donderdag 30 januari 2014

Het blauwe gebreide jurkje

Op het blog BOON EN STAAK NIEUWS zag ik een leuk bericht over gebreide kleuterkleding uit de jaren 50. Een goede aanleiding om onderstaande foto te plaatsen, al is deze dan wel uit de jaren 60. Ik draag hier een blauw gebreid jurkje. Toen ik deze foto in 2010 op mijn vorige blog plaatste, kwamen er heel wat herinneringen naar boven bij de lezeressen. Heb jij herinneringen aan gebreide onderbroeken, borstrokken, kniekousen, maillots en jurkjes.

38 opmerkingen:

 1. Wat een enig foto Willy
  Ik zal eens kijken geloof dat ik niets heb! uit die tijd
  Groetjes Joke en een fijne dag

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weer komen de herinneringen....aan de ´klompenjurk´....gedragen door mijn zus, mijn twee nichtjes en mijzelf...gebreid vlak na de oorlog door oma, het laatst gedragen door mij (de jongste) eind jaren ´50. En ´klompenjurk´ omdat het groene jurkje met vrolijk gekleurde streepjes aan de voorkant werd gesloten door klompenknoopjes!
  We kunnen alle vier het gevoel en de jurk nog oproepen!
  groetjes
  Francisca

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat schattig, ga eens zoeken, ik weet wel dat mijn moeder ook katoenen borstrokjes voor ons breidde en veel heeft genaaid voor ons.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb ook zo' leuke foto ,zal hem opzoeken en op mijn blog zetten

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk, ik had ook een gebreid blauw jurkje, maar dat was gekocht. Mijn moeder heeft toen eenzelfde jurkje als verrassing voor mijn pop gebreid! Ik vond het geweldig.
  Heb ook nog een gebreid blauw badpakje gehad wat ik nog kan voelen hoe zwaar dat werd met een snijdend bandje in mijn nek.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh oh, nu je het zegt. Ik voel ze weer, die afgrijselijke hemdjes en broekjes, met een picootje omgehaakt zelfs. En dan ook nog wol, bbbrrrrr.
  En nu zeggen we, wat was dat schattig....!
  Ja het was ook leuk, dat zie je wel aan jouw jurkje, enig toch!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een prachtige foto! 'k Heb zelf geen herinneringen aan gebreide kleding maar wel aan mijn poncho. Wat vond ik hem mooi. En zelfs toen-ie echt te klein werd wilde ik hem nog aan...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Toevallig keek ik gisteravond in mijn fotoalbum van vroeger,
  mijn zusje van 11 jaar jonger had als 1 jarige een gebreid jurkje aan en zij is van begin 1980 :0))

  Groetjes,
  simone

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik kan me niet meer herinneren dat ik gebreide kleren droeg. Wat ik nog wel weet is d t aan het eind van de 50 jaren rock en roll kousen " in " kwamen. Felrode, blauwe, gele, groene kousen. Waren het nu maillots? Of kousen die aan een gordel werden vastgemaakt? Mijn moeder kocht echter beige kousen met een grijze streep voor mij. Vreselijk vond ik ze!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ach zoveel uit eerdere tijden komt weer terug wie weet..... de gebreide sokken zijn toch ook weer helemaal in.
  Groetjes Albèrtje

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mijn moeder heeft poncho's gehaakt, voor mijn zus rood met wit en voor mij blauw met wit gestreept. Ze waren beiden gevoerd, bij mijn zus met een rode stof, bij mij met een blauwe stof :-). Verder kan ik mij geen gebreide jurkjes herinneren. Leuk om daar aan terug te denken!

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De jurkjes waren best leuk. Ik had een rode overgooier met een hele wijde rok.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ja Willy roept meteen herinneringen bij mij op.
  Ik heb ook zo'n blauw gebreid jurkje gedragen in de jaren 60.
  Heb er nog foto's van.
  Liefs en een warme groet
  Mapi

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat leuk ! Ik heb alleen herinneringen aan gebreide hemdjes en die vond ik vreselijk !

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ohh wat leuk!! Ik heb zelf geen gebreide jurkjes gedragen, wel gebreide truien die vaak zo kriebelden;) Aan kniekousen heb ik nog wel herinneringen, die mochten na pasen aan haha!!

  lieve groetjes, Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 16. O, ja de herinnering aan kniekousen of lange kousen en die werden met een elastiek vastgehouden en dat knelde verschrikkelijk. Of er werd een hoede elastiek doorheen geregen met een knoopje erin. Werkelijk ik heb er nog een deukje van in mijn lies overgehouden, vanwege de irritatie !

  Ik ben benieuwd naar de foto's die komen!

  lieve groetjes, Evelyne

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Oh, wat schattig Willy! Ik herinner me nog de gebreide borstrok, en een heel lief gebreid/gehaakt? jurkje waar langs het halsje twee kleine balletjes aan touwtjes naar beneden hingen... ;) Ik duik meteen de foto's in!!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Nee, niet echt, mijn ma was geen echte breifanaat, wel maakte ze veel van onze kleding zelf aan de naaimachine.
  Grtjes, rita.
  Je ziet er top uit in dat jurkje :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Nou en of! Of ik herinneringen heb aaan zelfgerbreid spul: mijn oma, toen al wat dementerend breide kriebelige kousen die ik gelukkig niet aan hoefde van m'n moeder.
  En diezelfde moeder breide voor min als 8 jarige een prachtige blauwe jurk die op geen enkele fofo is terug te vinden... ja, zo ging dat in de jarten 50.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ja gelijk voel ik het afzakken van de gebreide zaken.... En m'n opa had een gebreide zwembroek aangekregen weet jij wat er gebeurde toen hij uit zee kwam??? hihi! Later ging er de broekriem om...
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Jazeker heb ik daar herinneringen aan. Mijn moeder kan heel erg goed breien, dat doet ze al sinds ze een jaar of 6 was. Dus ze breide voor mij en mijn zusjes en broertjes ook van alles. En aangezien mijn vader zelf een fototoestel had, wat niet echt heel erg gebruikelijk was in die tijd, zijn er heel veel foto's gemaakt waarop wij te zien zijn in de gebreide kleding... Zo leuk.
  Ik wens je een heerlijke avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Mooie foto!!! Ik ga eens kijken, want mijn Tante die breidde en ik kan me nog een speciaal truitje herinneren...!
  Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 23. O ja, mijn moeder kon ook heel goed breien. Ik had als kind een rood gebreid jurkje met witte streepjes lang de mouwtjes. Later heb ik nog een groene gebreide jurk gehad, mijn oudere zus had bijna dezelfde in donkerblauw en ook mijn moeder droeg toen een zelfgebreide donkerblauwe jurk. Met het rode jurkje sta ik op de foto. Ik zal hem op mijn blog zetten. Leuk al deze herinneringen!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Nou en of ik die heb!!! Dat legergroene gebreide jurkje met een paar vilten bloemetjes er op. Gebreid door mijn allerliefste oma naar wie ik vernoemd ben. Gebreid met van die oorlogswol, die zo verschrikkelijk kriebelde!
  En ook de gestreepte badpakjes van mijn broertje en mij. Die had mijn moeder gemaakt. Moest je natuurlijk niet mee gaan zwemmen. Leuk Willy!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Prachtig jurkje, lief meisje!
  Alleen gebreide hemdjes en die kriebelden zo erg. Gelukkig was het vaker warm dan koud, daar waar wij woonden in die tijd.

  Liefs, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 26. ook ik heb een kleuterschoolfoto van mezelf met ongeveer zo'n zelfde blauw gebreid jurkje.. ik had alleen geen strepen op de rug.. en de witte streep was bij mij gebreid met angorawol.
  was ik er uitgegroeid.. ging die naar de zus onder me.. en daarna naar de laatste zus.. daarna werd alles weer zo goed of zo kwaad als het ging uitgehaald en er weer wat nieuws van gebreid..

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Leuk, ik ben vanmiddag eens even in mijn scrapboek gedoken en heb er een paar mooie foto uitgehaald. Ik zal ze morgen op mijn blog zetten.
  Bedankt voor de leuke foto, hij is echt enig

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Wat een herinneringen. Zo leuk. Mijn oma en mijn moeder breiden. Herinner me een blauwe jurk die oma voor me breide van oorlogswol. Zo mooi en zo'n vreselijk gekriebel. Kniekousen, borstrokken , sokken en een badpak dat op je knieen hing als je uit het water kwam. Ga op zoek naar foto's.
  Kram
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Beste Willy,
  Oh ja hoor, in de jaren 50 droeg ik zelfgebreide borstrokken. Zoiets bestaat helemaal niet meer... Het was wèl lekker warm en zo'n borstrok had deze week goed zijn dienst kunnen doen.
  Geinig is het zo'n foto's uit de oude doos!
  Lieve groetjes,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Wat een mooi plaatje schitterend ..
  ik ben niet van de jaren 50 maar in bij mij komen ook wel herineringen na boven..
  Op de basis school had ik een zomertruitje aan die gebreid was en er hing een draadje los ...kan je nu indenken wat er gebeurde .....ja hoor iemand trok eraan en dat vonden ze zo grappig ,dat iedereen eraan begon te trekken ..ik ben snel naar huis gegaan en wou nooit geen gebreiden kleren meer aan

  heel veel groetjes
  fijn weekend !!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Wat een leuke foto!!
  Ik ben van 1959, en ook mijn moeder was gek op breien!
  Noorse truien, jurkjes enz. Ik heb er heel wat versleten.

  Veel liefs, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Nou bij mij ook heeeeel veel herinneringen Willy!!! bij het zien van jou in je schattige jurkje! Mijn oma breide altijd dit soort jurkjes en ik heb er nog één die ik als baby aan had met een broekje erbij....Mijn oma breide ook altijd "voor de missie"....maar ze weigerde een gulp in de jongens broekjes te maken want daar was ze te preuts voor (lachen he?) xoxo Dees

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Dat is een heel mooi gebreid blauw jurkje, schattige foto. Ik heb weinig herinneringen aan gebreide jurkjes, helaas wel aan de door mij gehate borstrokken, dat was in de jaren vijftig en ook kniekousen.
  Fijn weekend,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Mijn gebreide jurkje staat erop hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Heel herkenbaar. Nadat ik bij Baukje de foto's had gezien heb ik zelf ook op mijn blog foto's en herinneringen aan gebreide kleding gezet.
  Was ik die kniekousen vergeten! Heel mooi gebreid met een picotrandje bovenaan.
  Maar daaronder was een tunneltje!
  En door dat tunneltje zat ELASTIEK! En dat was steevast niet goed! Te knellend strak of te los, waardoor ze afzakten!
  Leuk om door jouw mooie jurkje geïnspireerd weer terug te kijken.
  Groetjes, Nelleke
  (Ook meteen maar volger geworden :-))

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Wat een geweldig mooie foto Willy. Leuk dat je mijn blog gevonden hebt. Zelf droeg ik gebreide maillots (ja écht!) en natuurlijk die gehaakte bikini uit een eerder blog. Hartelijke groet, Marieke Boon

  BeantwoordenVerwijderen
 37. pracht foto ik heb er ook zoiets veel truitjes en kniekousjes natuurlijk met van die mooie gaatjes erin. En elastiek natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Mijn moeder hield niet erg van breien. Maar mijn oma breidde voor ons broekjes en hemdjes. Uiteraard ook sokken met een picot-randje, elastiek dat nooit goed zat. Maar ook badpakjes, maar die waren niet fijn. Want die rekten uit, als je in het water was.
  Groetjes Will

  BeantwoordenVerwijderen