vrijdag 20 maart 2015

Elburg

Woensdagmiddag waren wij in Elburg. Helaas was het zonnetje de hele middag afwezig en was het koud. Na het BEZOEK AAN HET BOTTERMUSEUM wandelden wij via de haven naar het gedeelte binnen de vestingwal. Dit stadsgedeelte dateert uit de 14e eeuw en heeft een rechthoekige oppervlakte van 250 meter breed en 350 meter lang. Er is een raster aan rechte straatjes.  Bij het VVV-agentschap is een 2 km lange wandelroute verkrijgbaar, die leidt je langs vele monumenten. Wij gingen zonder route op pad.
De Vischpoort, gezien vanaf de haven.
In veel straatjes liggen smalle stoepjes van witte kiezels met daarin afbeeldingen van zwarte kiezels.De huizen binnen de vesting hebben kleine tuintjes of helemaal niet. Bij de voordeuren staan veel plantenbakken. De Westerwalstraat is de fleurigste straat van Elburg.

Via een smal poortje aan de Zuiderwalstraat kom je in de Kloostertuin. Je zou er bijna aan voorbij lopen, maar gelukkig hangt er dit uithangbord.


Vanaf Kloostertuin kijk je op het 15e eeuwse Agnietenklooster. In dit gebouw zijn MUSEUM ELBURG en het VVV-agentschap gevestigd.Verderop aan de Zuiderwalstraat bevinden zich een aantal muurhuisjes. Deze dateren uit 1839 en werden tot 1950 bewoond. Je mag er nu vrij naar binnen gluren. 


SJOEL ELBURG is een verhalenmuseum over het (on)gewone dagelijkse leven van twaalf Joodse families die vanaf 1700 in Elburg hebben geleefd. In 2010 hebben wij dit museum bezocht. Vanaf gisteren tot en met 20 juni wordt het project GELEENDE GEZICHTEN tentoongesteld.

Aan de Zuiderwalstraat was vanaf de 15e tot het einde van de 16 e eeuw een begijnhof. De begijnen waren lid van de geestelijke gilden van Elburg en vervulden hun religieuze plichten in de Sint Nicolaaskerk.
Dit 19e eeuwse theekoepeltje stond oorspronkelijk op het Bagijnendijkje buiten de stad en vormde met drie andere een schilderachtig geheel.


De rijk gebeeldhouwde deuromlijsting dateert uit het eind van de 17e eeuw. Van 1866 tot 1909 was de eerste Christelijke lagere school in dit gebouw gevestigd. Zoals je kunt zien, is de drempel flink uitgesleten door de voetstappen van de leerlingen.Deze muurhuisjes zijn gerestaureerd en worden bewoond. Het zal passen en meten zijn met de spullen. Vroeger woonden er gezinnen met soms meer dan tien kinderen.
Ook een vestingstadje ontkomt niet aan werkzaamheden en de bijbehorende verkeersborden in het straatbeeld, het levert helaas minder mooie foto's op. De Vischpoort, hier gezien vanaf de andere kant.De Beekstraat met gracht is het middelpunt van Elburg. Er zijn veel restaurantjes. De gasten lieten zich niet afschrikken door de kou en zochten al een plekje op de terrasjes.


Op een aantal zaterdagen in juli en augustus zijn er vestingdagen. Informatie daarover en over de bezienswaardigheden vind je op de website van de VVV ELBURG. Als je niet van drukte houdt, dan is het aan te raden om een andere dag te kiezen voor je bezoek.

22 opmerkingen:

 1. Willy wat verwen je ons weer met deze prachtige wandeling. Sommige plaatjes doen me erg aan Nieuwpoort denken. Prachtige details laat je ook zien. Die. Oude schooldeur met stoep en zo nog veel meer. Die muurhuisjes lijken me heel erg knus maaar wel piep...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij zijn hier een paar jaar geleden geweest, op een warme, zomerse dag. Wij hebben er een stadswandeling gedaan en vonden het prachtig. Het is zo'n sfeervol plaatsje. De kloostertuin stond toen in bloei, in mijn kaarten ollectie zit een foto van een bloem die ik daar heb gemaakt. Ik heb er toen ook een post over geschreven. Zo leuk om veel beelden hier bij jou weer terug te zien!

  Fijn weekend Willy! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Ingrid, die post kan ik mij nog herinneren. In 2010 zijn wij er ook in de zomer geweest, de foto's en verslag stonden toen op mijn oude blog. Mijn oude blog ben ik kwijtgeraakt en helaas ook de foto's op de pc. Wij gaan er zeker nog eens in de zomer naartoe.

   Verwijderen
 3. wat een mooie foto's en .....er zijn nog plekjes in Elburg die ik nog niet gezien heb onze zoon woont vlakbij /Elburg in Oosterwolde vandaar dat ik er nog wel eens kom

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij waren er vorig jaar ook: wat een gezellige plaats om rond te lopen! Een bekend terrasje: wij zaten er in de zon!
  Andere jaren kwamen we er ook in december: dat was toch zo leuk! Helaas vanwege geldproblemen vorig jaar afgelast anders was dat ook een aanrader geweest!

  Groet Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Thanks for the lovely tour of Elburg. We have Jan van Vuuren's painting of the Klooster in Elburg( Dutch family inheritance) hanging in our hall in Louisiana. So we "live" in Elburg every time we pass it. Recently I traced my ancestors back to Elburg, so our son is definitely more Dutch than we ever imagined. And that painting of Elburg has been in my Dutch husband's family homes for over 100 years. Wat een toeval! Linda@Wetcreek Blog

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Willy wat een prachtige foto's laat je ons weer zien. Heerlijk al die oude stadsgezichten. Wat verdwijnt daar toch veel van hier in Nederland.

  Groetjes Lenie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ja. hier hou ik ook zo van! en nu nog een lentezonnetje! fijn weekend! mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een heerlijke rondleiding zeg! Ik ben er al vaak geweest en het blijft genieten!!!
  Fijn weekend
  Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo,
  wat een prachtige foto's heb je gemaakt in Elburg.
  Het was, zo te zien, vrij rustig in Elburg.
  Ik kom er regelmatig, maar zo mooi heb ik Elburg nog niet gezien.
  Hartelijke groet.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heerlijk om weer een beetje door Elburg te struinen, ik was daar ongeveer 12 jaar geleden......gefietst vanaf de camping in de stralende, snikhete zomerzon. Heel mooi !

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat is Elburg toch een prachtig stadje!
  Ik zou er zo willen wonen.
  Je ziet er zelfs geen hoogbouw.
  Je hebt ons meegenomen op een mooie stadswandeling.

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ohh wat mooi!! Dit wil ik heel graag eens met eigen ogen gaan zien!
  Het straatje met de zinken bakken, zo leuk!!
  Dankjewel voor het mogen meegenieten.

  Fijn weekend,
  lieve groetjes, Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Beste Willy,
  Wat een prachtige post weer over zo'n móói middeleeuws stadje met vissershaven. Ja, dit moet je zien in de tijd toen de polder er nog níet was... Een hard leven en kleine huisjes om letterlijk en figuurlijk een 'dak' boven je hoofd te hebben en niet veel anders.
  Die uitgesleten stenen dorpel vertelt een verhaal op zich. Zo ziet de stenen dorpel van de kerk in Groessen, Gelderland, oudste deel uit 1100, er ook uit. Hoeveel mensenvoeten zijn daar overheen gelopen voor doop, trouwerij en begrafenis...
  Met name de muurhuisjes zijn erg typisch! En het Bagijnendijkje zal toch wel een mutant van Begijnen zijn neem ik aan; streekgebonden. Prachtig die theehuisjes.
  Bedankt voor het foto's maken tijdens een koude dag! Ik sla hem op voor mijn om ook nog te lezen, hij is van Gelderland dus wel interessant.
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Elburg is zeker een prachtige stad met veel bezienswaardigheden en een prachtige borduurwinkel. ik kom er regelmatig.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. ben er ook ooit geweest, prachtige foto's! nagenieten...............fijn weekend,
  lieve groet Riet(je)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Goh wat leuk, moet er ook eens gauw naar toe! Dank je wel weer!!!

  Fijne dag en groet, Carolien (ff op andere computer vanwege onderhoud aan de mijne)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Soms kun je je niet voorstellen dat dit Nederland is. Wat een mooie plaatsen zijn er te bekijken. Dank je voor de leuke rondleiding.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Prachtig!! Een aanrader dus, om hier eens heerlijk doorheen te wandelen. En gezellig ergens op een terrasje te zitten, wel met wat warmer weer ;) Dank voor de tips, ik ga deze bewaren, mooi te combineren idd met het Bottermuseum.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wij kwamen regelmatig in Elburg. Je waant je in een ander wereld. Jaren gelden heb ik bij de juwelier mijn broche laten veranderen in een armband.Een mooi stukje Nederland en zo dicht bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik denk dat jullie jaloers zullen zijn, want ik heb daar op school rond 1957 "Het Van Kinsbergeninstituut" Mavo in diezelfde genaamde straat bij die mooie St Nicolaaskerk met stompe toren gezeten. De school is afgebroken maar het huis daarnaast bestaat nog steeds. In die tijd kwamen daar z.g.n. moeilijk opvoedbare jongens intern wonen om hun verplichte Mavodiploma te halen. Het was een ontzettende leuke tijd en als we vrij waren gingen we echt op pad om alle mooie straatjes en huisjes te bewonderen. Zelfs nu struin ik alle sites over Elburg af, ja dat is pure nostalgie!!

  BeantwoordenVerwijderen