zaterdag 10 mei 2014

De Panoramaroute met onverwachte ontmoetingen

Vorig jaar wandelden wij de CAROLINAHOEVE-VELUWEZOOMROUTE. Die route start vanaf de parkeerplaats de Lappendeken in de Steeg. Daar beginnen we dit keer aan de Panoramaroute, die wordt aangegeven door gele pijltjes. De temperatuur is ongeveer 9 graden en het is droog, dus prima wandelweer. Om ons heen horen en zien we ATB'ers, maar al snel wandelen we in een gebied waar alleen wandelaars toegestaan zijn.


Het is er heuvelachtig. Ik voel me klein tussen de hoge beuken. Het nieuwe frisse groen aan de bomen laat nog goed het licht door. Het is er prachtig en ik geniet volop. Ik maak de éne na de andere foto.

Dan hoor ik mijn man zeggen: "Kijk, wilde zwijnen!". Ik schrik, maar maak toch snel een foto. Het zijn volwassen wilde zwijnen met hun biggen.  "Het zijn er wel twintig", zegt mijn man. Ik schrik nogmaals en doe nu een stap naar voren om me half achter een boom te verschuilen. Helaas, de wilde zwijnen schrikken ook en keren om. Ik ben teleurgesteld dat ik zo schrok van deze onverwachte ontmoeting. Als ik stil was blijven staan hadden ze wellicht ons pad gekruist.


We vervolgen onze weg. Bij het bruggetje, dat tijdelijk afgesloten is, moeten we even een extra ommetje maken.


Op de helft van de route komen we bij de Posbank. Daar staat Koepel de Kaap, het dateert van eind 19e eeuw. Bij mooi weer is een zitplaats buiten natuurlijk helemaal geweldig, maar nu gaan we naar binnen en drinken daar een kop koffie. Na een kwartiertje gaan we weer verder. We zien bordjes van een andere wandelroute. Leuk voor een volgende keer. Die route start overigens vanaf het Bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden, maar kan ook opgepakt worden vanaf de parkeerplaats bij Koepel de Kaap of vanaf Paviljoen de Posbank.Het uitzicht vanaf de Posbank is niet nieuw voor ons, maar blijft toch adembenemend. (Ik kom er nu achter dat we een stuk van de route ingekort hebben, maar die pakken we er de volgende keer wel bij.)
We vervolgen de route door het bos. Het is er stil, want ook hier zijn geen ATB'ers en veel andere wandelaars komen we op deze zondagmorgen ook niet tegen. Als we een eind het bos in zijn horen we geritsel, vlakbij lopen enkele biggen en verderop staan volwassen exemplaren. De biggen rennen weg en als ze bij de groep zijn gaan ze er samen vandoor. We kijken ze nog even na tot ze uit het zicht zijn. De wandelroute leidt ons in een andere richting en we zien ze ook niet meer terug.


Hieronder nog een zoekplaatje. Vind het biggetje.


De Panoramaroute van 4,5 km en de Carolinahoeve-Veluwezoomroute van 4,5 km zijn goed te combineren.

27 opmerkingen:

 1. Wat een mooie wandeltocht is dit en helemaal de ontmoetingen met de wilde zwijnen.Die hebben wij daar niet gezien,behalve ergens waar ze achter een hek zaten.De kinderen waren toen nog klein en zullen teveel herrie hebben gemaakt,denk ik.Lang geleden dat we daar wandelden met happy memories.
  goed weekend
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Adembenemend mooi!! En helemaal als er ook nog wilde zwijnen je pad kruizen, geweldig! Ik ga deze wandelroute opschrijven, want die wil ik zeker gaan lopen, dankjewel!

  Fijn weekend,
  lieve groet, Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schitterend! E#n wat een bijzondere ontmoeting, nog wel mèt biggen. Bedankt voor de mooie foto´s, alsof we even meelopen!
  fijn weekend
  Francisca

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De Postbank... een herinnering toen ik nog klein was op de mooie paarse hei met de hele familie en dan bramen plukken...
  fijn weekend,
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze route wil ik toch echt een keer lopen. Het is zo'n mooie omgeving, maar we komen er veel te weinig. Wat bijzonder om oog in oog te staan met wilde zwijnen. De volgende keer ben je beter voorbereid en blijf je vast rustig staan ;-).

  Fijn weekend! Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo mooi daar, zeker als in het najaar de heide bloeit, prachtig

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Beste Willy,
  Al met al toch een fantastische wandelroute tussen het práchtige jonge beukengroen! Wat zijn die toch mooi in de lente.
  Mogelijk kun je blij zijn dat de wilde zwijnen er vandoor gingen... Ze kunnen ook gevaarlijk zijn, met name de mannetjes indien aanwezig.
  Geniet van een mooi Moederdag weekend!
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een prachtige foto's. Het zachte groen van al die bomen en die donker stammen. Heel erg mooi. Als al die bomen is konden praten wat zouden ze veel te vertellen hebben over alles wat in al die jaren aan hun voorbij is gegaan.
  Groeten
  Marga
  Wat ik zo raar vind is dat jij niet meer wordt weergegeven in mijn bloglijst.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een mooie foto's. Je loopt zo het bos in, je ruikt het. Heerlijk. Het wordt weer eens tijd om daar naar toe te gaan.
  Bedankt voor het mee laten genieten.
  Groet,
  Dientje (dientjes.blogspot.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De Postbank>>ik kom daar graag, het is er prachtig. En wat de wilde zwijnen betreft...ooit heeft er een papa zwijn, die zijn jonge wilde beschermen, mij een flinke -DUW- gegeven! Met n aanloopje, volkomen onverwacht! Mijn man stond erbij en keek erna..Heb n week met n blauwe bil rondgelopen :)) Als ik ze nu zie schrik ik ook...

  Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Willy,
  Wat moet dat een prachtige route zijn om te wandelen. Wat een prachtig natuurgebied. En dan zomaar wilde zwijnen tegen te komen, wat een bonus... Ik zou ook schrikken hoor. Hier in de duinen kom je regelmatig herten tegen, dat is ook heel mooi om te zien. En vanaf de Posbank zul je zeker kunnen genieten van die prachtige vergezichten. Ik geniet nu lekker via je foto's... mooie afstanden zijn het ook, die zijn voor iedereen wel te doen...
  Ik wens je een heerlijk weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo,
  Wat een mooi verslag.
  En die ontmoeting met de wilde zwijnen, geweldig.
  Vorige zomer waren we in De Stteg en maakten we kennis met dit mooie deel van Nederland.
  Prachtig, hoor.
  Ja, die Posbank, dat blijft ook mooi.
  Groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Prachtig verslag, mooie foto's. Altijd genieten van je wandelroute's.

  Liefs, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Willy wat een prachtige wandeling! Het zoekplaatje... staat ie met z'n rug naar ons toe achter de boomstronk???
  Fijne zondag gewenst.
  groet,
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een geweldige wandeling Willy, ik zit helemaal mee te genieten!! Gek dat we daar eigenlijk nooit heen gaan, maar wie weet komt daar verandering in!! Vooral die zwijnen lijken me superspannend, hihi! Het zoekplaatje blijft voor mij een zoekplaatje..!! Lieve groet en fijne zondag!!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een prachtige wandeling! En dat mooie frisse groen lijkt zo mooi!

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wauw, mooi. Bomen zijn altijd prachtig, ik kan bewonderend omhoog kijken en liefkozend de stam voelen. Ze hebben wat meegemaakt...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Heerlijk om te lezen Willy, wij wandelen ook regelmatig over de Posbank en de natuur is er iedere keer weer net even anders.
  Zo leuk om je verhalen te lezen, zo kom je nog eens ergens ;-)) en doe meteen nieuwe ideeen op voor wandelingen.
  Dank je wel en XXX Hetti

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat is het daar mooi Willy en wat een fijne wandeling zo.
  Fijne Zondag nog

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een prachtige wandeling. Leuk de ontmoeting met de zwijnen en dat je er toch nog een foto van kon maken.
  Groetjes Will

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik wilde net vragen: en hoeveel kilometer zijn die routes dan? Tot ik de laatste regel las. Mooie afstanden voor een zondagwandeling. Ik krijg helemaal de wandelkriebels bij je mooie foto's. Ook deze ga ik onthouden :-) Bedankt!
  Groetjes, Alyt

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat maak je toch elke keer prachtige wandelingen, ben een beetje jaloers op je dat ik dit niet meer kan. Maar genieten doen we toch, bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik kan me best voorstellen dat je schrok van die zwijnen. Maar je hebt ze toch maar op de foto! Het blijft mooi daar, bij welk weertype dan ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Mooie wandelroute en prachtige foto's.
  Ik heb ook een keertje oog in oog gestaan met een wild zwijn en stond toch even aan de grond genageld.
  Leuk dat je er een foto van hebt kunnen maken.

  Fijne week en lieve groetjes, Evelyne

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Mooie wandeling. En de zwijnen, bijzonder om ze zo vlak bij te zien. We zijn ook veel onderweg en in stukjes natuur waar ik vaak van denk: wat is er in Nederland best veel mooie stukjes natuur nog, meer dan veel mensen misschien verwachten.
  Groetjes
  Annemieke

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Mooie wandeling geweest. Genoten van je mooie foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ik had al een hele poos geen nieuw bericht op je Zwedenblog gezien en bedacht toen, dat ik maar eens moest kijken of de tante wel schrijft. En ja hoor! En wat een bijzonder verslag van een heerlijke wandeling. Ooit, toen wij nog verkering hadden, waren we een weekje (langer ging je toen echt niet) in Ellecom op vakantie. We gingen met de fiets vanaf Nijverdal, en hebben een heerlijke week gehad, waarbij we natuurlijk ook de Posbank beklommen. Jouw verhaal zijn voor mij sweet memories. Dankjewel.

  BeantwoordenVerwijderen