zondag 20 april 2014

Wandelen bij het Zwillbrocker Venn

Het Zwillbrocker Venn bevindt zich net over de grens bij Eibergen. Er broeden veel vogels, waaronder kokmeeuwen en enkele flamingo's. Die flamingo's hoopten wij daar aan te treffen. Van maart tot september verblijven ze er. Het Zwillbrocker Venn is de noordelijkste plek in Europa waar flamingo's broeden. Ze verblijven in de winter in Nederland aan het IJsselmeer en het Rijndeltagebied. Het zijn uit dierentuin ontsnapte flamingo's.

Vanaf de parkeerplaats bij hotel/café/restaurant Kloppendiek in Zwillbrock is het niet ver naar het startpunt van de 5,8 km lange wandelroute. Van verre hoor je het geluid van de meeuwen al.


Langs de wandelroute staan verschillende informatieborden (in het Nederlands en Duits). Er staan ook twee uitkijkposten en een uitkijktoren.Vanaf deze plekken heb je goed zicht op de plas en de vogels die er zijn.

Vanaf de eerste uitkijkpost zien we al enkele flamingo's. Ze bevinden zich wel op een behoorlijke afstand. Ik moet met de camera flink inzoomen om ze goed in beeld te krijgen. Dat gaat met mijn kleine camera (en zonder statief) niet al te gemakkelijk. Toch zijn de foto's nog redelijk gelukt.

Op een groot deel van de wandelroute heb je geen zicht op de plas, maar op het natte veengebied en de heidevlakte. Eén van de wandelpaden ligt precies op de grens van Nederland en Duitsland. Er staan een aantal grenspalen en er zijn doorkijkjes naar de Nederlandse weilanden met grazende koeien.


Vanaf de uitkijktoren kunnen we de meeuwen goed zien. We ontdekken er ook een aantal flamingo's tussen.
De flamingo's hieronder staan op een foto van een informatiebord. Zo kunnen we ze ook nog even goed van dichtbij bekijken.

foto van informatiebord

Bij de laatste uitkijkpost is een winkeltje met boeken/folders, souvenirs, koffie, ijs en toiletten.


Dankzij het heerlijke wandelweer en het aantreffen van de flamingo's hebben we een fijne middag gehad in het Zwillbrocker Venn. Bij hotel/café/restaurant Kloppendiek nuttigen we nog een drankje op het terras.
Informatie:
https://www.bszwillbrock.de/de/biologische-station-zwillbrock/
http://www.kloppendiek.de/nl/

10 opmerkingen:

 1. Ziet er uit als een super wandeling.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Willy,
  Ja, die knotwilg met landweggetje is typisch nederlands maar rose falmingos is wel heel bijzonder. Al is het ook net over de grens, maar toch hetzelfde klimaat en al. Fijne wandeling zal het zijn geweest; mooier dan onze lange wandelijk vanmiddag bij zonnig weer. Toch een mooie Paasdag gehad, uit de kerk konden de kinderen gelukkig goed buiten eieren zoeken omdat de regen wegbleef!
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat is het daar prachtig Willy. Je foto's zijn prima gelukt en wat zijn flamingo's toch mooi he.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooie wandeling!
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Willy. Ik wist niet dat er hier flamingo's waren. Ze zijn prachtig.Groetjes Tony

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooie wandeling lijkt dit! Ik ga het onthouden.
  Groetjes, Alyt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bedankt voor de mooie foto's ik heb even meegewandeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat hebben jullie weer een prachtige wandeling gehad!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Willy,
  Wat een bijzondere plek om te wandelen. Wat mooi zijn die flamengo's toch... Ik heb lekker meegenoten dankzij jouw mooie foto's... het was een heerlijke wandeling. Wij gingen afgelopen vrijdag naar Spakenburg.. binnenkort laat ik mijn foto's zien... dat was ook heel erg leuk.
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hé Willy, je hebt de flamingo's er super opgekregen! Ik was er toevallig afgelopen vrijdag en heb ze zelfs met mijn 300 mm lens niet zo mooi kunnen vastleggen. Ze zaten op het eilandje. Het natuurgebiedje De Leemputten dat id buurt van het Zwilbrock ligt is ook de moeite van een wandelbezoek waard.

  BeantwoordenVerwijderen