zondag 13 januari 2013

Over damesondergoed

'Een in de was, een in de kast, een aan de bast' is een leuk boekje over de geschiedenis van het damesondergoed. Het is geschreven door Corrie de Groot. Zij is verzamelaarster van damesondergoed en de verhalen en anekdotes die erbij horen. Onderbroeken zonder kruis, step-in, corselet, borstrok, nylonkousen en jarretels, maar ook maandverband en periodebroekjes, alles komt aan bod en wordt aangevuld met leuke illustraties en oude advertenties.


Ik heb het boekje met plezier gelezen, zoals het hoofdstuk Sprookjes en bakerpraatjes waar o.a. het maandverband beschreven wordt, de badstoflappen, gordeltjes, eerste wegwerp maandverband. Veel  verschillende woorden zijn er mogelijk voor maandverband, o.a. nachtsok, opoelap en wat rustte er een taboe op het dragen en kopen.

Een ander boekje over damesondergoed is 'Lang Leve Lingerie - 150 jaar ondermode', dat werd samengesteld voor de gelijknamige tentoonstelling (reeds afgelopen) in het  Museum van de Vrouw in Echt.

Informatie: http://www.museumvandevrouw.nl/

In het OUDE AMBACHTEN & SPEELGOED MUSEUM in Terschuur kom je ook veel oud ondergoed tegen. Bijvoorbeeld, borstrokken, onderjurken, onderrokken, onderbroeken, kousen.

Het lange witte gewaad op de foto is een doodshemd, rechts hangt een gebreide onderjurk uit 1940.Een winkel met corsetten, corseletten, bustehouders, bustiers, step-ins, kousengordeltjes, kousen, camisooltjes.31 opmerkingen:

 1. Leuk postje Willy, schattig dat oude corset...Het is een erg leuk museum in Terschuur..
  Liefs en een fijne zondag
  Erna x

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O daar kom je zeker veel tegen, ik heb mijn ogen uitgekeken toen ik daar was, gelukkig nog samen met mijn mam die me ook nog veel kon vertellen over het gebruik van dingen vroeger.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je maakt me meteen nieuwsgierig naar zowel boekje als museum! Wat bijzonder als je bedenkt, dat heel ondergoed gewoon zelf thuis gemaakt werd... Moet je nu toch niet meer aan denken, toch? Fijne zondag, lieve groet!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat laat jij weer leuke plaatjes zien van ondergoed van vervlogen tijden, en het boekje lijkt mij ook al zo leuk. Gelukkig leven wij in het NU en hoeft al deze ingewikkelde onderkleding niet meer zo nodig :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een geluk dat dat nu anders is... Echte harnassen lijken het wel. De jurken en onderrokken zijn leuk, lekker tuttig! Groet!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ken het niet allemaal, ben wel benieuwd wat een camisooltje is. Het klinkt als iets voor in je schoenen ipv ondergoed, hahahaha. Ben toch wel blij dat ik in deze tijd leef als ik die foto's zo eens bekijk. Ik heb vroeger nog wel een borstrok gehad, voor als het heel erg koud was.
  Leuke post Willy..

  Lieve groet, dinah

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Dinah, het is een kort onderlijfje met of zonder mouwtjes.

   Verwijderen
 7. Wat leuk om (weer) eens te zien. Heb vroeger bij mijn moeder en oudere zussen dergelijke 'dingen' gezien!
  Hebben we het nu toch maar goed , veel keuze, voor elk wat wils.
  Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vroeger heb ik in ieder geval wel met een step-in gelopen. Voor de panty kwam droeg je die of een jarretelgordel om je kousen omhoog te houden want Stay-upps bestonden ook niet.Een gigantisch verschil met de ondermode van nu.Gelukkig.
  Leuk blogje weer.
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh néééééééééééééééé, ik heb dat boekje ook, ik lig weer in een deuk..... Mijn moeder had ook zo'n corset, zalmroze, aangemeten door tante Janie van de overkant, handelde daar in. Zo'n ding kostte een fortuin, ze smeerde m'n zus en mij bh's MET MAAGBANDEN aan, walgelijk en ga ddar maar 's mee flirten.... Un remède contre l'amour zeggen we hier. Heb nu veel hipper spul, maar 's winters wel een borstrokje van wol en zijde.... Ik raad iedereen dat boekje aan; Will in Parijs

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat lijkt mij een erg leuk boekje, het zal vast nieuwe feiten opleveren waar ik nooit van geweten heb.

  Een fijne zondag! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wist je dat het doodshemd in de omgeving waar ik woon nog steeds in gebruik is?
  Ik kreeg er een toen mijn moeder was overleden.
  We hebben het niet gebruikt.

  Liefs, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Oh wat leuk Willy,hier moet ik eens even achteraan,nee niet achter die gebreide lange onderbroek....maar die leuke boekjes;-)

  Kan me nog herinneren uit die ''goeie ouwe tijd''toen mijn ouders het zo slecht hadden,dat ze op een avond terug kwamen van inkopen doen in het manufacturen winkeltje van tante Toos(zus van vader) en mijn anderhalf jaar oudere zus mij een gordeltje en badstof dingetjes liet zien die zij gekregen had, ik janken met de woorden whhhha.....jij krijgt altijd alles en ik nooit niks....
  Wist ik veel waar het voor diende,maar zusje heeft het me haarfijn uitgelegd....
  Was ineens uitgejankt en vond het wel reuze spannend.

  Toen wij meiden het wat frivolere ondergoed gingen dragen noemden mijn vader dat niemandalletjes en fronste
  daarbij het voorhoofd.

  Leuke titel van het eerste boekje,
  ik ken het versje zo:Ik vroeg mijn nichtje, zwart gezichtje,
  heb je nog een hemd voor mij
  nee zei mijn nichtje, zwart gezichtje,
  ik heb er zelf maar vijf:
  twee in de was
  twee in de kast
  één aan mijn lijf
  dat zijn er samen vijf.

  En op de dag van vandaag wil ik nog wel eens zeggen tegen iemand die mijn achternaam(sinds ik getrouwd ben)niet goed schrijft,het is HEmden zonder H.

  Lieve groetjes,
  Ger  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat dat betreft is er veel ten goede veranderd. Blegh, alleen het woord al; gordeltje.....

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een heerlijk logje.. Heel veel dingen komen mij zeer bekend voor. Ik heb al die antieke/ouderwetse dingen nog net mee gemaakt. Gelukkig is alles nu anders.. In ieder geval is het doodshemd van het plaatje niet gebruikt; gelukkig maar anders kon het niet door ons bekeken worden.
  Dat museum in Terschuur is erg de moeite waard om te bezoeken.
  Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Er zijn dingen die ik nog wel herken, hetzij van de winkels of mijn moeder. En Jansen en Tilanus, ja zo'n winkel hadden wij vroeger ook in de stad.
  Leuk Log!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 16. O, wat leuk! Ik had ook gebreide borstrokken, die kriebelden zo. En zelfs nog een gebreid badpak, zogauw het nat werd zakte het ding naar beneden...!!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een leuk en interessante logje. Zeer herkenbaar, want ik fotografeer o.a. ondergoed voor het museum, waar ik als vrijwilliger werk. Er is zowel dames- als herenondergoed. Het dames ondergoed is er van erg degelijk tot zeer frivool. Met vaak prachtig kant en mooi geborduurde monogrammen. Het is erg leuk werk om te doen. En we lachen ook heel wat af. Vooral als we ons proberen voor te stellen hoe het moet zijn, om zulk ondergoed te dragen te dragen. Het museum heeft een grote collectie textiel, er is dus nog veel werk te doen.
  Groetjes Will

  BeantwoordenVerwijderen
 18. A lovely found and very interesting museum.
  I always enjoy your posts.
  You are such an interesting person who I really admire.
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat heerlijk dat wij dat soort onderkleding niet meer hoeven te dragen.
  Ik herinner mij nog rubber corsetten van mijn Oma. Dat moet toch een ramp geweest zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat geweldig om te zien dat dit de voorlopers zijn van de 'Marlies Dekkers' van nu...
  Fijne zondag nog.
  groetjes,
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Helemaal leuk die boekjes, en die badstoflappen die ken ik nog uit mijn moeders tijd,. Uitgewassen hingen ze dan weer spierwit aan de waslijn en gewoon buiten he. Kan je nu toch niet meer voorstellen. Fijne nieuwe week groetjes Petra.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. wat een goed gedocumenteerd logje! over een onderwerp dat waarschijnlijk lang niet een onderwerp van gesprek was maar wel heel interessant!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Oh, wat een leuk verhaal. Ik heb als kind ook nog gebreid ondergoed gehad, maar niet echt lang. Gaaf om al deze foto's te bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat leuk zeg! Je zou niet verwachten dat je boeken zou kunnen schrijven over iets wat voor ons zo normaal is.
  Groetjes Marguerite

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Lijkt me wel een interessant boekje !!! :o)!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Beste Willy,
  Prachtig om zoiets in een boekje te verzamelen. Nog een generatie verder en men weet niet eens meer waarmee en waarin wij ooit rondgelopen hebben!
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Wat een leuk blog bij mij komen ook de herinneringen boven... van het rijgcorset van mijn oma de kousengordeltjes en gordeltje voor ouderwets maandverband wat een geluk dat ze wat nieuws hebben uitgevonden. Het zat op z'n zachts gezegd niet lekker!
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Hallo Willy, nu zie je pas dat het ondergoed met de jaren zo verandert is.Toen wisten ze nog niet van strings e.d.Hele leuke foto's.Groeten Tony

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Komen weer heel wat herinneringen boven. Vroeger heb ik nog wel borstrokken gebreid voor mezelf en mijn broers van jägerwol. :-)
  De huizen waren ook niet zo lekker warm als tegenwoordig. Alleen kachels in de woonruimte. Vond wel altijd de ijsbloemen op de ramen prachtig.

  Wat hebben we het wat dat betreft goed nu!

  BeantwoordenVerwijderen