zondag 17 februari 2013

Bremen

Als je in Worpswede bent moet je natuurlijk ook een bezoek brengen aan Bremen, de oude Hanzestad aan de Weser. We besluiten de auto te laten staan en gebruik te maken van de bus. Lijn 670 brengt ons vanaf Worpswede naar het centraal station van Bremen.


We wandelen richting het stadscentrum, als we de stadsgracht oversteken zien we de molen am Wall. De molen kan bezichtigd worden en er is een restaurant gevestigd.


Tussen de huizen door zie je een glimp van de Liebfrauenkirche. Rondom staan allerlei kraampjes, o.a. met lebkuchen herzen (peperkoek harten).

Op de Marktplatz staat Haus Schütting, het gebouw van het Bremer Koopmansgilde, de Kamer van Koophandel is er gevestigd.  Midden op het plein staat het reusachtige stenen beeld van Roland, zijn voorganger was van hout. Op hetzelfde plein staan het 600 jaar oude Rathaus en de St.Petri Dom, die beiden bezichtigd kunnen worden. Wil je de stad van bovenaf bekijken, dan kun je één van de torens van de Dom beklimmen. Het 600 jaar oude Rathaus en Roland staan sinds 2004 op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Links Haus Schütting, rechts het beeld van Roland


Het Rathaus en de St.Petri Dom.
Naast het Rathaus staat het beeld van de wereldberoemde Bremer Stadsmuzikanten uit het sprookje van de Gebroeders Grimm. Het was een drukte van belang bij dit viertal. We zagen wel dat toeristen zich lieten fotograferen terwijl ze de voorpoten van de ezel vast hielden. Achteraf las ik dat dat geluk zou brengen.


In Bremen kun je niet om de Bremer Stadsmuzikanten heen.We wandelen door naar het oudste stadsdeel van Bremen, Schnoor. Hier zijn smalle straatjes met vakwerkhuizen uit de 15e en 16e eeuw. De naam dankt het aan de dicht op elkaar gebouwde huizen, die zich als een parelsnoer aan elkaar rijgen. Schnoor is plat Duits voor snoer. Vroeger woonden hier de vissers, tegenwoordig zijn er veel galerieën, (souvenir)winkeltjes, restaurantjes cafeetjes.


Het is trouwens tijd voor koffie, die drinken we bij café Tölke. In het Schnoor leefden vele curieuze figuren, één ervan was Heini Holtenbeen, dit is zijn beeld. Het kan ook zomaar zijn dat je hem in het echt aantreft, want hij wandelt noch dikwijls rond.Meer verhalen in het BREMER GESCHICHTENHAUS


Als we het Schnoor doorkruist hebben gaan we verder naar het Paula Modersohn-Becker museum, het bevindt zich in de Böttcherstrasse. Koffiehandelaar Ludwig Roselius kocht de bouwvallige huizen in deze straat op en liet de straat herbouwen in de periode 1922-1931. Het ontwerp is van beeldhouwer Berhard Hoetger in samenwerking met twee architecten. Het is geheel in Art Déco stijl en rode baksteen. Hier is ook het Museum Roselius Haus ondergebracht. Verder zijn er winkels en cafeetjes. Als je geluk hebt hoor je het klokkenspel. Bij de ingang van de Bötcherstrasse hangt dit vergulde reliëf.

Ingang Paula Modersohn-Becker Museum

Roselius Haus, sinds 1928 museum
Ludwig Roselius


Informatie BREMEN


19 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige stad met mooie gebouwen en knusse straatjes.
  Leuk dat je ons even meenam Willy.

  Fijne zondag nog en een lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een sprookjesachtige stad. Goed om te onthouden. Prachtige foto's heb je gemaakt!. Groeten van Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Thank you for sharing such amazing places and all the history and character that goes along with each one.....Heidi

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat was weer een schitterende wandeling, een stad om te onthouden.
  Fijne zondag verder
  Erna x

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie rondwandeling net bij je gemaakt erg leuk veel informatie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtige stad, die is zeker een bezoek waard. De foto's zijn schitterend.
  Groetjes Will

  BeantwoordenVerwijderen
 7. What beautiful buildings and cozy little streets. I think it's so beautiful with sculptures and ornaments.

  Kram

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik wist niet dat Bremen zo'n sfeervolle stad is, het ziet er prachtig uit. Wéér iets om te onthouden ;-)!

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 9. hallo,
  du hast ein wunderschönes blog!
  vielen dank dafür. ich bin sehr gerne hier und das fast jeden tag :)
  liebe grüße, elvi

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bedankt voor de prachtige rondleiding door Bremen ! Krijg zin in de auto te stappen...en dan is het bloggen toch geslaagd !
  Groetjes van Sis

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik zag ze voorbij komen: de Bremer stadsmuzikanten.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Beste Willy,
  Weer zo'n prachtige cultuur reis! Papa is er in de jaren 70 met zijn Horster Mannenkoor nog geweest voor een optreden. Later heb ik mijn Ouders nog een keer meegenomen naar Bremen samen. Een erg bijzondere en móóie stad. Vanuit de USA gezien vind ik het nu ook best een scandinavisch tintje hebben. Maar ja, het ligt ook bijna aangrenzend.
  Liefs en een fijne week nog.
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een prachtige stad!
  Fijn dat ik even met je mee mocht lopen!

  Liefs, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb genoten van de filmpjes van een voor mij compleet onbekende stad. Zelfs André Rieu kwam even voorbij ;-)
  Zo dichtbij....toch eens een bezoek overwegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Leuk de bronzen stadsmuzikanten en die mooie nauwe straatjes met leuke huizen....
  fijne dag,
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 16. De ezel wordt niet alleen aan zijn voorpoten gezeten, krijgt blijkbaar ook vaak een aai over zijn snuit. Dank voor de wandeling !

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Nooit geweten dat Bremen zo sfeervol is.
  Wordt opgeslagen in mijn "nice to do" mapje:-)
  Dank.
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een mooie stad is Bremen! En het oude gedeelte en het museum zien er prachtig uit. Dank je wel dat ik even mee mocht op de ronleiding.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wie wil er nou nog een Lonely Planet, als je Willy kan lezen? Ik in ieder geval niet. En aangezien ik al een poosje naar Bremen wil (het is niet zo ver als je al in het noorden van Nederland woont)is dit het laatste duwtje. Ik wacht alleen nog even op terrasweer, want ik zag al een paar aardige plekjes.
  Dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen