zondag 30 september 2012

Wandelen in het Beekbergerwoud

Ten zuidoosten van Apeldoorn ligt het gebied het Beekbergerwoud. Hier was vroeger het laatste oerbos van Nederland, in 1871 werd er landbouwgrond van gemaakt.

 


Nu ongeveer 140 jaar later maakt Natuurmonumenten er een nieuw natuurgebied van, een bos en moerasgebied. In 2006 is men hier mee begonnen. Het moet uiteindelijk een gebied van 300 hectare worden.


Dat het nog niet zo gemakkelijk is om in dit gebied weer de planten te laten groeien die in het oerbos groeiden las ik in een krantenartikel. De jarenlange bemeste grond is waarschijnlijk niet diep genoeg afgegraven waardoor de onderliggende bodem niet voedselarm is en de planten die er zouden moeten gaan groeien geen kans krijgen.


Er is een wandelroute van 2,5 km. Een gedeelte ervan is een pad van vlonders.


Halverwege staat een uitkijktoren, dus een verrekijker mee is een goed idee.


Laarzen zijn trouwens ook niet overbodig. Op sommige plekken sta je tot je enkels in de modder. Op de foto kun je aan de bruine kleur van het kwelwater zien dat er ijzer in de grond zit.


De dieren die in dit gebied grazen kunnen onvoorspelbaar reageren. Houd minimaal 25 meter afstand. Doorkruis kuddes niet. Deze informatie staat bij de ingang van het natuurgebied.

Als we bijna aan het eind van de route zijn zien we op ongeveer 25 meter afstand de kudde runderen die zich aan het verplaatsen is naar een andere plek.
Een prachtig gezicht om zo'n kudde te zien lopen, maar hoe weten we nu of ze er allemaal voorbij zijn, misschien komt er nog één achteraan. We kunnen niet om de bocht kijken en wachten het maar even af. Ja hoor, daar is de laatste en die lijkt weinig haast te hebben.


Hier zie je het pad waar ze met z'n allen doorgekomen zijn en waar wij de route verder volgen. Hier en daar ligt een grote koeienvlaai.Dit was een wandeling van september 2010. In de krant van gisteren las ik dat het gebied wordt uitgebreid en het al eerder ingerichte deel ook onder handen wordt genomen. De werkzaamheden duren zeker tot april 2013, daarna kun je er weer heerlijk wandelen. Op de website van Natuurmonumenten vind je t.z.t. informatie.

Informatie: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/beekbergerwoud

21 opmerkingen:

 1. Mooi gebied zeg om door heen te struinen, maar niet geschikt om met honden heen te gaan..................gr.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Willy,

  Próóst met die laatste foto; het is voor mij dé dagafsluiting! Wat een interessante post weer en jij beschrijft het allemaal zo smeuïg.
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zit hier met een broodje in de hand je koeienflats te bestuderen hihi. De route lijkt mij overigens erg mooi om te lopen, ga ik onthouden!!

  Fijne zondag Willy! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een avontuurlijke wandeling, wat is ons landje toch prachtig! Heerlijk dat even mee mogen genieten. Fijne zondag, groetjes Meta

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtig gebied, herkenbaar zoiets hebben wij ook in de buurt. Heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige wandeling heb je gemaakt, we hebben meegelopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig! En nu is het zulk schitterend weer dat we staan te popelen tot het een beetje warmer wordt en we zonder jas een flinke wandeling kunnen maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Willy,
  Ik ben weer bijgelezen en -gekeken met je laatste berichten. Wat een prachtige foto's weer. En zoals altijd erg leuk om te lezen.
  Groetjes, Ria.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hai Willy!
  Mooie wandeling en die laarzen zijn idd geen overbodige luxe zo te zien. Je hebt de wandeling weer mooi geillustreerd met je prachtige foto’s!
  Fijne zondag,
  Helene

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dear Willy,
  You again brought very interesting information with some photos of a wonderful corner of the Netherlands!
  Thank you for sharing and wishing you a great Sunday!
  Greetings,

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Daar heb je zeker laarzen nodig, met die koeien en hun vlaais en poten in de modder. Prachtig gebied. En zó fijn dat die gebieden er nog zijn in ons kleine landje.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een prachtige wandeling, heel afwisselend. Het is goed dat oude natuurgebieden weer in ere hersteld worden. Dat het nog niet mee valt is duidelijk. Hier in Friesland zijn ze ook bezig om stukken land af te graven en aan de natuur terug te geven.
  Aan de zuid/west kant van Harlingen is zo'n gebied. Het Hegewiersterfjild. Een broedgebied voor weide vogels. Erg mooi. Harlingen zelf is overigens ook de moeite waard. Een fijne zondag en groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooi daar!! Over koeienvlaaien gesproken, een tijd geleden stond er één in de ('k geloof dat het de) Seasons (was) als recept, compleet met twee plastic vliegen erop!! :o)!!! Die moet ik nog steeds eens proberen!! Goed weekend!!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooi gebied, leuk ook die passerende kudde koeien.
  En fijn ook dat ik weer even kon meegenieten.

  Fijne zondag verder, Evelyne

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Een prachtige wandeling! Hier lopen de koeien ook zomer's los over de weg.
  Die vlaaien liggen hier voor de deur. Wij verzamelen ze altijd voor de rozen struiken. Ha, ha ,moeten ze wel droog zijn! ;)


  Fijne zondag verder!

  Liefs, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Weer fijn met je mee gewandeld.
  Mooi de foto's, na de herstel beurt zal het nog mooier zijn denk ik.
  Koeien zijn we hier wel gewend, deze zomer waren er weer meer in de weilanden, dat word weer gestimuleerd.
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Een mooie landelijke wandeling. Mooi dat ze dit weer tot een natuurgebied maken.
  Mooie foto's Willy!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een prachtig gebied. We moeten maar goed zuinig zijn op dit schaarse goed.

  groetjes,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Prachtig! En wat een goeie tip, zo dicht bij huis, maar ik ken het niet. Die gaat op het things to do lijstje, voor volgend jaar dan. Dank voor je mooie wandeling! Fijne week!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik wist niet dat er al wandelpaden waren aangelegd. Maar het wandelen is nu even voorbij, ja. Hele stukken zijn er afgegraven en het lijkt wel of ze er toch een bedrijventerrein gaan aanleggen. Gelukkig is dat helemaal van de baan!
  Mooi wandelen daar zal zeker weer komen.
  Tot die tijd fietsen we er zo nu en dan maar langs.
  Groetjes, Alyt

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Schitterende foto's, het is genieten hoor. Fijn dat je ze met ons deelt.

  BeantwoordenVerwijderen