vrijdag 15 februari 2013

Paula Modersohn-Becker

In september 2012 bezochten we de KUNSTENAARSKOLONIE WORPSWEDE in Duitsland, o.a. om daar de grote tentoonstelling te bekijken met werk van Heinrich Vogeler. Eén van de andere kunstenaars van wie ik ook onder de indruk was, niet alleen door haar schilderijen maar ook door haar levensverhaal, was Paula Modersohn. Zij was één van de weinige vrouwen in de kunstenaarskolonie.


Paula Modersohn werd in 1876 in Dresden geboren. In 1888 verhuist het gezin naar Bremen. In 1892 verblijft Paula ongeveer een half jaar bij haar tante in Londen, daar volgt ze voor het eerst tekenlessen. Op aandringen van haar vader doet ze een opleiding tot lerares, ze mag daarnaast wel schilder- en tekenlessen volgen. In 1895, tijdens een bezoek aan de tentoonstelling in de Kunsthal van Bremen, maakt ze voor het eerst kennis met de kunstenaars van Worpswede en hun werk.
In 1896 volgt ze enkele weken teken- en schilderlessen in Berlijn aan de school van Verein der Berliner Künstlerinnen, dit wordt verlengd met nog anderhalf jaar les. In de zomer van 1897 bezoekt ze voor het eerst Worpswede, het bevalt haar goed en in 1898 gaat ze op de Brunjeshof wonen en heeft ze daar haar atelier. Beeldhouwster Clara Westhoff wordt haar beste vriendin, beiden krijgen krijgen  les van kunstenaar Fritz Mackensen. Mackensen corrigeert haar telkens, Paula voelt zich belemmerd, zij heeft haar eigen stijl die geheel anders is dan van haar collega kunstenaars uit Worpswede. Paula schildert ook de landschapen en het boerenleven in Worpswede, maar maakt steeds vaker kinderportretten.








In 1900 verblijven Paula en Clara samen in Parijs en volgen daar lessen. Als Paula terug is in Worpswede krijgt ze een relatie met kunstenaar Otto Modersohn wiens vrouw kort daarvoor is overleden en hem achterliet met hun dochtertje Elsbeth. In 1901 trouwen Paula en Otto. Clara Westhoff trouwt met dichter en goede vriend van Paula, Rainer Maria Rilke. Paula zich dikwijls eenzaam en opgesloten in haar huwelijk en in Worpswede, zij verlangt naar Parijs.










 
Paula gaat tijdens haar huwelijk een aantal keren naar Parijs, ze wordt geïnspireerd door het werk van Cezanne. Veel van haar tijd brengt ze door in het Louvre. In 1906 wil ze Otto en Worpswede definitief verlaten en zich helemaal geven aan de schilderkunst. Ze ontmoet beeldhouwer Bernhard Hoetger, hij stimuleert haar in haar schilderkunst, maar raad haar aan volledige zelfstandigheid op te geven. Als Otto ook in Parijs komt volgt er een verzoening en besluit Paula met hem terug te keren naar Worpswede.






Op 2 november 1907 wordt dochter Mathilde geboren, op 20 november overlijdt Paula aan een embolie. Ze werd slechts 31 jaar. Paula's werk was vernieuwend, zij ging haar eigen weg en zette hierin door. Dit was voor die tijd heel bijzonder en vooruitstrevend voor een vrouw. Paula Modersohn is één van de belangrijkstekunstenaressen van de 20e eeuw.

Bernhard Hoetger maakte het beeld voor het graf in Worpswede.


In Bremen werd in 1927 het PAULA MODERSOHN-BECKER MUSEUM geopend, het was het eerste museum in de wereld geheel gewijd aan een vrouwelijke kunstenares. Bernhard Hoetger ontwierp het museum in opdracht van de Bremer zakenman Ludwig Roselius.


Ander werk van Paula is o.a. te zien in de KUNSTHALLE BREMEN. Met deze twee schilderijen werd de Paula Modersohn-Becker collectie in 2011 uitgebreid.




In Worpswede hangen in verschillende musea haar schilderijen, één ervan is het MUSEUM am MODERSOHN-HAUS, het voormalig woonhuis van Paula en Otto Modersohn.



Dit voorjaar (23 februari t/m 9 juni 2013) is in MUSEUM BELVÉDÈRE (in Heerenveen-Oranjewoud) de tentoonstelling Paula Modersohn-Becker – 'ein Wunderland, ein Götterland' te zien. De tentoonstelling omvat ongeveer 45 schilderijen, o.a. afkomstig uit de collecties van het Paula Modersohn-Becker Museum (Bremen), het Von der Heydt Museum (Wuppertal), het Stedelijk Museum (Amsterdam), het Gemeentemuseum (Den Haag) en het Groninger Museum (Groningen). Bij de tentoonstelling verschijnt een boek met een uitgebreid essay van Ron Manheim, specialist op het gebied van Duits expressionisme. Hij zal ook optreden als gastcurator van de tentoonstelling.

PAULA MODERSOHN-BECKER STIFTUNG

 Een overzicht van Paula's werk.



 DOCUMENTAIRE (26 min.) Mit meinen Augen - Die Selbstbildnisse der Paula Modersohn-Becker.


22 opmerkingen:

  1. Prachtig verhaal, een bijzondere vrouw. Dank je wel!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Weer een heel bijzonder verhaal. Dank je wel. Groeten Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je verhalen blijven boeien. Jammer dat Paula zo jong is overleden, maar ze heeft wel prachtig werk achtergelaten.
    Dank Willy.

    groetjes,
    Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heel bijzonder verhaal!
    Ik wens je een heel fijn weekend!

    Liefs, Juliëtte

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heel erg mooi Willy, om het leven van deze bijzondere vrouw te lezen en haar prachtige schilderijen te zien! Dank je wel, want ik had nog nooit van haar gehoord. Alvast een fijn weekend gewenst, en lieve groet!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik had nog nooit van haar gehoord. Jammer dat ze zo jong overleden is, eigenlijk in het kraambed. Dan vraag je je toch af wat er van haar dochtertje geworden is.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik had je tasje nog niet gezien, wat is die mooi geworden! Ook heel mooi omdat je een heel afwijkend kleurgebruik hebt. Prachtig!

    Lieve groet,
    Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooie kunst. Overigens is het geborduurde tasje ook een kunstwerkje!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Een groot compliment voor jou omdat je op dit blog toch iedere keer wat bijzonders aan ons allemaal weet te presenteren! hartelijke groet @

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een mooi verhaal over een zeer bijzondere vrouw.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. I am learning so many interesting issues and speical people like Paula!
    Thank you for sharing the their stories with us!
    loved her colour palette by the way!

    Happy weekend!
    Lieve groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat een mooi werk! Ik kende het helemaal niet. Maar heb er echt van genoten!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat een bijzondere vrouw en wat een bijzonder verhaal! Prachtige schilderijen. Die wil ik wel eens in het echt bekijken.
    Dank je wel voor dit mooie verhaal.

    Fijn weekend en een lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Dit is weer schitterend, dank je wel ...

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Dag, wat een interessant blog heb je. Ik ga je graag volgen. Als je tijd hebt ben je ook welkom op het mijne. Ik schrijf voornamelijk over Frankrijk.
    Dag, Lilian

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Alweer een interessant verhaal over een bijzondere kunstenares. Helaas is ze zo jong overleden, maar wel heeft ze een groot oeuvre nagelaten.
    Dank je wel voor deze prachtige reportage.
    Fijn weekend. Groetjes Will

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wist niet van haar bestaan,maar ze heeft een aparte, beetje simpele stijl ( niet dat ik het nadoe hoor). Erg mooi ! Jij maakt ons kunstwijs, dank je !

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wat een boeiend verhaal weer. Ik had nooit eerder van deze kunstenares gehoord. Wat een bijzonder levensverhaal.
    Ik geniet altijd ontzettend van jouw boeiende stukken. Je bent echt een bron van inspiratie!
    Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Hallo Willy, wat een triest verhaal van een prachtige kunstenares. Vrouwen hadden het vroeger toch veel moeilijker dan nu. Groetjes Tony

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Heel bijzonder zo'n vrouw in een tijd waarin dat allemaal nog helemaal niet gewoon is.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Prachtige oude stadt Bremen, ik ben er ook ooit eens geweest, en idd de Bremer Stadtmusikanten die zie je overal. Mooi verhaal en mooi kunst heb je weer op je blog, echt boeiend...
    lieve groet Christl

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Was in Worpswede. Wenste dat ik jouw blog eerst had gespot; Dat had t verblijf in dit dorp zoveel meer smaak & kleur gegeven. Knap zoals je je bezoekers "in de wereld van" meeneemt! Jij krijgt t voor elkaar om beweging te maken tussen het onderwerp (van t schilderij) en degene die er -tíjden later) naar kijkt. Dank je alsnog voor de seasoning achteraf!!

    BeantwoordenVerwijderen