zondag 26 september 2021

Gedenkplaats Bergen-Belsen

Veel kippenvelmomenten en vooral stil waren we tijdens ons bezoek aan het voormalig krijgsgevangenen- en concentratiekamp Bergen-Belsen. We bezochten eerst het documentatiecentrum waar de geschiedenis van Bergen-Belsen wordt weergegeven. Interviews, documenten, foto's en voorwerpen toonden ons welke verschrikkingen daar hebben plaatsgevonden. 









Vanaf het documentatiecentrum liepen we naar het voormalige kampterrein. Op een reliëf is de topografie van 1944 te zien. Vrije bospaden geven de voormalige kampgrens aan. 



Hier stierven 70.000 mensen. De massagraven, grafstenen met namen, en de gedenktekens met teksten maakten diepe indruk op ons. 












Informatie: https://bergen-belsen.stiftung-ng.de/

7 opmerkingen:

  1. Wat heftig en kippenvel als je loopt in een voormalig concentratiekamp. Na zo'n bezoek ben ik helemaal uit mijn doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier zijn geen woorden voor...indrukwekkend....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Willy,
    Net samen met Pieter je post gelezen en bekeken.
    Pieter z'n baas, Drs Pieter Bels heeft hier ook gezeten. De intellectuelen werden opgepakt... Hij is er met het leven vanaf gekomen omdat hij pas op het einde hier werd gevangen gezet en met de bevrijding was het dus over.
    De verhalen die hij heeft verteld zijn zo mens onterend... Het is téveel om te kunnen bevatten. Laten we hopen en bidden dat zoiets nooit meer gebeurt!!!
    Liefs,
    Mariette

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ook de foto's maken je stil.....

    groetjes, Truus uit Drenthe

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ziet er heel indrukwekkend uit allemaal. Al die graven van onschuldige mensen :-(

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Indrukwekkend. Toen wij in deze buurt waren heb ik dit bewust over geslagen, we waren toen met mijn zusje en dat zou teveel voor haar zijn. Groet, Dientje

    BeantwoordenVerwijderen