vrijdag 8 maart 2013

Over merklappen en anjers

De halfwezen Leclerc baden dat hun dodelijk zieke vader voor de 12e verjaardag van Amarinthia zou overlijden. In dat geval zouden alle vijf kinderen in het N.H. weeshuis worden opgenomen en bij elkaar blijven. Hun bede werd verhoord.


Deze merklap is gemaakt door Amarinthia Leclerc (1845-1909) in het N.H. weeshuis te Amsterdam 1860.


Geborduurd in nestelgaatjes en kastjessteek met rood zijden garen op fijn kerklinnen. Het hing ook op de tentoonstelling STEEKJE VOOR STEEKJE in Museum Hagedoorns Plaatse. Ik heb er met veel bewondering naar gekeken, het is zo fijntjes geborduurd.


Ik liet de merklap in 2010 op mijn oude blog zien. Marcella van het blog NUTTIG EN FRAAI reageerde destijds omdat zij een dergelijke merklap aan het borduren was, haar eigen variant van de weeshuismerklap uit 1894 die in nr.1/1995 van de Handwerken Zonder Grenzen had gestaan. De 3 boompjes en 2 hertjes die Marcella had geborduurd leken wel erg veel op die van de merklap van Amarinthia Leclerc. Toch zag Marcella een verschil, de vorm van de boompjes. Op de merklap van Amarinthia Leclerc waren het stelen met bloemen, anjers.


Ik heb Marcella de foto's toegestuurd en zo kon zij haar anjers borduren. Bij MARCELLA kun je er uitgebreid over lezen.


Laatste twee foto's: Marcella / Nuttig en Fraai.

18 opmerkingen:

 1. Wat een drama toen en nog steeds zal het erg moeilijk zijn een familie bij elkaar te houden als beide ouders overlijden...
  Mooi handwerk...
  groetjes Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een prachtige merklap, heel veel werk om nestelgaatjes en kastjessteken te borduren. Wat waren er vroeger veel weeskinderen.
  Groet Margriet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, ik herinner me nog dat Marcella er destijds mee bezig was. Zij kan ook zo ontzettend fijn borduren. Trouwens, al haar handwerk is heel fijntjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooie merklap is het, zo fijntjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooie merklappen, prachtig gemaakt!

  Fijn weekend! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een verdriet schuilt er toch achter veel van die oude weeshuislappen! En.. Marcella ontwikkelt zich de laatste jaren tot een autoriteit op het gebied van borduren... zo leuk om te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Denk maar niet dat het leuk was in zo'n weeshuis. Er moest zoveel en er kon weinig. Het is wel mooi dat veel van die merklappen bewaard zijn gebleven. Mooi om te zien, groeten van Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een prachtige merklap en wat een verhaal hoort erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat zal mn zus mooi vinden! Het echte vakmanschap.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een mooi handwerk en vooral als je bedenkt hoe het tot stand is gekomen. Ik denk niet dat dit meisje nu eens fijn een handwerkje is begonnen maar dat het is ontstaan uit het heilige moeten. Daarom is het niet minder mooi hoor,integendeel.
  Fijn weekend
  Kram
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtig om te zien...heel fijn handwerk, Het verhaal erachter..zoveel emoties,Ik ga verder bij Marcella kijken.
  heel fijn weekend Willy.

  lieve groet,
  Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. wat een verdriet toen...je moet er toch niet aan denken. Maar dat de kinderen bij elkaar bleven was wel heel fijn...als je al geen ouders meer hebt.. Wat fijn geborduurd...de merklap. Liefs, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Verschrikkelijk lijkt me dat, hopen dat je vader eerder dood gaat omdat je anders niet samen verder op kunt groeien. Prachtige merklap. Groetjes, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Beste Willy,
  Ja, je leest het even in één zin maar wat zal daar veel aan emoties zijn omgegaan in die vijf kinderen. Erg fijn dat Amarinthia haar gevoelens zó mooi tot uiting kon brengen in dit prachtige en fijne borduurwerk.
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Een prachtig merklapje, maar zo'n verdrietig verhaal erachter!
  Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een bijzonder verhaal bij deze merklap. Ik verbaas me altijd weer over het prachtige, fijne borduurwerk dat kinderen destijds maakten. Zo knap!
  Leuk dat je Marcella verder hebt kunnen helpen door deze lap.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat verdrietig voor die kinderen. Wel een hele mooie merklap!
  hugs, Elsina

  BeantwoordenVerwijderen