We waren maandag weer bij landgoed Voorstonden voor een korte wandeling, dezelfde route als vorige week met Sjoerd en vorig jaar met Guusje. Deze keer was er geen zonnetje, maar was het een beetje mistig en waterkoud. Op sommige delen van de bomen en planten zaten bevroren mistdruppels. Op de foto's is het van de bomen niet goed te zien, maar van een schermbloem heb ik een duidelijk foto. Het is net een bloem van glas, heel fragiel.
Tijdens de wandeling van vorige week zagen we ook al ijshaar (ofwel de baard van Koning Winter), nu was het er nog. Het is een zeldzaam natuurverschijnsel. Ik zag het vorige maand voor het eerst op het blog van Janny en had er nog nooit eerder over gehoord en het ook niet gezien. Mijn man kende het wel en wist ook dat het zeldzaam was. Leuk dat we het hier nu aantroffen.
IJshaar ontstaat als het een klein beetje vriest. Bij de stofwisseling van schimmels in het hout komt water vrij, dat naar buiten geperst wordt. Bij vorst bevriest dat. Stofjes uit de schimmel zorgen ervoor dat er geen ijskorstje ontstaat en de 'haar' kan groeien. Als het harder vriest, gaat de stofwisseling van de schimmels op een laag pitje en komt er (veel) minder water vrij. Dan krijg je dus ook geen ijshaar. (bron: Natuurmonumenten)
Informatie:
https://detantevantjorven.blogspot.com/2025/01/een-wandeling-met-sjoerd-op-landgoed.html
https://detantevantjorven.blogspot.com/2024/02/een-wandeling-met-kleindochter-op.html
https://janny.vermaat.name/2024/12/28/weer-samen/
https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/ijshaar-de-baard-van-koning-winter
https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/voorstonden
https://detantevantjorven.blogspot.com/2015/10/wandeling-op-landgoed-voorstonden.html
https://detantevantjorven.blogspot.com/2021/04/een-vroege-wandeling-in-parkbos.html
Geen opmerkingen:
Een reactie posten