zaterdag 23 maart 2013

Palmpasenoptocht in Markelo

Morgen is het Palmpasen. De Folkloristische Vereeniging Markelo organiseert elk jaar een palmpasenoptocht. De optocht start zondagmorgen om 11.30 uur bij Restaurant DeTasca aan de Holterweg in Markelo. De kinderdansgroep gaat voorop met hun prachtige versierde palmpasenstokken en iedereen mag aansluiten. De optocht wordt begeleid door een fanfare. Tot slot verzorgt de kinderdansgroep een optreden op het Beaufortplein. Kinderen die meelopen met een versierde palmpasenstok worden nog getrakteerd op een zakje snoep. 

Video: Optreden Palmpasen 2011


Een beschrijving van een palmpasenstok zoals men die het liefst ziet in de optocht:
Neem de kop uit een grove den met 5 takjes rondom de top en laat deze bij voorkeur goed drogen. Deze kunt U elk jaar weer gebruiken. Wikkel van onder naar boven om elke tak (een doorgeknipte ) rood/wit/blauw slinger van crêpepapier tot bijna bovenaan de takjes. Steek enkele palmtakjes (= buxustakjes) tussen het crêpepapier, daar waar de 5 takjes bij elkaar komen.Rijg aan een koordje rozijntjes, paasschuimpjes, paaseitjes, of tolletjes. Apenootjes mogen er ook tussen zitten. Zorg ervoor dat de paastak niet te zwaar is, want het is het mooist als Uw kind er zelf de optocht mee loopt.Tot slot komt op de middelste tak een mandarijn met daar bovenop een zwaantje/haantje(broodje). Aan de andere vijf takjes bevestigt U het koord met snoepgoed en op drie van de vijf takjes plaatst U een zwaantje/haantje.


De kinderdansgroep bestaat uit kinderen van 4 tot en met 6 jaar, elke twee jaar wordt er een nieuwe groep samengesteld. Palmpasenzondag is het eerste optreden van de nieuwe groep en daarna werken ze mee aan verschillende activiteiten. Het jakje van de meisjes en de damasten hemdrok van de jongens worden gemaakt naar het voorbeeld van een authentiek exemplaar uit Markelo van omstreeks 1830. De rokjes van de meisjes zijn gemaakt van echte ouderwetse moiré stof. De hoedjes van de meisjes zijn oude exemplaren die in geheel Markelo zijn verzameld. De rest is in Franse stijl gehouden naar voorbeeld van de volwassengroep.
Informatie en foto's (met toestemming): http://folkloristische-vereniging-markelo.nl/

20 opmerkingen:

 1. Leuk die foto's van palmpasen in klederdracht. Markelo is hier niet zo ver vandaan maar ik denk dat ik morgen geen kijkje ga nemen want o,o,o, wat is het koude.

  Fijn weekend, dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Superleuk zeg! Maar mijn eerste gedachte was de kou, ik hoop dat er nog voldoende jassen van toen zijn.

  Fijn weekend! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig! Zou ik graag een keer meemaken. Heel mooi dat die tradities behouden worden.
  Een fijn weekend!
  hugs, Elsina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. This post is fantastic Willy!
  I loved children's costumes, dances, their smiling faces and everything!

  This is very inspirational for me as well!
  Thank you so much!
  Have a great week!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Laten we hopen dat het een beetje warmer is dan vandaag.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk hoor deze les weer in Vaderlandsche Geschiedenis!

  Dank daarvoor,

  Groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De jasjes van de jongetjes zijn helemaal hip, bloemen zijn tenslotte weer eens hot ! Hoop voor de groep dat het morgen niet zo' n koude wind is. Helaas voor mij te ver weg voor even te gaan kijken......

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat ziet dat er leuk uit!!! Ik ben helemaal weg van die stofjes van hun kleren !!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat ziet er gezellig uit, maar zal morgen wel koud zijn. Het waait hier zo onwijs hard niet gewoon gevoels temperatuur van -15 op 23 maart. Maar ja zoals het spreekwoord zegt maart roert zijn staart. Gezellig weekend, groetjes Petra.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat ziet dat er mooi uit. Maar wat zullen die arme kindertjes het morgen koud hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. geweldig leuk ziet het eruit zeg...oooh ik vind t zoveel leuker dan de 'moderne' kleding hé..maar dat zeg ik hier heeeeel zachtjes hoor..anders krijg ik een boel commentaar van de meiden ;);) Liefs, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuk hoor om te zien. Het begrip palmpasen was helemaal bij mij verdwenen, en dit terwijl ik als kind ook in optochten mee liep. Het hoe en wat weet ik niet meer, vanavond eens aan mijn ouders vragen. Groetjes, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooie foto's van de optocht.
  Morgen zal het wel heel koud zijn voor hen.
  Hier komen de kinderen in optocht in de kerk, met de stokken die ze op school gemaakt hebben.
  Dat was vorig jaar zo, denk morgen ook.
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Leuk, ik herinner me het nog van vroeger. Ik herinner me ook dat Pasen best heel koud kon zijn in m'n nieuwe kleertjes met kniekousjes.
  Groet van De Juffrouw

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat hebben ze er veel werk van gemaakt! Ontzettend leuk om te zien.

  Een fijn weekend!

  Madelief x

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat leuk! Ik was helemaal 'de zevensprong' vergeten, maar het kwam allemaal weer terug! Palmpasen optocht herinner ik me ook, zo leuk om dat weer te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. wat leuk! ik stuur het door naar kleinkind Sophie ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Beste Willy,
  Erg mooi dat dit nog steeds in ere gehouden wordt!
  Wij hebben hier ook een Palmpasenoptocht maar héél kort vanuit de tuin achter de kerk en over de straat naar de ingang. Wel met echte palmtakken maar dat kan vanwege het klimaat hier.
  Lieve groetjes,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat leuk! Jammer dat het zo koud was. Maar het is een mooie traditie. Bob liep vroeger ook mee met een palmpasenoptocht. Het leukste vond hij het maken van de palmpasenstok
  Groetjes Will

  BeantwoordenVerwijderen
 20. In Hellendoorn is ook altijd een palmpasen-optocht. Maar ze hebben niet van die mooie kleren aan als in Markelo.
  Ik kon het gister niet opbrengen om die kant op te gaan.Bbbrrr. Ben lekker binnen gebleven.

  BeantwoordenVerwijderen