zondag 12 februari 2012

Six Yards Guaranteed Dutch Design in MMKA

Vandaag zijn we naar het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem geweest. Van 29 januari tot en met 6 mei 2012  is daar de tentoonstelling SIX YARDS GUARANTEED DUTCH DESIGN te zien.


De tentoonstelling gaat over de kleurrijke bedrukte stoffen van VLISCO die sinds 1846 geproduceerd worden in Helmond. De productie van de waxprint stoffen  was in het begin bedoeld voor de export naar voormalig Nederlands Indië als goedkopere imitatie van de batik. Na het verlies van Nederlands Indië als Kolonie richtte het bedrijf zich op de West- en Centraal Afrikaanse markt.





Tijdens een video wordt de betekenis van de patronen op de stoffen uitgelegd die men er in West- en Centraal Afrika aan geeft. Men draagt de stof als gewaad, de Pagne. Eén van de meest geliefde stoffen is de 6 Bougies. Dit patroon verwees eigenlijk naar een auto, maar de betekenis die de Afrikaanse vrouw er aan gaf is, dat zij wel 6 mannen aankan. Zo heeft elke stof een betekenis.



Het originele ontwerp 6 Bougies






De laatste decennia zijn de stoffen ook inspiratiebron voor kunstenaars, fotografen en modeontwerpers in de westerse wereld.







Bij de tentoonstelling hoort een tentoonstellingskrant met uitgebreide informatie. Tevens zijn er twee boeken verschenen over Vlisco van ARTEZ PRESS en zijn er Vlisco stoffen te koop.

Op donderdag 23 februari van 13.00 tot 16.30 uur wordt er een quiltworkshop georganiseerd in het museum die aansluit bij de tentoonstellingDe workshop start met een rondleiding door de tentoonstelling waarin de deelnemers kennis maken met het ontstaan van Vlisco en hoe deze stof kunstenaars inspireert. Na een kopje koffie of thee in het museumcafé gaat u, onder leiding van quilter Mien Boerekamp, aan de slag met Vlisco stoffen. De Vlisco fabriek stelt reststukken beschikbaar om mee te experimenteren. Kijk HIER voor meer informatie.

23 opmerkingen:

  1. Hoi Willy,

    Ook dit museum ken ik niet. Het ziet er heel inspirerend uit!

    Lieve groet & gezellig nieuwe week!

    Madelief x

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is een heel inspirerend uitje geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtige stoffen! Ik zet dit op mijn lijstje om naar toe te gaan. Ik heb eens geprobeerd met vlisco een quilt te maken maar vond de stoffen niet tot hun rech komen. Vaak hebben ze prachtige maar vooral grote patronen.Bedankt voor de tip!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik had hier nog nooit van gehoord maar wat een prachtige stoffen zijn daar te zien!

    Groetjes en een fijne week,
    Esther

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een schitterende tentoonstelling, wat zal je genoten hebben
    Ik zal hem noteren, misschien kan ik er nog naar toe!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Jammer, ik woon te ver weg. Ik was er zeker naar toe gegaan. We hebben de Vlisco stoffen zelfs in Namibië in de winkel zien liggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een geweldig museum en wat een geweldige tentoonstelling is dit. Dat moet genieten zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Geweldig zeg wat een schitterende expositie, jammer dat het zo ver weg is, maar zet het wel op mijn lijstje! Fijne dag
    lida

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ontzettend leuk om te lezen dat jij al naar deze tentoonstelling bent geweest. Het ziet er geweldig uit. In verschillende kranten las ik alleen maar zeer positieve recensies.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een leuke tentoonstelling. Gaaf. Eigenlijk logisch dat er ook in Arnhem een museum is, maar ben alleen nog maar in Arnhem geweest voor de Mattheus Passion. Dank voor de leuke tip. Ga ik meteen op zoek naar leuke creatieve winkeltjes in de buurt.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Oh wow, zulke mooie stoffen! Wat een kleuren, helemaal iets voor mij! Dat lijkt me geweldig, die workshop.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Dit zet ik in mijn agenda. Lijkt me een leuke tentoonstelling.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Fijne tip weer. Ben opgegroeid tussen de Vliscoprintjes. Mijn vader werkte daar. Heb dus vele jaren in Helmond gewoond.
    Ga tijd vinden voor deze tentoonstelling. Heel leuk.
    Anje

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik hoorde op de radio van deze tentoonstelling. Jammer dat de stoffen, anders dan op de tentoonstelling niet in Nederland verkocht worden want ze zijn fantastisch.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik ken dit museum ook niet. Prachtige fotos!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Dat ziet er erg gezellig uit, bedankt voor de tip, Groetjes Esther.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wauw wat een prachtige kleuren en dessins...echt genieten!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Daar moeten we binnenkort dan nog weer eens heen. Deze tentoonstelling lijkt me zeer de moeite waard, ben gek op dessins en stofjes. Leuk alvast een kijkje genomen te hebben!
    Je krijgt van mij de Liebster Blog Award, kijk voor het hoe en waarom op mijn blog desierkip.blogspot.com. Hoop dat je het leuk vindt!
    Groetjes, Simone

    BeantwoordenVerwijderen
  19. dankjewel voor de mooie reportage! ik had de affiche al gezien en wil er graag naartoe!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Prachtige fotos Wily, mooi dat er in Helmond zulke prachtige stoffen worden gemaakt!
    Lieve groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Oeps, met zo'n mooie tentoonstelling is NL ineens wel heel ver weg!

    Inspirerend!

    Ik houd altijd al van die katoenen stoffen, die Surinaams en Indisch tegelijk aandoen. Om honderd kussens van te maken voor in huis ...

    (kleren heb ik genoeg)

    Groet!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Wat een kleurrijk en interessante verhaal, heel bijzonder om te geschiedenis te lezen van deze bijzondere stoffen! Hier wordt je vrolijk van!! Liefs!!

    BeantwoordenVerwijderen