zaterdag 24 augustus 2013

De Fuggerei in Augsburg

In Augsburg (Zuid-Duitsland) bezochten we DIE FUGGEREI, dit is de oudste bestaande sociale woonwijk van de wereld. Het werd in 1521 gesticht door Jakob Fugger (1459-1525), de rijkste koopman en bankier van Europa in die tijd. Nu vijfhonderd jaar later wordt het nog bewoond door behoeftige mensen.
De Fuggerei is geheel ommuurd, heeft 7 poorten en 8 steegjes, er staan 67 huizen waarin 140 woningen zijn ingedeeld en waar ongeveer 150 mensen wonen. De woonoppervlakte varieert van 40 tot 65 m². De huur voor een jaar bedraagt een Rijnse gulden, 88 eurocent, dit is hetzelfde bedrag dat men in 1521 betaalde, destijds was het een weekloon van een arbeider. Tegenwoordig komt er 65 euro aan kosten bij per maand voor gas, water en licht.
Verder is er in de huurvoorwaarden opgenomen dat de huurders verplicht zijn per dag drie gebeden voor de familie Fugger te bidden, dit kan in de kerk die binnen de muren van de Fuggerei staat.
Vroeger toen er veel gezinnen woonden, waren er ook een school en een ziekenhuis. Tegenwoordig is de gemiddelde leeftijd van de bewoners 70 jaar en wonen er hoofdzakelijk vrouwen. Ooit woonde Franz Mozart er, de overgrootvader van Componist Wolfgang Amadeus Mozart.
Van 22.00 uur tot 5.00 uur zijn de poorten gesloten. Tegen betaling van een kleine boete kan men nog via de nachtpoort naar binnen. Verder moeten de bewoners het voor lief nemen dat er veel toeristen de Fuggerei bezoeken, in de winter van 9.00 tot 18.00 uur en in de zomer zelfs tot 20 uur. De entree is 4 euro, dit is voor de Fuggerstichting die het complex financiert.Er zijn twee woningen te bezichtigen, één is er nog grotendeels in oorspronkelijke staat en de andere zoals men tegenwoordig woont. Er is een tentoonstelling over de familie Fugger en in een oorlogsbunker is een tentoonstelling "Verwoesting en wederopbouw" over de Fuggerei tijdens de Tweede Wereldoorlog.In het winkeltje zijn souvenirs verkrijgbaar en in het café kun je genieten van koffie met een heerlijk stuk Fuggertorte.

19 opmerkingen:

 1. Ik heb met interesse zitten kijken, Willy!
  Hoewel de geschiedenis anders is en de uitvoering, doet mij dit toch denken aan de hofjes bij ons in het land. Die werden ook door rijken gesticht vaak voor ongehuwde arme vrouwen.
  Met plezier meegewandeld!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 2. vooral die laatste foto...mmm. en wat leuk zo'n hofje, leuk om zo'n huisje van binnen te zien. Liefs Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Al kun je er vanwege de financiële situatie beter niet wonen, toch is het wel een prachtige lokatie. Ik vermoed overigens dat het drie maal per dag bidden er nog wel eens bij in zal schieten ;-).

  Fijn weekend nog Willy! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een interessant onderwerp heb je weer gekozen, mooie foto's erbij!!!Dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Willy. Het is weer een prachtig verhaal. Mooie foto's. Groeten Tony

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een interessante geschiedenis. En dat dit na bijna 500 jaar nog steeds bestaat. Helaas is het tegenwoordig nog steeds nodig voor sommige mensen. Maar de plek waar ze wonen is erg mooi. Ik heb genoten van je prachtige foto's. En dat gebak lijkt me heerlijk.
  Groetjes Will

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heb met plezier de rondwandeling met je meegelopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een prachtig initiatief!
  Vind de kleurcombi mooi oud geel met turkooisgroen...
  en een heel leuk foto verhaal!
  Dank je wel!
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat prachtig om te zien en te lezen..
  Ik had hier nog nooit van gehoord. Als we weer eens in de buurt zijn daar, nou dan... Jajaja, ik maar daar tegenwoordig ook lijstjes van!
  Wat een kort bed is dat hè.. Mensen zullen wel half zittend hebben geslapen!

  fijne zondag, groetjes Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Erg fijn hoor dat je dit soort zaken met ons deelt. Ook ik heb het genoteerd staan voor als we ooit nog eens daar in de buurt zijn. @

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een prachtig plekje om te wonen. Alleen van die regeltjes zou ik een beetje dwars worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat interessant, nog nooit van gehoord. Voor die tijd wel goed bedacht, maar nu toch een beetje betuttelend. Doet inderdaad aan onze hofjes denken, maar dan in het groot.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Jij hebt echt een * fotohandje *
  Leuk zijn ze !

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Leuk om weer met je mee te kijken en de informatie te lezen. Bijzonder dat hier na 500 jaar nog steeds mensen worden opgevangen.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Beste Willy,
  Ja voor díe tijd was het een zégen voor menigeen die anders geen onderkomen had. Beschermd en toch gerieflijk voor die dagen. Een man met veel visie die als rijkste man van Europa toch iets goeds achterliet! Interessante geschiedenis over Jakob Fugger!
  Altijd leer je wel weer iets op jouw blog-post.
  Fijne week wens ik je toe met zonnige groetjes,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een leuke reportage. Ik leer bij jou altijd zoveel! Ook mooie fotos!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een prachtig verhaal, en die kleuren, dat oker met dat groen, fenomenaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ha leuk, daar zijn we ook nog eens geweest! Alleen de "Fuggertorte" hebben we blijkbaar gemist ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Een stadje in een stsad lijkt het wel. Bijzonder verhaal, maar erg interessant.

  BeantwoordenVerwijderen