zondag 25 november 2012

In 35 minuten sokken leren breien

Voor het breien van sokken gebruik ik al een aantal jaren het basispatroon uit het Duitstalige boekje Socken stricken leicht gemacht. Een Nederlandstalig boekje waar dit basispatroon in beschreven staat  is Sokken brei je zo! In beide boekjes staan de basisbeginselen van het sokken breien.


Op internet vond ik 6 instructievideo's voor het breien van het basispatroon. In 35 minuten leer je sokken breien. De video's zijn Duitstalig, maar ook zonder kennis van die taal is het goed te volgen. Er wordt gebreid op de Continentale manier (draad in de linkerhand), zelf brei ik op de Engelse manier (draad in de rechterhand), dit is verder niet storend om de instructies te begrijpen.

deel 1
deel 2
deel 3
deel 4
deel 5
deel 6

Op de bijbehorende WEBSITE van Nadelspiel staat deze SOKKENTABEL.
Op de WEBSITE van Wolhalla (auteurs van Sokken brei je zo!) staat een beschrijving van het basis sokpatroon en je vindt er verschillende matentabellen.

Als je nog nooit eerder sokken hebt gebreid, is het handig om eerst een oefensok te breien. Daarbij hoef je geen lang been te breien, maar begin je na een kleine boord al met de hiel. De voetlengte kort je ook in om zo eerder aan het minderen van de tenen te beginnen. Voor het oefenen kun je ook de kleinste maat sok breien.


Het garen voor deze sokken kocht ik in Zweden, het is JÄRBO MELLANRAGGI  nr.28026  75% wol 25% polyamide.

 Veel plezier met sokken breien!

 ...

42 opmerkingen:

  1. Ik sla over en koop mijn heerlijk warme sokken. Dan blijf ik een stuk blijer.
    Alle anderen, succes.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Met mijn rsi klachten heb ik aan het bloggen al genoeg, maar het lijkt mij wel erg leuk om eens een eigen sok te breien!

    Fijne avond! Lieve groet, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heerlijk warm zo.
    Fijne avond.

    Groetjes, Gonny

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Sokken breien vind ik heerlijk om te doen!
    Mooie sokkenwol nam je mee uit Zweden.
    Warme groet, Noor

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een mooie sokken, ik heb het een beetje geleerd van mijn mam voor de eerste sok, de tweede heb ik van papier van een edeblogsyer afgemaakt en nu nu kan ik ze ook breien.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Weet je Willy, ik heb nog nooit één sok gebreid. Wel heb ik al wol in huis en ben nu dan ook erg blij met dit logje van jou. Dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik draag al jaren alleen maar zelfgebreide sokken. Heerlijk. Ook manlief draagt graag de sokken die ik voor hem brei. Ik zie dat je de uitstekende video's van Nadelspiel als link geeft. Het loont de moeite om op haar site ook de andere video's te bekijken. Duidelijk en helder en goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Willy,

    Dank je wel voor de tip. Ik geloof dat ik toch maar bij mijn haakwerk blijf. Het lijkt mij niet verstandig om nu ook met breien te beginnen. Anders komt mijn Granny Square deken nooit af :-) Het kriebelt wel hoor!!!

    Fijne week.

    Madelief x

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Leuk, dat ga ik op mijn gemakje eens bestuderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Na m'n gezellige sloffen heb ik de smaak te pakken. Ik ga binnenkort wol kopen en ga een paar sokken breien.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ben zelf nog niet zover dat ik zelf sokken ga breien. Ben al met zoveel bezig maar vind het heerlijk om te zien wat voor mooi sokken anderen breien.
    Groetjes Marguerite

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik begin er dus echt niet aan, heb niets met breien en kocht onlangs twintig paar voor €12 bij C&A, maar als ik deze zie dan vind ik dat best jammer!
    Groetjes
    Lida

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Mooie sokken van mooi garen.
    Voor mensen die nog niet sokken kunnen breien is zo'n instructie filmpje heel leerzaam. Zelf heb ik dat niet nodig want ik brei vanaf mijn jeugd al sokken.... heb ze nooit geteld, maar het zijn heel veel paren. Mijn schoonzoon is een dankbare afnemer want hij is boer en heeft in z'n werk altijd gebreide sokken aan. Hij heeft ze in vier verschillende kleuren 'noorse' wol. Als er gaten in komen knip ik het kapotte stuk er af en brei ik de voeten opnieuw aan. Lekker ouderwets; wel doelmatig.
    Natuurlijk brei ik voor anderen leukere sokken; er zijn zo veel prachtige wolletjes te koop. Kan me heerlijk uitleven.
    Groeten van Willemien.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wordt wel een beetje weemoedig als ik dit zie. M'n moeder heeft zoveel sokken gebreid. Ik heb nog wel een voorraadje en anders vraag ik m'n tante. Zou het zelf ook moeten leren eigenlijk want gekochte gebreide sokken zijn niet lekker. Heb wel pantoffels die in de magnetron kunnen van de A.ction. Als je voeten niet warm willen worden is dat ook een goede oplossing.

    Groetjes Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hai Willy! Leuk sokken breien! Ben gisteren weer eens in de oude breiboeken van mijn moeder gedoken om wat speciale steken bij te leren. Gewoon weer zo een oud oefenlapje gebreid. Was ik gewoon helemaal vergeten na al die jaren. En wie weet komen die sokken er deze winter ook nog wel! Groetjes en bedankt!
    Helene

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Go gaaf zeg die zelf gebreide sokken, mijn oma heeft honderden paar gebreid, het ongeveer laatste paar breide ze voor mijn toen eerst geboren kindje nu bijna 17 jaar geleden. Ik heb deze sokjes natuurlijk nog, want 7 maanden na de geboorte van mijn zoon is ze overleden, ik mis haar nog iedere dag. Maar kom ik dwaal enorm af de sokken zijn echt gaaf leuke kleur, want kan je tegenwoordig mooie wol krijgen he. Groetjes Petra.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik vind vooral de kleur van je sokken heel mooi.
    Mijn oma en mijn moeder hebben heel veel sokken en kniekousen gebreid met allerlei patroontjes.
    Ik heb op de lagere school een paar sokken moeten breien en hoewel ik het naar mijn idee hetzelfde had gedaan, was de ene veel groter dan de ander. Daar heb ik het maar bij gelaten.

    Lieve groet,
    Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Mooie sokken. Ragsocksgarn is een heerlijk sokkengaren heb het vorig jaar ook nog gekocht voor mijn oudste dochter .Ben niet zo van het sokkenbreien maar zo nu en dan is het wel leuk om te doen.
    Kram
    Anje

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Beste Willy,
    Het is zo leuk om meer en meer blogs te lezen met brei- en haakwerk, als ook naaiwerk. Gezellig en het is iets moois, iets positiefs van deze tijd waarin de economie iets minder is. Ja, vroeger heb ik ook sokken gebreid. Ik heb nòg een paar dat Pieter's Moeder voor me breide.
    Liefs,
    Mariette

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Mooie wol hoor. Zelf heb ik veel sokken gebreid, ben ook jarenlang lid geweest van de Yahoo groep sokken breien. En dat voor iemand die zelf het liefst op blote voeten loopt! Maar oudste draagt heel graag zelfgebreide sokken, ik dus alleen als het echt heel koud wordt. Ik brei ze graag van de teen naar boven, dan kun je ze goed passen tijdens het breien. Groetjes, Gerda

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Mooie wol en sokken en kijk er graag naar maar in het meeste garen zit wol..... hihi!
    groetjes van Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Goeiemorgen Willy,
    Sokken breien. Ik zou het veel meer willen doen. Ik ben er mee begonnen toen mijn schoonmoeder is overleden, nu bijna 5 jaar geleden. Zij breide altijd huissokken voor ons allemaal. Toen ik toen ook nog ontdekte dat er zoveel leuke sokkenwol was, was ik verkocht. Ik heb veel gehad aan de website www.wolhalla.nl Op de pagina 'cadeautjes' staan ook veel matenoverzichten. Wolhalla is de website van de auteurs van het Nederlandse boekje dat jij hierboven laat zien.
    De mooie sokkenwol gebruik ik wel veel, maar dan voor truitjes en poncho's voor Barbie.
    Groetjes, Alyt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @CreAlyt, dank je voor de tip. Al googelend kwam ik daar wel uit op het basis sokpatroon, maar de matentabel miste ik. Beiden heb ik er nu bijgeplaatst. De link met het boekje had ik ook niet gezien, die sok met gekleurde vlakken kwam me al wel bekend voor. Nu moet het iedereen(die wil)toch lukken om sokken te breien.

      Verwijderen
    2. Onder de paginanaam 'cadeautjes' verwacht je ook wat anders. Ik moet elke keer weer twee keer kijken voordat ik de matentabellen gevonden heb.
      Ik heb een vriendin zó fanatiek aan het sokken breien gekregen. Dus als de wil er is...

      Verwijderen
  23. Mooie sokken en wol en lekker warm.
    Groetjes Hetty

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Oei, van breien word ik erg chagrijnig, hihihi.
    Ik vind het prachtig en machtig als je het kan, maar voor mij is dat niet weggelegd.
    Ik wens je een fijne week.
    Vriendelijke groeten,
    Chantal

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Ik heb gelukkig een zus die sokken breit en dat ook al vaker voor mij en mijn gezin heeft gedaan. Maar wat een leuke wol. En ik heb weer wat geleerd. Het verschil tussen duits en engels breien.....dat wist ik niet. Leuk! Groet @

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Zo die zien er goed uit! Ik brei altijd mijn sokken zoals mijn oma dat deed. Mijn moeder kan geen sokken breien... want dat deed oma... of ik!

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Leuk, al die filmpjes en heel instructief.
    Ik heb het sokken breien van mijn moeder geleerd en brei nog steeds met veel plezier. Ik merk dat er veel sokken worden gebreid: het basispatroon sokken breien is mijn meest bekeken bericht op mijn blog!

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Dank je voor de info want ben geen ster in sokken breien
    Fijne dag vandaag groetjes Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Super nu moet ik het echt ook eens gaan proberen.
    Dank je en groetjes ELza.

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Wat fijn dat je al die info verzameld hebt!
    Goed om te bewaren als ik weer een poging ga wagen...;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Ik zal ook weer eens proberen, Nu met mijn rondbreinaalden zal het toch moeten lukken. Eerst maar eens mijn sjaals af breien en haken. Nog genoeg te doen.

    Maar jou sokken prachtige kleur ziet er fantastisch uit. Lekker warm heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Bedankt voor de links. Ik heb altijd sokken willen leren breien. Misschien begin ik er wel aan deze keer!
    hugs, Elsina

    BeantwoordenVerwijderen
  33. bij de eerste foto dacht ik meteen...welke wol is dat??? prachtig! en aan het eind las ik het, mooie kleuren zeg! Sokken breien is heerlijk! Liefs, Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  34. maar hoeveel minuten duurt het voor de sokken af zijn ...

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Dank je voor de uitleg over sokken breien. Ik zat in de knoop met de hielen maar na het kijken van de filmpjes was de hiel in no time klaar. Helemaal geweldig. Complimenten voor je blog,je hebt een nieuwe volger. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  36. @Hej Aleida, welkom op mijn blog en dank je wel voor je complimenten. Fijn dat het gelukt is met de hiel.

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Zou graag een patroon voor sokken met rondbreinaald vinden zeker voor beginners .Bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Nadine, misschien heb je wat aan deze link. Succes!
      https://sascha-lovetoknit.blogspot.com/2012/01/breipatroon-sokken-voor-volwassen-op.html

      Verwijderen