woensdag 3 december 2014

De tuin van Henri Le Sidaner in Gerberoy
Vorig jaar november bezochten wij in Museum Singer in Laren de tentoonstelling van de Franse impressionistische schilder HENRI LE SIDANER. Ik was meteen verliefd op de prachtige schilderijen. Een groot aantal van zijn schilderijen maakte hij in Gerberoy in Picardië. In 1901 kwam hij daar voor het eerst. Het beviel hem zo goed dat hij er een huis huurde en later ook kocht. Henri Le Sidaner legde er op de ruïnes van het voormalige kasteel een prachtige tuin aan, die ter inspiratie diende voor veel van zijn schilderijen. Tijdens de tentoonstelling in Museum Singer werd een documentaire getoond, daarin waren ook het huis en de tuin in Gerberoy te zien.
Nadat wij op de tentoonstelling een tweede ronde hadden gedaan, kocht ik in de museumwinkel het boek over Henri Le Sidaner. Op deze manier kon ik thuis nog verder kennismaken met de schilder en zijn vele schilderijen. Op het internet zocht ik naar meer informatie. Zo kwam ik op de website van de tuin van Henri Le Sidaner terecht en vond ik informatie over Gerberoy. Het werd mij al snel duidelijk dat niet alleen de tuin van Henri Le Sidaner een bezoek waard was, maar ook het pittoreske Gerberoy. De vele oude huizen zijn in de zomer begroeid met rozen. Sinds meer dan 100 jaar vindt er op de derde zondag in juni een rozenfeest plaats. Wat zal dat prachtig zijn.


In september reden wij vanaf het vakantieadres in Normandië naar Gerberoy in Picardië. De afstand was slechts 80 km, dus dat was goed te doen. Het was een prachtige dag en ik keek erg uit naar dit bezoek. Wij moesten in deze maand wel met veel minder bloeiende rozen genoegen nemen, maar het dorpje had genoeg moois te bieden. Gerberoy staat immers bekend als een van de mooiste dorpen van Frankrijk. 

In dit verslag heb ik de foto's geplaatst van het huis en de tuin van Henri Le Sidaner en de wandeling rondom het perceel. De overige foto's van het dorp komen later.

Filmbeelden van het huis en de tuin.Informatie Les Jardins Henri Le Sidaner:
http://www.lesjardinshenrilesidaner.com
Toeristische informatie over Gerberoy:
http://www.gerberoy.info
http://www.gerberoy.net/


22 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige streek, het dorp ziet er karakteristiek uit. Mooie wandeling schotel je ons voor, ik wil mee, haha. De tuin is ook super. Groet, Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Willy. Het ziet er allemaal weer prachtig uit. Het fijnste is dat ik niet op reis hoef ik kijk gewoon op jouw blog.Ik kijk gewoon 3 keer.Groetjes Tony

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig dat je Gerberoy hebt bezocht. Het is erg mooi en zeker de tuin van Henri le Sidaner
  Na het zien van je prachtige foto's, zullen we er zeker komend jaar heen gaan. Hoewel we daar minstens twee keer per jaar vlak bij zijn, hebben Gerberoy nog niet bezocht. Je had prachtig weer toen je daar was. Ik heb zoals altijd genoten van je reportage! Ik kijk uit naar de foto's van het dorp.
  Groetjes Will

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie foto's en een prachtige tuin met grote potten met hortensias ..
  het zijn mij lievingsplanten ..ook een mooie omgeving ..
  ik heb weer genoten ..
  lieve groet nieneke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Net je blog ontdekt, wat een prachtige foto's, ik ben ook helemaal weg van dit soort tuinen, echt schitterend, ik ga je volgen!
  Groetjes, Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben helemaal verliefd! Het ziet er geweldig uit, dat zou echt iets voor mij zijn om daar te mogen wandelen. Heerlijk dat er geen eind aan de serie foto's leek te komen, ik heb er van genoten!!

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Willy,
  Wat neem je ons weer mee naar een fantastische plek. Wat een super mooi huis en dorp. En toch nog heel wat rozen te zien daar. Ik vind ook vooral die typische kleur blauw van de luiken het schilderwerk en de hekken heel erg mooi... Ik snap dat je naar dit bezoek uitkeek, maar ik denk dat het zelfs jouw verwachtingen teboven ging...
  Ik wens je een heel fijne middag en avond,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Fantastisch dorpje en wat een tuin zeg, hier kan je enkel van dromen en dan liefst MET een tuinman erbij! Echt de moeite om te bekijken, bedankt om het te delen.
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een prachtige streek Willy, ik heb echt van al dat moois van genoten!!!
  Dank je wel en XXX Hetti

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Schitterend, Willy!
  Wat een prachtige reportage heb je van dit dorpje en het huis van de schilder gemaakt.
  Ik heb met veel plezier en interesse gekeken.
  Een sfeer die ik heel mooi vind!

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Einfach nur wundervoll!!!!!
  Alles Liebe
  Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ook wij hebben de tentoonstelling gezien van le Sidaner in het Singer museum. Afgelopen zomer kwamen wij in Le Touqet Paris Plage (Picardie) toevallig langs een prachtig museum waar naast de in Nederland vertoonde werken nog veel meer meer van Henri le Sidaner te zien was. Het was echt meer dan de moeite waard om ook deze tijdelijke tentoonstelling te bezoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het is nu dubbel genieten van deze mooie warme zomerse plaatjes nu het buiten guur en koud is.
  Groeten
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Had vroeger ansichtkaarten van Henri le Sidaner het licht wat hij schilderde was zo bijzonder mooi!
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een mooi dorp. En wat een romantische sfeer. Kan me voorstellen dat je er naar toe wilde.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een heerlijke romantische plaatjes. Daar zou je toch direct naar toe willen en daar ronddwalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Beste Willy,
  Had deze post gemist omdat ik geen sateliet Internet had voor een paar dagen... Dus blij dat ik even LES JARDINS HENRI LE SIDANER aan doe hier. Daar zou je niet meer wég willen en het werkt zo vredig en ongedwongen. Heerlijk om zo terug in de tijd naar een simpeler en meer romantische levenstijl te kunnen gaan.
  Jullie hebben een pracht vakantieplek gevonden.
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Had ik bijna deze prachtige post over de tuinen van Henri le Sidaner gemist. Schitterende, romantische foto´s en wat een mooi verstild dorpje.
  Groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Fijn uiteinden en een heel gelukkig gezond, liefdevol 2015, met heel veel creativiteit

  Groetjes uit Zweden

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ben ik eindelijk eens aan het bijlezen op deze blog van jou Willy! Maar goed ook, anders had ik deze en volgende post over Gerberoy gemist! Peter en ik kwamen vroeger ook geregeld in Normandië en Bretagne en mocht dat weer eens gebeuren, dan zal ik dit beslist onthouden! Bedankt voor zoveel prachtige foto's en voor het delen. Ik hoop dat het goed met je gaat. Kram, Gon

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Bedankt voor de prachtige foto's ! Ook ik was helemaal verliefd op de schilderijen die te zien waren in Laren. Wilde het boek ook heel graag hebben, maar het laatste exemplaar was net voor mij verkocht. Baal ik tot op de dag van vandaag nog steeds van!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Via boekwinkeltjes.nl wordt nu een boek aangeboden (wel duurder dan destijds in het museum).

   Verwijderen