woensdag 9 april 2014

De grote oorlog

MARTIJN VAN DER LINDEN maakte een bijzonder prentenboek over de eerste wereldoorlog, de grote oorlog, die honderd jaar geleden uitbrak. De kleine hond Torpedo doet het verhaal van de oorlog. Door zijn ogen ziet de lezer verschillende oorlogstaferelen. In tien grote prenten komen verschillende aspecten van de oorlog aan bod: het front, in de lucht, op zee, de medische dienst, spionage, dieren in de oorlog, etc. Maranke Rinck heeft ongeveer 100 verschillende interessante weetjes bij elkaar gezocht en in eenvoudige taal beschreven. Op haar BLOG schrijft ze uitgebreid over het boek.


De NTR-serie ‘KLEINE HANDEN IN EEN GROTE OORLOG’ is een unieke Europese coproductie voor jongeren van 9 tot 14 jaar. Hierin wordt de Eerste Wereldoorlog weer tot leven gebracht met een samenspel van authentieke dagboeken, zeldzame archiefbeelden, speelgoed­maquettes en meeslepend drama. Deze unieke serie zal niet alleen bij de NTR van zondag 6 april tot 25 mei te zien zijn, maar in landen door heel Europa. ‘Kleine handen in een grote oorlog’ is onderdeel van de internationale productie: 14, Diaries of the Great War en is de jeugdserie bij de documentaire: ‘14-18 Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog’. De eerste aflevering is inmiddels uitgezonden, maar nog te zien via uitzending gemist.14 opmerkingen:

 1. Goed om op allerlei manieren kennis te nemen van de eerste WO. Ik vind het belangrijk dat wij weten wat er gebeurd is.
  Over dit boek had ik nog niet gehoord. En ik ben nu ook weer een leuk weblog rijker, (Maranke Rinck). Fijne dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtig boek! Fijn dat je er aandacht aan schenkt.
  Groet, Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is een heel mooi boek. Ik ben zelf 'Oorlog en terpentijn' aan't lezen, van Stefan Hermans. Hij heeft de memoires van zijn opa verwerkt in een mooi verhaal, over ook met name de gevolgen van de gebeurtenissen voor de rest van zijn leven en zijn nageslacht. En nog een tip: The Antique ROadshow (de Engelse versie van 'Tussen Kunst en Kitsch')is a.s. zondagavond gewijd aan de Eerste Wereld Oorlog

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt Willy
  Fijn al deze informatie ...

  lieve groet
  Mapi

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik had er nog helemaal niets over gehoord, dank lieve Willy!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Willy. Bedankt voor de informatie ga vanavond kijken.Het is een prachtig boek. Groetjes Tony

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bedankt voor deze info. Heb het meteen doorgestuurd naar de kleindochters.
  Kram
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lijkt me een heel goed geschiedenis boek. Belangrijk dat kinderen het verleden kennen.
  Groetjes, Elsina

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb ervan gelezen, Willy!
  Er is op dit moment veel aandacht voor de 1e wereldoorlog.
  Dank voor de tip.

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een mooi boek om kleinere kinderen over de eerste wereldoorlog te vertellen. Want eigenlijk weten we hier in Nederland niet zo heel veel van die oorlog. Gelukkig komt er nu aandacht voor deze oorlog.
  Groetjes Will

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Beste Willy,
  Zo'n boek en ook de filmserie is erg leerzaam omdat de meesten dit anders niet eens zouden weten... Jámmer maar zo gaat het met onze geschiedenis vaak.
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Willy,
  Heel belangrijk dat geschiedenis op deze manier beleefd kan worden, ook door kinderen. Het lijkt mij heel erg boeiend! Dank je wel voor de info...
  Ik wens je een heel fijne dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 13. dank voor de tip! dat boek wil ik wel eens wat beter bekijken!

  BeantwoordenVerwijderen