vrijdag 28 december 2012

Kniepertjes

Toen wij nog in het oosten van het land woonden vroeg mijn buurvrouw of ik samen met haar kniepertjes wilde bakken. Ik had dit nog nooit gedaan maar het leek mij leuk, dus gingen wij samen aan de slag.

Kniepertjes (knijpertjes/nieuwjaarsrolletjes) worden gegeten met Oud en Nieuw, vooral in Drenthe, Groningen, Overijssel en de Achterhoek in Gelderland. Met oudjaar als platte wafels, om te symboliseren dat het jaar is uitgerold en met nieuwjaar als een rolletje, want het nieuwe jaar is nog opgerold.


Een aantal jaren geleden kocht ik ook een kniepertjesijzer en nu bakken we zelf kniepertjes.

Er zijn verschillende recepten te vinden op internet. Het beslag dat wij gebruiken is vloeibaar en wordt met een lepel op het ijzer gegoten. Men gebruikt ook wel deeg waar kleine bolletjes van worden gerold. Het is maar net wat je zelf het prettigst vindt werken.

De ingrediënten voor ons kniepertjesbeslag zijn: 500 gram bloem, 200 gram boter, glas cognac, 500 gram  witte of bruine basterdsuiker, 2 eieren, 2 zakjes vanillesuiker, 25 gram anijs, lauwwarm water. Het lauwwarme water voeg je geleidelijk toe tot het een makkelijk door te roeren beslag is.


De één giet het beslag op het ijzer. Niet teveel, anders loopt het eruit. Als de damp weg is wordt het kniepertje uit het ijzer gehaald.De ander rolt het kniepertje daarna om een stokje, dit moet snel gebeuren want het wordt meteen hard.De opgerolde kniepertjes kunnen gevuld worden met slagroom, maar zonder zijn ze ook heerlijk.

Eet smakelijk! 


...

39 opmerkingen:

 1. Dat ziet er heerlijk uit bedankt voor het recept.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk tractatie, voor oud en nieuw.
  Hier in Friesland kennen we het niet.
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, lekker, de moeder van mijn buurvrouw uit Twente bakt ze ook altijd. Ook je kerstbroodjes lijken mij lekker. En, nog even bijpraten: jouw breirol is ook ontzettend mooi geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk!!!!
  Denk,dat het misschien ook te maken heeft met de regio hoe je het klaarmaakt.Wij maakten ze altijd van knikkergrote balletjes-Groningen. Maar het ijzer was dan ook klein en werd in de vlam gehouden en je moest het omdraaien om beide zijden mooi bruin te krijgen.
  Denk dat ik het ook maar weer eens ga doen-lang geleden-met het oude kniepertjesijzer van vroeger.
  goed uiteinde
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kan het hier bijna ruiken.... zo lekker!!!!

  En dan die cognac... ik zou lekker met m'n neus boven het ijzer hangen...

  Wat is je breirol mooi geworden!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. O, wat enig om dat hier op jouw blog tegen te komen. Knieperties! Dat zijn voor mij dierbare herinneringen aan vroeger! Mijn Oma uit Drenthe maakte ze altijd zelf en de hele familie was er stapel op! Ik weet nog dat ze de warme wafels altijd om de steel van een pollepel rolde. Ze werden ook wel Rollechies genoemd. Wij eten ze trouwens altijd zonder vulling. Ieder jaar in deze tijd krijg ik van mijn moeder nog altijd een doos Knieperties en toevallig heb ik gisteravond bij de koffie de laatste uit de pot gepakt. Jammer!!!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik hou van die rolletjes zonder Anijs heerlijk.

  Wat leuk ik weet dat jij ze zelf maakt lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oohh dat ziet er heerlijk uit, net als je kerstbrood trouwens zalig hoor. Ik zou ze ook wel eens willen maken maar je moet dan natuurlijk wel een speciaal ijzer hebben om ze in te kunnen bakken moet maar eens kijken bedankt voor het recept. Ik wens je een zeer fijne jaarwisseling met al je dierbare, en voor 2013 een warm, liefdevol, saamhorig, gezond jaar. Een liefdevolle groet Petra.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Deze log beantwoordt hier in ieder geval één onderdeel van de vraag die ik DH onlangs stelde: Hoe heten ook alweer die dunne wafeltjes die je moet oprollen en die ze aan het bakken waren in dat museum waar we toen waren waar ze ook dat leuke boekje verkochten met allerlei oude spreuken en dat we hebben laten signeren door de schrijfster....(Tja, allebei 60+, dan krijg je dat!)
  Kniepertjes dus. Alleen gebruikten ze in dat museum jenever i.p.v. cognac. Het voornaamste: ik vond ze lekker!
  De rest van de vraag kan ik hier makkelijk opzoeken hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ze maken is al een genot: die heerlijke geur!!!

  Eet smakelijk !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heerlijk zijn ze. Mijn moeder maakte ze vroeger ook wel.
  Leuk om nog eens weer te zien.

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Bijzonder om zo een streekgebonden nieuwjaarskoek te hebben. Ziet er lekker uit

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik voel de blaren nog op mijn vingers als ik je verhaal lees. Oei wat waren ze toch heet..... Cognac deden wij in het verpleeghuis niet in de kniepertjes ;-). Leuk dat je deze traditie nu nog voort zet.
  Ik maak ze voor mezelf niet, ik ga voor de oliebol en/of wafels die zijn ook heerlijk.
  Een heel goed uiteinde van het jaar voor jou en een nog beter begin van 2013.

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heerlijk!!!!
  en ze zien er ok zo mooi uit!!!
  Fijne avond

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik ruik ze gewoon! Heerlijk. Ik ga het ook proberen. Toevallig heeft onlangs een collega van mij ze gemaakt. Echt toeval.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat zien ze er heerlijk uit Willy, heb ze wel eens gegeten bij familie , maar wist niet dar er een bakijzer voor bestond..
  Liefs en een gezellige oud en nieuw
  Erna x

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Leuk dat je aandacht besteedt aan deze mooie oude traditie! Mijn oudtante bakte ze altijd voor ons. Heerlijk vond ik ze. Onze dochter Anne mocht ze bakken samen met de buurvrouw. Ze heeft onlangs zelf een wafelijzer gekocht en was vandaag op bezoek bij de vroegere buurvrouw. Die bleek net een stapel knieperties te hebben gebakken! Van haar heeft ze het recept gekregen en gaat binnenkort haar eigen voorraadje maken.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat leuk om te lezen, ik wist eerlijk gezegd niet dat het opgerolde ook een betekenis heeft!

  Fijn weekend, Willy! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 19. O ja, die ken ik wel. Zijn heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. heerlijk! leuk die gedachte erachter van het oprollen. lieve groet, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Lekker,leuk en ook nog eens een mooie gedachte erachter.
  Kram
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ziet er heel lekker uit. Wij hebben hier in het Westland ook zo'n traditioneel koekje: een ijzerkoekje. Wat dikker deeg en gebakken in precies zo'n ijzer, maar dan niet opgerold. En... als het vriest haal je Vlaardingse moppen op de schaats. Knalharde koekjes want als je valt tijdens het schaatsen mag zo'n koekje niet breken!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. I wish you a Happy New Year and we'll see the 2013th.

  Hugs

  BeantwoordenVerwijderen
 24. O wat lekker heb meteen koffie gezet (smile)

  Alvast een heel fijn uiteinden en een heel goed begin voor 2013 en heel veel liefde geluk en gezondheid, en heel veel handwerk plezier

  Liefs Joke en tot volgend jaar , Fijne avond

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wat leuk, bedankt voor het recept ook. Ik ben in febr in Nederland, misschien vind ik dan zo'n kniepertjes ijzer. Ik herinner me nog van die grote smeedijzeren kniepertjes ijzers, maar dit lijkt me toch makkelijker mee te nemen :)
  Een heel goed nieuwjaar Willy!
  hugs, Elsina

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Dag Willy,
  Wat een leuke symboliek zit er achter het wel en niet oprollen van die kniepertjes. Ook zo'n leuk woord, trouwens. Echt een woord uit een oud gebruik.Grappig!Ik wens je een fijne jaarwisseling en een goed, maar vooral gezond 2013!!
  Lieve groet, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ze zien er prachtig uit. Mooi verhaal ook achter de knieperts.
  Fijne jaarwisseling en veel goeds.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Dag Willy
  Leuk, dit verhaal over kniepertjes. Mijn grootmoeder uit Zeeland maakte ze ook met Oudjaar. Maar ze werden niet opgerold. Ik heb haar kniepertjes-ijzer en gebruik het ook. Alleen bak ik de wafels met een balletje deeg.
  Een fijne jaarwisseling en alle goeds voor 2013!

  groeten Will

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wily allereerst hartelijk dank voor al je mooie verhalen. Ik lees ze nog steeds maar door omstandigheden lukt het me niet meer om zo vaak te reageren. Wat betreft als echte drenthie bak ik ook knieperties. De platte wordt bij ons gebakken met iets stevige beslag waar eerst balletjes van wordt gerold. Bij het beslag hoort bij onze streek geen cognac in het beslag. Wel kwam er een scheut jenever erin zodat ze niet zo gauw slof worden. Onze familie noemen het ook wel hondenkoekje. Dat had te maken met dat onze hond toen nog een pup een ontstoken oog had. Wanneer hij rustig bleef zitten kreeg hij een rollergie. Zonder dat er maar een kruimeltje er af viel nam hij het mee naar zijn mand. Tot zijn laatste dag ( bijna 20 jaar) kreeg hij altijd bij het koffiedrinken een rollergie. Mijn moeder bakte daarom het hele jaar rollergie. Bood ze de visite een andere koekje aan werd er meestal gevraagd heb je geen hondenkoekje. Leuke herinneringen. Ik wens je een Gezegend Nieuwjaar toe

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Lieve Willy

  Een hele fijne Jaarwisseling Willy en alle goeds voor het Nieuwe Jaar.
  Je blogje ziet er trouwens heel lekker uit ...
  Liefs
  Mapi

  BeantwoordenVerwijderen
 31. GELUKKIG NIEUWJAAR!
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Jaaaaaah zo zijn ze natuurlijk het allerlekkerst!
  Heb nu Vegters rolletje uit de winkel maar vroeger als kind bakte ik ze ook zelf samen met familieleden.
  De allerbeste wensen voor 2013 met veel blogplezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Ik heb ze natuurlijk als rasechte tukker ze ook gebakken. Ook ik doe er geen alcohol in. Verder is het recept ongeveer hetzelfde.

  Vandaag ben ik ze weer aan het bakken, Ik ga morgen naar mijn zusje die in de Randstad woont. Toen ik twee weken geleden ze bakte, en erachter kwam dat ik inmiddels zelf zo'n ijzer had, was de deal snel gemaakt. Zusje zorgt voor de slagroom en ik neem knieperties mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Wat leuk om dit te lezen. Ik ben zelf Molukker en deze koekjes eten we ook bij feesten. We noemen het kue semprong. De geschiedenis van onze koek ken ik niet. Misschien een erfenis van het koloniale verleden (immers dat stamt uit de 16e eeuw toen het gebied nog Nederlands Indië heette).

  BeantwoordenVerwijderen
 35. dit is dus geen kniepertje maar een spekdik, totaal iets anders dus

  BeantwoordenVerwijderen