zondag 29 september 2013

De tuin van Kasteel Amerongen

In de zomer van 2009 bezochten we KASTEEL AMERONGEN. Het kasteel werd van binnen en van buiten gerestaureerd. Wij hebben het kasteel niet van binnen gezien, bezichtiging was destijds alleen op afspraak en in groepsverband mogelijk In juli 2011 werd het kasteel weer geopend.


Wij hebben die dag wel een wandeling door de tuin gemaakt. Via het Bastion, het verdedigingseiland, kwamen we op het voorplein van ‘t Huys.


Op het plein staan strak gevormde taxuspiramides. Werklui waren druk bezig met het snoeien van de taxus.


Via de Iristuin, de L-parterre, het wandelbos in de Zuidersingel en het bos in de Noordersingel kwamen we bij de huisdiergraven.

In de Moes-/Nutstuin worden gewassen verbouwd zoals in vroeger tijden. De kassen dateren uit de 19e eeuw. In de boomgaard staan fruitbomen.Een tuin met plukbloemen en meters Lathyrus (daar was ik wel een beetje jaloers op).


De Siertuinen in de boventuin zijn ontworpen aan het einde van de 19e eeuw door Hugo Poortman in de voor zijn tijd kenmerkende gemengde stijl.

Bijna aan het eind van onze wandeling kwamen we uit bij het kinderhuisje. Het werd rond 1900 gebouwd voor de kinderen van de graaf van Aldenburg Bentinck.

Over de geschiedenis van het kasteel en de families Van Reede en Bentinck kun je lezen op de website. De WEBSITE geeft uitgebreid informatie over het kasteel, de tuinen, rondleidingen, tentoonstellingen, de restauratie en nog veel meer.

21 opmerkingen:

 1. Hoeveel tuinmensen hebben ze wel niet in dienst ?!
  Mooi !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik was er jaren geleden, toen het inderdaad nog in de restauratie was. Ik kreeg wel een rondleiding toen.Er was een brei markt bij, En andere stalletjes met spulletjes. Ik heb bij mijn 3 hoek sjaals te koop dezelfde foto staan van die driehoek coniferen. Ik ga er snel heen, want dat kasteel staat al lang op de lijst. Het is mooi geworden! hart. gr mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat is er toch een hoop moois. Zoals deze heerlijke tuin. Een bezoekje waard.
  Kram
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je berichtje komt op het juiste moment....wij hebben nu vakantie dus we brengen zeker een bezoekje aan het kasteel.
  groetjes Patricia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. It's a beautiful place. Have a nice new week.

  Hugs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een fijne verslag, en wat een tuin
  Heel mooie foto's gemaakt
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Helemaal mijn ding...ik vind het een prachtige tuin. Wat stond toen alles nog mooi in bloei.

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Met plezier meegewandeld, Willy!
  Wat een prachtige tuinen en ik kan me wel voorstellen dat je een beetje jaloers was op de lathyrus.

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ziet er prachtig uit!! Ik denk dat ik er ongeveer 20 jaar geleden was, toen was er een berenbeurs. Ook binnen, dat was heel sfeervol. groetjes, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je rondleiding in de tuin van kasteel Amerongen vind ik schitterend. Dit staat al een aantal jaren op het lijstje nog te bezoeken tuinen met onze tuinclub, dus nu weet ik zeker dat het de moeite waard is.
  Groeten, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dit is toch dat buiten waarover onlangs zoveel over te doen was door de 13de penning die ineens geheven werd? De pachters moesten ineens heel veel pacht gaan betalen, sommigen wel 70.000 euro! Terwijl zij eerst iets van 800 of 900 euro betaalden? De 13de penning is heffing die, dacht ik, nog uit de middeleeuwen stamt. Hoe dit is afgelopen, weet ik niet. Ik ga het even opzoeken. Wederom een prachtig uitje! Auckje

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Fout! Het was bij kasteel Renswoude! Het was ook geen 70.000 euro maar 20.000 euro, toch nog veel! Groet, Auckje

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Beste Willy,
  Wat een mooie post weer en het is zéker de moeite waard om door die bijzondere tuinen te wandelen. Wel het beste om dit tijdens het groeiseizoen te doen, als b.v. die hemelse Lathyrus heg nog bloeit!
  Altijd leuk om bij jou even binnen te lopen.
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat mooi, de tuin doet me denken aan Sissinghurst Castle !

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wij zijn er in maart 2012 geweest. Wilde het wel graag zien, maar wat een teleurstelling. Buiten was het mooi en ook de stallen waren erg leuk om te zien. Daar hebben we nog koffie gedronken. Maar binnen in het kasteel was bijna niets te zien. Grote video/film presentaties in het schemerdonker en hier en daar een uitverlicht object. Ja, als je het leuk vind om films te zien over hoe het vroeger in het kasteel eraan toe ging is het misschien leuk. Maar ik en mijn man vonden het echt niets. En we waren niet de enigen. Meer mensen vonden er niets aan en waren vlug verdwenen. Denk niet dat het maar een enkele presentatie was, nee iedere kamer had er een en allemaal verschillend. Dus zeker 10 films om te bekijken. Te veel van het goede. Ik vond het in ieder geval de entree van €12,50 (senioren) niet waard. Geen idee hoe het er nu aan toe is.
  Later zijn we nog naar Huize Doorn geweest. De verblijfplaats van Keizer Wilhelm. En dit kan ik echt aanbevelen, ook al was het maar een gedeelte dat we konden zien wegens restauratie. En de gids wist waar hij het over had. Daar wil ik nog wel een keer heen.

  Groetjes Marjolein uit Zoetermeer

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Interessante post. Ik heb kasteel Amerongen alleen in het donker gezien toen ik met mijn werk een etentje daar had. De oprijlaan hadden ze toen met fakkels verlicht. Leuk om het nu eens beter te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. De binnenkant zal vast mooi zijn, maar de buitenkant vind ik ook erg mooi. Prachtige tuinen!! En wat leuk dat kinderhuisje. In Ierland heb ik ooit zo'n soort huis gezien. Maar dan als vakantie huis. http://en.wikipedia.org/wiki/Swiss_cottage,_Cahir

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Prachtig huis met een geweldige tuin.
  Groetjes Will

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat zal het heerlijk zijn geweest om daar te wonen! Prachtige rondleiding!
  groetjes, Elsina

  BeantwoordenVerwijderen