zaterdag 9 februari 2019

Erfgoedmuseum Smedekinck in Zelhem

Erfgoedmuseum Smedekinck is gevestigd in een oude gerestaureerde boerderij in Zelhem. Er zijn vaste exposities over de geschiedenis en archeologie van Zelhem, en over het leven van de Zelhemmers in vroeger tijden. Daarnaast zijn er wisselende exposities en themadagen.

In het woongedeelte van de boerderij is een woonkeuken ingericht, met bedstede, een schouw en een kabinet met linnenuitzet.

In de linnenkamer is een collectie  klederdrachten, knipmutsen en verschillend linnengoed te zien.Er is een keuken met fornuis, pomp en bakoven. Eén kamer is ingericht als Gemeentekamer met spullen van het voormalige Gemeentehuis van Zelhem. De boerderij wordt dan ook gebruikt als trouwlocatie.


Op de deel is te zien hoe het werk vroeger gedaan werd, zoals bijvoorbeeld de was.


In de loods staan oude landbouwwerktuigen. In de schuur staat een collectie landbouw-gereedschappen.

In de herfst en winter is het museum beperkt geopend. In de lente en zomer als het museum vaker geopend is, zijn er ook verschillende themadagen. Wij hebben het museum bezocht op een Oogst- en Folkloredag. We troffen het, want het was mooi weer en dat levert toch extra mooie beelden op.
Er vond ook een tentoonstelling van merklappen plaats. Het museum heeft zelf een mooie verzameling in haar bezit. De overige merklappen waren familiestukken die tijdelijk beschikbaar werden gesteld door mensen uit de omgeving van Zelhem. Veel merklappen die tentoon werden gesteld waren van recente datum of nageborduurd van oude merklappen. Ze waren ook prachtig maar ik heb er geen foto's van gemaakt. Helaas zijn, door het spiegelen van het glas, niet alle gemaakte foto's gelukt.

Oude schoollapjes.De borduurlappen die er hingen waren waren van eerdere datum. Zeer fraaie afbeeldingen komen hier op voor. Op een enkele na, waren ze allemaal in zeer goede staat.
Tot slot nog deze geborduurde ode aan de Acherhoek.


Informatie: https://salehem.nl

5 opmerkingen:

 1. Dit soort kleine musea kom je regelmatig tegen. Altijd leuk om te zien. Die opgerolde lakens zijn zo. Ooi om te zien, maar een werk om zo strak te krijgen. Soms moet je het echt treffen met andere activiteiten. Mooie reportage. Groet, Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh...en dan denk ik altijd....vroeger was het feel leuker...erg he...pfff ben pas 53...hihihi....maar het straalt zoveel warmte uit....liefs fijne dag Ria x ❤️

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig, dank voor de leuke rondleiding! Wat zijn de merklappen móói ...

  Groetjes, Carolien

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh wauw, wat een prachtige handwerken komen hier voorbij! Dank je wel voor het showen!

  BeantwoordenVerwijderen