dinsdag 20 december 2011

Winter in het Openluchtmuseum in Arnhem

Tot en met 15 januari 2012 kunnen jong en oud genieten van winterse taferelen. Wie wil er niet schaatsen op de verlichte ijsbaan, lekker opwarmen met koek & zopie? Je eigen broodje bakken, of duizelingwekkend snel omlaag sjezen over de sleebaan bij de molen? De kwakkelwinter van 1911
Meteorologen voorspellen een strenge winter. Een ‘horrorwinter’, net als vroeger. Maar, waren die winters altijd zo streng? In de Stolpboerderij vertelt de boerin over de winter van 1911 toen de winter zo zacht was dat de ijsclub een operette opvoerde. ‘Winterconservator’ Leendert van Prooije stuitte op opmerkelijke berichten in de krant. “Midden in die winter reden de karren met sla en bloemkool van de volle grond nog over de Noord-Hollandse wegen, de leeuwerik zong in januari terwijl de madeliefjes bloeiden. IJshandelaren wachtten met smart op vorst en vissers konden nergens ijs kopen om hun vis mee te koelen. Slappe winters zijn dus beslist niet alleen van deze tijd.”


Schaarste en overvloed
Koude of niet, de winterperiode was voor veel mensen een zware tijd. Maar waar het ene gezin de eindjes nauwelijks aan elkaar wist te knopen, leefde het andere in betrekkelijke welvaart. Eind 19de en begin 20ste eeuw organiseerden welgestelden de tombola, waarbij de opbrengst ten goede kwam aan arme gezinnen. Op de ambachtelijke wintermarkt op het Zaanse plein wordt die tombola theatraal verbeeld. Ook zijn er demonstraties klompen maken, houtsnijwerk, manden vlechten, touw slaan, strovlechten, etc.; winterwerk dat het verschil maakte tussen bittere armoede en overleven. Op kleine veldkacheltjes worden aardappelen met wat spek gebakken en geproefd; de dagelijkse karige kost voor de noeste winterwerkers van toen.


Feest!
Lichtpuntjes tijdens de donkere maanden waren de winterkermis en ijsfeesten. De Kop van Jut en ‘de Vroolijke keuken’ (ballen gooien) zijn typische attracties die op zulke winterfeesten thuishoorden. Op het Zaanse Plein worden ze in ere hersteld en natuurlijk ontbreekt de draaimolen niet!
De museumkoks serveren smakelijke biologische pannenkoeken en stevige huisgemaakte winterkost. Op het Kindererf bakken kinderen een vers broodje boven een knapperend houtvuur en ieder weekend en in de vakantie zijn in het Zeeuwse kerkje sfeervolle muzikale optredens.
Beleef de winter in het Nederlands Openluchtmuseum!


Informatie

 • Dagelijks geopend: 3 dec. 2011 t/m 15 jan. 2012 van 11.00 tot 19.00 uur. (uitzonderingen: op 5, 24 en 31 dec. tot 17.00 uur en op 25 dec. en 1 jan. gesloten).
 • Entree: € 14,50 (13+), € 10,20 (4 t/m 12 jr.), Kinderen 0 t/m 3 jr., museumkaarthouders & Vrienden van het Openluchtmuseum hebben gratis entree.
 • Gebruik schaatsen is gratis!
Kijk voor meer informatie op WWW.OPENLUCHTMUSEUM.NL
Tekst en foto's , het Openluchtmuseum

12 opmerkingen:

 1. Ha, wij waren daar vandezomer en het was geweldig! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. winterse taferelen zoals we ze op ansichtkaarten zien.. Ik vond de afgelopen 2 winters al horrorwinters.
  Met al die sneeuw en niet op je werk te kunnen komen omdat je je auto niet weg krijgt. of 2012 een strenge winter wordt.. ik geloof niet dat ze dat van te voren kunnen voorspellen. voorlopig ben ik erg tevreden. :-)

  Dat openluchtmuseum ziet er wel heel erg leuk uit. lijkt me erg leuk om er een keertje heen te gaan

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vorig jaar zijn wij in de kerstvakantie daar geweest. Toen lag er sneeuw en was het zo idyllisch. Maar in de zomer is het ook leuk om naar het OLM te gaan. Met een museumjaarkaart kun je gratis naar binnen en betaal je alleen het parkeren.
  Groetjes,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat een mooie winterse plaatjes, Willy.. écht kerstsfeer!
  groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is er zo leuk, maar doordat ik niet graag in de sneeuw rij , ben ik er eigenlijk nog nooit in de winter geweest.Ik ga toch eens nadenken over het openbaar vervoer..
  Liefs
  Erna

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Willy,

  Het is al een hele tijd geleden dat ik in het openluchtmuseum ben geweest. Ik weet nog wel dat ik het erg de moeite waard vond. Je foto's zijn erg sfeervol! Laten we hopen dat wij er met kerst toch nog een paar sneeuwvlokjes vallen :-)!

  Lieve groet & een gezellige avond,

  Madelief x

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nog steeds niet geweest, nog steeds staat het op mijn lijstje van 'heel graag te doen'! Zeker na het lezen van je logje, krijg ik meteen zin om in de trein te stappen... wie weet!! Lieve groet Lupineke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. nu denken we vaak aan het nostalgische van winters van vroeger - en vergeten soms hoe bar het leven toen was ...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het Openlucht Museum is heel interessant. 's Zomers weer heel anders dan in wintertijd.
  Sfeervolle plaatjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als ik weer in Nederland kom, moet ik hier beslist naar toe! Mooie fotos!
  Fijne Kerst en een heel goed 2012!
  groetjes
  Jane

  p.s. de woordverificatie die ik moet invullen is "retro" - heel toepasselijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. wat een sfeervolle plaatjes!! Wij zijn er in de zomer geweest..ook al zo leuk! Lieve groet, Petra

  BeantwoordenVerwijderen