donderdag 10 januari 2013

HELP, het Stickmuster Museum in Celle gaat sluiten!

Er was eens een prachtig Stickmuster Museum in Celle, maar helaas gaan de deuren per 1 maart 2013 sluiten.


In het Stickmuster Museum, dat gevestigd is in een prachtig gebouw aan de Prinzengarten in Celle (Duitsland), bevindt zich één van de grootse privéverzamelingen merklappen.


Elfi en Hans-Joachim Conneman, beiden door hun werkzaamheden geïnteresseerd in textiel, met name borduurwerk, kochten op een veiling in het noorden van Duitsland een uit Denemarken afkomstig merklapje uit 1808. Dat was in 1975, het begin van het jarenlang verzamelen van o.a merklappen.


Op een oppervlakte van 200 m² bevinden zich ongeveer 2000 merklappen, stoplappen, pronkrollen, pronkdoeken en uitzetspullen van 1600 tot 1940 vervaardigd door meisjes en vrouwen uit verschillende milieus en landen.


Hier is een belangrijke verzameling cultuurgoed, bijeengebracht door Elfi en Hans-Joachim Conneman. Toen zij met pensioen gingen werd de toekomst van het museum onzeker.

Het was de bedoeling dat het museum met nog twee kleine musea ondergebracht zou worden in een ander historisch gebouw in Celle. Vlak voor Kerst besloot de Gemeenteraad van Celle echter, door het inkorten van het budget, dat de plannen niet doorgaan. Het Stickmustermuseum sluit per 1 maart 2013 haar deuren. Een klein deel van de collectie zal te zien zijn in het Bomann museum in Celle en het overige deel zal daar waarschijnlijk opgeslagen worden. Erg jammer! In 2010 heb ik het museum bezocht en er erg van genoten. Het was ook mijn bedoeling om het nog eens te gaan bezoeken maar voor 1 maart gaat dat helaas niet lukken.

Ik las op de site van Needleprint dat er een OPROEP wordt gedaan om de burgemeester van Celle (Oberbuergermeister(at)celle.de) en de lokale krant (redaktion(at)cellesche-zeitung.de) te schrijven. Een sluiting zal niet voorkomen kunnen worden, maar het zou toch fijn zijn als de collectie beschikbaar blijft voor het publiek, desnoods in digitale- of boekvorm.


24 opmerkingen:

 1. O wat jammer Willy want dat stond op mijn lijstje ooit
  Fijne dag groetjes Joke uit een koud Zweden, waar het sneeuwt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik las het ook! Jarenlang heeft het op mijn nog-eens-te-bezoeken-musea gestaan. Inmiddels borduur ik niet meer en zal een bezoek er ook niet meer van (kunnen) komen. Toch jammer. Dit is cultureel erfgoed dat niet verloren mag gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh wat is dat nou jammer, het is zo'n leuk museum, en ook een schattig plaatsje..
  Liefs
  Erna x

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat jammer dat zoiets niet bij elkaar kan blijven. Maar ja de centjes he.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. What a great idea Willy, who can remain available to the public in digital form. We may be a lot to enjoy these wonders. Too bad for closure.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gelukkig hebben we al een prachtige reportage van jou kunnen bewonderen, ja overal gaat het om de centjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vreselijk dat zoveel kleine, bijzonder waardevolle musea met hun unieke collecties door het stopzetten van subsidies gedwongen worden hun deuren te sluiten.. Zo gaat veel waardevols verloren! Deze regering geeft hoopjes geld uit aan onwijze dingen terwijl juist het culturele erfgoed het zo nodig heeft!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Celle gaat zichzelf de das om doen: de stad trekt bezoekers om naar de mooie OUDE STAD te KIJKEN en er te verbruiken.Dit is mede mogelijk door een ander aantrekkingspunt:Das Stickmustermuseum.
  De stad moet haar mening herzien en naar geld blijven zoeken.Ik heb reeds naar de 2 vermeklde adressen geschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Inderdaad heel jammer als dit zou moeten sluiten.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel erg. Dit is het lot van heel veel kleinere musea. Als de boel mar wel bewaard blijft... jammer hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat is toch eeuwig jammer als al die mooie spullen alleen maar ergens opgeslagen liggen. Het is te hopen dat er toch een oplossing komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Voor heel veel is er minder budget, hoop dat het goed geconserveerd wordt... en hopen op betere tijden...
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat akelig. ben bang dast nog veel meer kleine musea zullen moeten sluiten nu overal geldkranen worden dichtgedraaid. Het is werkelijk te hopen dat het niet verloren gaat en er eens een oplossing komt voor deze collectie.
  Kram
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat naar dat ze de deuren moeten sluiten en erg jammer,

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Bijzondere collectie, maar jammer van het besluit....

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Oh jee, daar wilde ik nog een keer naar toe... Misschien nog gauw in de voorjaarsvakantie?
  Groetjes,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Jeetje wat is dit jammer!
  Het is toch eeuwig zonde dat op zulke cultuur
  musea bezuinigd word!

  Liefs, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat zou dat jammer zijn, zoiets zou ook voor de toekomst bewaard moeten blijven. Ik hoop dat acties veel uit zullen halen!

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Dat zou vreselijk zijn om al die mooie dingen op te slaan! Ik hoop dat er nog wat op gevonden wordt, zodat het nog te zien is.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Heel treurig bericht. Ik las het al bij Needleprint.
  Gelukkig ben ik verschillende keren in de gelegenheid geweest het museum te bezoeken en er met volle teugen van te genieten.
  Lieve groet.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Al weer zo'n bericht over een museum dat moet sluiten. Heel triest. Erfgoed schijnt voor veel gemeenten van weinig belang te zijn. Nu maar hopen, dat er niet te veel verloren gaat. Ik werk al 12 jaar voor een museum en heb dus al het een en ander meegemaakt.
  Het museum in Celle stond op mijn lijstje van; nog te bezoeken. Ik ben bang dat het er niet meer zal lukken.
  Lieve groet Will

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Heel erg jammer! Jammer ook dat met bezuinigingen bijna altijd al eerste cultuur er aan moet geloven, terwijl dat, als ons erfgoed, toch samen met gezondheid en educatie boven aan de lijst zou moeten staan.
  Triest.
  hugs, Elsina

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Jammer dat het museum dicht moet maar digitaal beschikbaar maken zou natuurlijk veel goed maken...

  BeantwoordenVerwijderen
 24. o, o - misschien moet ik er gauw nog eens naartoe ...

  BeantwoordenVerwijderen