woensdag 27 april 2016

Dubbeltentoonstelling Ans Markus

Twee weken geleden bezochten wij Museum de Fundatie in Zwolle en Kasteel het Nijenhuis in Heino voor de dubbeltentoonstelling 'Ans Markus - Als ik jou was ...'. Het was een tentoonstelling die ik heel graag wilde zien. Haar vroegere werk kende ik, maar het recente werk 'Verborgen verdriet' en 'De pijn van oud' nog niet. Het was ontroerend mooi!
Stilte en kwetsbaarheid zijn thema's in de schilderijen uit de serie Godshuizen en in de portretten van kinderen.Op de volgende fotocollage is als eerste het schilderij de 'Bespiegeling' uit 1991 te zien. Ans Markus schilderde haar dochter Sigrid. De serie schilderijen van vrouwen in windsels (vanaf de jaren 80), waarin Ans en Sigrid de modellen waren, zijn voor mij het bekendst. Het bronzen beeld 'Verbonden vrijheid' dateert uit 2015.


Hieronder nog twee schilderijen uit de 'Medea cyclus' van eind jaren 90.


Ans Markus schilderde ook portretten van bekende Nederlanders.


Heel verrassend en kleurrijk vond ik de serie portretten (2013-2015) van bekende kunstenaars waarvoor Ans Markus grote bewondering heeft. Zij schilderde o.a. Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Henri Matisse, Amedeo Modigliani en Frida Kahlo.


Frida Kahlo

 Amedeo Modigliani

Deze levensgrote modeschilderijen (2005-2010) zijn hommages aan bekende couturiers. Van links naar rechts: Nina Ricci, Alexander McQueeen, Christian Dior, Madeleine Vionnet en Oscar de la Renta.


In Kasteel het Nijenhuis in Heino waren naast een aantal schilderijen en tekeningen ook sieraden en bronzen beelden van Ans Markus te zien. Op de tweede t/m vierde foto:  'Hommage aan Yohji Yamamoto', 'De Vaandeldraagster van Markiezenhof' en 'Ketting van verdraagzaamheid'.


Helaas is deze dubbeltentoonstelling van Ans Markus inmiddels al afgelopen. Bij Kasteel het Nijenhuis zijn haar bronzen beelden nog tot en met 1 mei te zien.

Informatie: http://www.museumdefundatie.nl
Informatie:http://ansmarkus.nl

17 opmerkingen:

 1. Ja wat was het mooi hè. Voor mij ook zeer verrassend. En wat heb je mooie foto's gemaakt, speciaal de eerste!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Willy, wat laat jij ons meegenieten van deze tentoonstelling met jouw mooie foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie tentoonstelling. Ik heb geen talenten op dit vlak, maar het lijkt mij geweldig wanneer je alles zo goed naar het doek weet te vertalen.

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat mooi en zo leuk om mee te gaan met jou

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk dat je ons mee laat genieten van de tentoonstelling.
  Hele mooie foto's.
  Groetjes Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ohh.. wat ontzettend mooi! Ik word er helemaal een beetje stil van.. wist net dat ze zulke prachtige dingen maakt. Dank je wel voor het mogen meekijken Willy, het raakt me zeer. Lieve groet!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een prachtige stukken. Wat ben ik blij dat jij er zoveel mooie foto's van hebt gemaakt. Zo kan ik ook nog even genieten van al dit moois.
  Fijne avond,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een mooie tentoonstelling al dat geweest zijn! Jammer dat het al voorbij is. Ik had er wel heen willen gaan: toch maar beter opletten hè.

  groetjes Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een prachtig uitgebreid verslag. Vroeger begreep ik haar schilderijen met de windsels niet zo goed, maar later heb ik haar een keer horen vertellen over haar proces, haar ontwikkeling en dat heeft me ontroerd. Sindsdien heb ik veel waardering voor haar werk.
  Bedankt voor deze foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat mooi, ben ook een heel grote fan van haar!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtig zeg! Ik heb duidelijk iets gemist, helaas. Fijn dat jij zulke mooie foto's hebt gemaakt, kan ik er toch nog van meegenieten. Ik vind haar werk heel bijzonder en mooi, het is ook een bijzondere en mooie vrouw.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Beste Willy,
  Nou zeg, dat was de moeite waard en wat een echte kunstenares is zij ook.
  De Pijn van Oud en Verborgen Verdriet heeft ze heel mooi uit weten te werken!
  Lieve groetjes,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Prachtig verslag van een bijzonder mooie expositie, jammer dat hij al is afgelopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtige tentoonstelling lijkt me, hier kunnen wij ook zo van genieten, spijtig dat hij al voorbij is.
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Prachtig Willy, wat een veelzijdige kunstenares is Ans Markus toch!Jammer dat de expositie voorbij is. Ik had er best heen gewild maar nu kan ik er toch van genieten, dank je wel voor dit mooie verslag!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Een bijzondere tentoonstelling Willy. Het is niet mijn stijl, maar ik kan mij voorstellen dat je genoten hebt.

  Alvast een fijn weekend!

  Madelief x

  BeantwoordenVerwijderen