheden, zo heb ik nooit geweten dat het de lievelingsbloem van Juliana was en mooi dat dat in de bruidsboeketten terugkomt. Groetjes, Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 12. dat wist ik niet van prinses juliana. wat zal het daar heerlijk hebben geroken in de tuin!!! Liefs, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Beste Willy,

  Interessante post weer en ja, met zóveel rijen lathyrus kun je wel een aantal mooie geurende boeketjes plaatsen.
  Liefs en een fijn begin van de zomer.
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Die tips ga ik zo lezen, want hier is het zaaigoed helaas falikant fout gegaan, tenminste de Lathyrus, de andere plantjes staan er prima bij!
  Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik ruik helaas nauwelijks meer iets. Juliana had een goede smaak!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb de tips gelezen ik hou van deze bloemen. En wil ze volgend jaar in mijn nieuwe tuin. Want in het najaar word de tuin veranderd hard nodig.

  Lees af en toe een logje, zo ook nu bij jou,druk met spullen verzamelen voor te verhuizen naar ons nieuwe vakantiehuis.En schilder thuis buiten bezig.

  Dus druk druk zie niet veel hier van de winter wel weer.

  Liefs en groetjes José

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Bedankt voor je informatie over de lathyrus. Ik zit ook te wachten tot er bij mij bloemen aan komen. Het schiet nog niet erg op. Maar dat zal vast door gebrek aan genoeg zon komen.
  Als ik je blogjes lees en de foto's bekijk, ruik ik de geur alvast. Heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Dank voor de tips! Net als Juliana was mijn moeder ook dol op deze bloem! Toen ze in een serviceflat woonde, kwam op een dag de kok met een bosje uit zijn tuin geknipte lathyrus bij haar langs, omdat ze een keer gezegd had dat ze die bloemen zo speciaal vond. Je begrijpt dat die een potje bij haar kon breken!

  BeantwoordenVerwijderen