maandag 16 april 2012

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Ik herinner mij deze schoolplaat uit mijn lagere schooltijd (jaren zestig). Op de schoolplaat is een stadje aan het water te zien. Er zijn mensen en dieren in verschillende situaties.


Er hoorde een leesboekje bij, waarvan de figuren uit de verhaaltjes terug te vinden waren op de schoolplaat. Ik vond die verhalen prachtig en het maakte ook wel indruk op me. Het kind dat ziek was kan ik me nog herinneren en de kinderen die stiekempjes op de toren klommen.Er is ook een winteruitvoering van het stadje , "Kijk het heeft gesneeuwd". De schoolplaten en de boekjes zijn van W.G van de Hulst jr. Op deze WEBSITE kun je er over lezen (diversen-schoolplaten). De foto van de schoolplaat komt van deze website (is verwijderd). Ik ben benieuwd of jullie les hebben gehad met gebruik van schoolplaten en zo ja, welke?

40 opmerkingen:

 1. Mooie platen, maar mij onbekend.

  Groetjes, Gonny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk Willy! W.G. van der Hulst is mij wel zeer bekend, maar zijn schoolplaten en de bijbehorende verhalen niet. Ik heb lezen geleerd met Aap, noot, mies. We hadden een houten leesplankje met een metalen (rood) doosje met letters. En als na afloop van de les je niet alle lettertjes meer had...
  Was het niet van Roggeveen of zo? Ik heb verscvhillende schoolplaten, zal ze eens op de foto zetten, is eigenlijk wel leuk. In de klas lazen we van Pim en Mien...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb er helemaal geen herinneringen bij, jammer!!!
  Lieve groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nu ik dit zo lees, komen er wel weer herinneringen boven... We kregen soms een boek met van die platen en daar waren idd verhalen bij..
  Verder hadden we ook wel wandplaten in de klas hangen.
  Wat een verschil met nu, bijna alles is nu visueel. In mijn tijd zo af en toe iets van die aard, en je waardeerde dat heel erg..

  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja de schoolplaten.... de Hoogeveense straat b.v. waarop alle mensen en dieren e.d. die voorkwamen op de leesplank konden worden teruggevonden!
  De verhalen waren toen ook al van vroeger waar het leven meer met aandacht, intensiever, rustiger en eenvoudiger beleefd werd!
  groetjes Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij hadden op scholl helaas niet vsn die mooie schoolplaten!
  Wel gelezen uit bv Rozemarijntje boekjes, ze zeiden er wel bij dat het oude boekjes waren ...
  daar geniet ik ook wel van ... heb de boekjes van mijn moeder van vroeger ....
  De schoolplaten zijn wel erg leuk !
  Groetjes,
  Simone

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hej Willy,
  Wat een mooie platen, en zo gedetailleerd, echt prachtig.
  Ik kan me voorstellen dat de wereld van je schooltijd weer begint te herleven.
  Wij hadden op school platen van Ot en Sien, ook heel bekend. En die hingen dan weer samen met de leesplankjes van aap-noot-mies. Misschien ken je die ook?

  Hartelijke groet,
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Deze platen (her)ken ik niet. Van mijn eigen schooltijd weet ik alleen nog een mees in klas 6 die prachtig kon vertellen bij geschiedenisplaten. Als juf heb ik ook platen gebruikt maar niet deze. Ik werkte op een christelijke school en we hadden bijbelse platen.Vind deze wel heel mooi en zo gedetailleerd.
  Fijne dag. Hier schijnt in ieder geval de zon maar het is nog erg koud.
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wij hadden wel schoolplaaten maar niet deze. van het onderwaterdierenrijk kan ik mij herinneren, een kikker die zwemt zag je daarop en dat vond ik er zo anders uitzien dan een kikker op het land! ;). ik was echt een kind die zich helemaal in zo'n plaat kon verliezen, heerlijk! maar er werd weleens tegen mijn moeder gezegd dat ik veel te dromerig was ;). Deze platen vind ik ook prachtig, ook de site! Liefs, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik kan me vaag iets herinneren van een schoolplaat van Jetses over vissers???
  Wél herinner ik me de leesboekjes van de Zandmannetjes. Dat had niks met mannen in het zand te maken maar het ging over een familie die Zandman heette. Het waren leesboekjes specifiek voor het katholieke onderwijs voor meisjes - gebruikelijk in de jaren 50. Ook kan ik me leesboeken herinneren over de bokkerijders.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh ja, echt wel deze hing in de 2e klas bij juf Doorn, en die kon vertellen geweldig! Vorig jaar op een braderie was ik net te laat anders had ie nu hier gehangen. Fijne dag, knuffel van mij

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij hadden vast ook schoolplaten, maar ik kan me op dit moment niet goed meer herinneren hoe die eruit zagen!

  Groetjes,
  Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Deze platen ken ik zeker. Ik heb er zelf wel lessen mee gegeven, maar dat was helemaal in het begin van mijn 'loopbaan' (1965). Zo veel weet ik er niet meer van, maar nu ik ze zie...
  De methodes zijn zo vaak veranderd.
  Vaak hingen er platen in een klaslokaal alleen omdat ze mooi waren, zoals de Jetses platen, ooit onderdeel van een methode om te leren lezen. aap-noot-mies is wel heeeeel lang geleden; wel het meest bekend.
  Leuk dat je dit geplaatst hebt en ik ga de website zeker goed bekijken want er staat veel nostalgie op.
  Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ja, ik herinner mij nog veel schoolplaten, maar deze niet. In de lagere klassen de platen van de leesmethode toos, miep, kees, jaap.
  En in de hogere klassen van geschiedenis en biologie.
  Maar deze platen niet.
  De boeken van WG vd Hulst heb ik stuk gelezen.

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 15. helaas heb ik geen herrinering aan deze of dit soort platen jammer lijkt me heel leuk ,wat ik wel goed weet is platen van planten en dieren ,gr marloeskreatief

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een prachtige platen zijn dat, en zonder de boekjes kan je er lekker je fantasie op loslaten.
  Wij hadden vroeger ook wel platen in de klas maar dei waren van Anton Pieck.
  Leuk he die terugblik in de tijd.

  Lieve groet Christien

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Jazeker, toen ik op de lagere school zat hadden wij ook van die schoolplaten! Niet van W.G. van de Hulst jr. maar van Cornelis Jetses. Prachtig! Ik raakte nooit uitgekeken. Ik vind ze nog steeds zo mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ja hoor, wij hadden wel schoolplaten, maar niet deze. Ik vind hem geweldig. Ik was altijd gek op tekeningen van v.d. Hulst jr. Deze plaat zou een goeie zijn voor een puzzel!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik kan me niet meer herinneren welke platen wij op school hadden, maar ik weet nog wel dat we elk jaar met kerst een sinaasappel én een boekje van W.G. van der Hulst kregen.
  groetjes
  Evelyn

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Oh Willy, dit was mijn favoriete schoolplaat!! Al die verhaaltjes, ik kan ze me nog bijna herinneren... en de spanning als er weer een nieuw verhaaltje kwam! Wat geweldig om dit terug te zien, ik zit helemaal te genieten, en kan waarschijnlijk over een paar dagen (even heel diep graven in de krochten van mijn herinneringen) weer wat verhaaltjes opdiepen!! Superleuk!! Lieve groet!!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ja, wij hadden ook schoolplaaten maar niet zo mooi gedetailleerd als deze. En natuurlijk alle topografiekaarten, waar door de jaren heen allemaal gaten in zaten op de plaatsen van de provinciehoofdsteden.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Het eerst wat ik dacht was o,Jaaa!!
  Deze plaat had mijn juf uit groep 3 ter decoratie opgehangen, ik was er weg van en kon er onafgebroken kijken en zag er dan steeds weer iets nieuws in. En W.G.van de Hulst sr. en jr. is me wel bekend.
  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Beste Willy,

  Interessant verhaal en je hebt ook een hele mooie schoolplaat gebruikt hiervoor. Ik kan ze mij niet herinneren...
  Zeg, ik las toevallig in mijn oude Ariadne nog over de brei 'monsterlap' voor ajour patronen in de 18de eeuw. Heb je blog er naar verlinkt vandaag. Stom toeval dat ik dit hier ook las.
  Liefs,

  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Er waren wel schoolplaten, maar deze kan ik mij niet herinneren.
  Bijzondere platen staan er bij op de site.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wat zijn deze platen toch geweldig mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. zo'n platen zijn toch het schitterendste multimediaal lesmateriaal dat er is. het stimuleert de fantasie van kinderen en wat ze zien blijft hen hun hele leven bij (zoals bij jou).

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ja, wij hadden zeker schoolplaten. Het waren voornamelijk religieuze platen en ook de platen van Jetzes herinner ik me wel. Deze hadden we jammer genoeg niet. Wat zijn ze enig.
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Leuk dat jij je oude schoolplaten terug vond. Ik ben al jaren op zoewk naar de leesplaten waar ik mee lezen heb geleerd. Was niet het leesplankje, maar een ander methode.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ik ben gek op oude schoolplaten. We hadden er ook een op school, naar aanleiding waarvan steeds een verhaaltje werd verteld. Zelf heb ik twee schoolplaten (in Zweden) en heeeeeeeeeel veel boekjes van W.G. van der Hulst! Voetstapjes in de sneeuw, Grote Bertus en Kleine Bertus, en ga zo maar door.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Deze schoolplaat ken ik niet,ben ook van de jaren 70.Wel platen van de natuur kan ik me herinneren.De boekjes van W.G.van der Hulst heb ik vele malen gelezen,kregen we vaak van zondagschool met de kerst en voor mijn verjaardag.....Heerlijk !

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Waren wel meestal de boekjes van van der Hulst senior......bedenk ik me net.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Daar ben ik net te jong voor, deze ken ik niet. Maar ze zijn wel prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Och, die oude schoolplaten, prachtig! Ik zou wel graag een mooie plaat aan de muur willen hangen. Hartelijke groet, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Deze platen hingen bij ons in de tweede klas (groep 4) Prachtig. En dan tijdens de leesles telkens naar de plaat om de scene uit het verhaal op te zoeken. Ik heb de zomer- en de winterplaat om de beurt in de kamer hangen. De boekjes liggen erbij klaar om (voor-) te lezen aan de liefhebber. Puur jeugdsentiment.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi juf Jet, ik kan me deze platen zeker nog herinneren! Als de juf voorlas zat ik er helemaal in! Ik heb lang naar de platen gezocht en mijn klasgenoten van toen gevraagd, maar zij kondenzich het niet herinneren. Ik zou heel graag een kopie van de verhaaltjes hebben, als dat mogelijk is?
   Heel erg bedankt alvast voor je reactie. Groetjes, Eugenie

   Verwijderen
  2. @Eugenie, waarschijnlijk leest Juf Jet je vraag niet. Ik heb de boekjes en de schoolplaat niet, maar deze worden soms op MP wel aangeboden. Via deze link vind je de boekjes waar je naar moet zoeken. Succes ermee! Groetjes Willy
   http://www.collectiontrade.nl/cms/index.php?page=shop.browse&category_id=2144&option=com_virtuemart&Itemid=35

   Verwijderen
 35. Hoi allemaal,
  Ik ben nog steeds opzoek naar de wandplaat, Ik zie , ik zie wat jij niet ziet!
  Kent u iemand die in bezit is of wil verkopen eventueel ,dan wil ik graag met u in contact komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Eindelijk! naar deze schoolplaten was ik al een poos op zoek. Wat heb ik er van genoten. Ik kon er altijd zo lekker bij wegdromen.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Ik ben van 1967 en ik herinnerde mij dat wij een zomer- en winterplaat in de klas hadden en wij mochten dan iets aanwijzen en dan las de juffrouw voor uit een bijbehorend boekje. En dat vond ik zo mooi dat ik jaren heb gezocht naar deze platen. En vorig jaar ben ik deze tegen gekomen en dit moeten ze zijn want ik kan mij dat mannetje op de kerktoren herinneren. In mijn herinnering waren ze iets "Anton Pieck-achtiger". Maar blij dat ik ze "gevonden" heb. Nostalgie!

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Erik < met een K!9 oktober 2020 om 11:39

  Ik weet het nog heel goed: af en toe werden deze platen aan de haak boven het schoolbord gehangen en kregen wij de (versleten) boekjes op onze bankjes (met ingebouwde inktpot). Ik was blij verrast toen er na de zomerplaat ineens de winterplaat voor het bord hing. Dat dezelfde plaat ook bestond met sneeuw, magisch! Vooral het bord onder de brug met de tekst GEVAARLIJK IJS maakte enorme indruk op mij...

  BeantwoordenVerwijderen