vrijdag 18 oktober 2013

Juffrouw Jo

Jo Hedwig Teeuwisse, alias juffrouw Jo, heeft een passie voor de jaren 30/40. Het begon bij juffrouw Jo met een koffergrammofoon. Toen paste het moderne interieur niet meer. Ze veranderde het ene na het andere in haar huis.


Juffrouw Jo doet haar huishouden zoals in de jaren 30/40 gebruikelijk was. Een wasmachine heeft ze niet, voor de was pakt ze haar wasbord en teil. Daarna hangt ze het te drogen op een houten rekje voor de kachel. Juffrouw Jo heeft de schoorsteenveger een speciale buis in de schoorsteen laten zetten, zodat die geschikt is voor een kolenkachel of allesbrander. Gekookt wordt er in emaille pannen. Voor de keuken kreeg ze onlangs nog wat spullen aangeboden.


Verder koopt Juffrouw Jo veel van haar spullen op markten, zoals op de Waterloopleinmarkt in Amsterdam. Haar kleding kan ze ook niet nieuw kopen, het is allemaal tweedehands. Panty's draagt ze niet, maar echte kousen. Van weggooien houdt ze niet, dus die kousen worden ook regelmatig gestopt. Jo is van top tot teen, ook in doen en laten, een juffrouw uit de jaren 30/40.


Wat vindt juffrouw Jo dan zo mooi aan die jaren 30/40, waarin veel armoede, werkloosheid en oorlogsdreiging was. Dit wordt haar in interviews dan ook steeds weer gevraagd. Juffrouw Jo antwoordt: "Er was meer. Die tijd wordt in het collectieve geheugen gedomineerd door armoede. Maar het waren ook de hoogtijdagen van de radio, de Nederlandse film en het uitgaansleven met zijn talrijke revues. De samenleving was héél hecht. Als je geen geld had, kon je bij de kruidenier op de pof je boodschappen doen. Probeer dat nu maar eens bij de supermarkt. Er was armoede maar iedereen hielp elkaar." (bron: MUG Magazine)


Juffrouw Jo kwam er achter dat er meer mensen geïnteresseerd zijn in de jaren 30/40. Niet allemaal zo extreem als zij. Zij richtte de CLUB INTERBELLUM op en die heeft inmiddels 200 leden. Juffrouw Jo heeft van haar passie ook haar beroep kunnen maken. Ze is historisch adviseur. Haar HISTORISCH ADVIESBUREAU '30-'45 werkt aan verschillende projecten, o.a. voor speelfilms en tv. In verband met haar werk heeft juffrouw Jo wel een computer. Je kunt haar zelfs volgen via FACEBOOK. HIER kun je nog foto's bekijken, o.a. van juffrouw Jo's interieur.


Lees meer over juffrouw Jo in de volgende interviews, MUG MAGAZINEEVA PRINS en RD.
Enkele tv fragmenten over juffrouw Jo, de tweede video is Engels ondertiteld.

Bij deze wil ik juffrouw Jo hartelijk bedanken voor het gebruik mogen maken van de foto's.

31 opmerkingen:

 1. Bijzonder hoor! Haar woning is te huur, las ik, voor fotoshoots... origineler kan bijna niet geloof ik. Zo grappig, waar haal je deze info toch vandaag Willy?
  groetjes,
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Anita, goed dat je het vraagt. Ik werd getipt door Coosje B., een stille lezeres, ze vond dit wel een onderwerp voor de tante van Tjorven.

   Verwijderen
 2. Ja bijzonder! Eigenlijk zou ik ook wel eens zo een tijdje willen
  wonen\leven!
  Bedankt voor deze leuke post, willy!
  groet Fleur

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel bijzonder verhaal!
  Groetjes, Sonnja

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Boeiend om te zien hoe iemand gegrepen kan zijn door een bepaald tijdperk en bijzonder om te zien dat er nog zoveel spullen zijn uit die tijd.'

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier Dian

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat heerlijk als je dat zo kan doen leuk al die foto's voor ons is dat heerlijke nostalgie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk he. Ik had al eens van haar gelezen via de kostuumvereniging. Vind het wel bijzonder dat ze ook geen wasmachine en dergelijke heeft. Zo zadel je je wel op met veel extra werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een bijzonder verhaal, knap ook dat ze haar leefstijl consequent toepast. Ik vind het geweldig klinken, maar met al die bergen was van mijn dochters ben ik toch wel erg blij met mijn wasmachine hoor ;-).

  Fijn weekend Willy! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh, niet te geloven! En dat ze dit kan volhouden, bewijst wel haar intentie!
  Ze ziet er nog best redelijk jong uit... er komen wel allerlei vragen in me op... Ik zal eerst maar eens de interviews gaan lezen!

  Fijn weekend Willy, en bedankt voor dit mooie bericht!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een bijzonder verhaal. Ongelooflijk om dit vol te kunnen houden.
  Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Jeetje wat weer een leuk verhaal, ik weet niet meer waar maar ik ken het verhaal misschien een op t.v geweest of misschien ook op een blog? Ik weet het niet meer wat uniek he, dat het kan in deze tijd ik vind het SUPER, genoten van je logje, een heel fijn weekend, groetjes Petra.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben nu al dol op Juffrouw Jo!! (Ik wil al mijn hele leven een tijdmachine, waarmee ik in verschillende tijden zou kunnen rondkijken.)
  Ken je Tasha Tudor ook? Ze is helaas een jaar of tien geleden overleden, maar ze leefde dus helemaal in de stijl van 1890. Kleding, huis, tuin, alles. Ik heb een aantal boeken van haar (smullen). Trouwens ook een Pinterestboard met haar als thema, http://www.pinterest.com/eexterhout/tasha-tudor/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Kyra, dan ga ik met je mee in die tijdmachine, ook naar Tasha Tudor. Wat heb je een mooi pinbord over haar. Ik heb op mijn oude blog ooit een berichtje geplaatst over haar, komt ook nog op dit blog.

   Verwijderen
 12. Ik heb juffrouw Jo wel eens op tv gezien. Ik kan er persoonlijk niet zo veel mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Interessante kost, een beetje jaren 30/40/50 is leuk maar met de luxe van nu!
  Bijzonder dat iemand er zn brood mee kan verdienen!
  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ongelofelijk, wat een verhaal. Ik heb net even twee intervieuws gelezen.
  Ik kan me best voorstellen dat je de stijl van de dertiger jaren mooi vind en ik heb ook niet alle luxe, maar ben toch wel blij met mijn computer en wasmachine.
  Heel bijzonder!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Lieve Willy,
  Wat een verrassende post weer! Van de eerste video viel me op na 4:04 min. dat ze zegt dat je toen nooit iemand 'uh' hoorde zeggen. Alles heel beleefd, zonder te tutoyeren...
  Je link van MUG MAGAZINE werkt niet...
  Hartelijk dank nogmaals voor een uiterst interessant terugblik!
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Mariëtte, helaas weet ik niet wat daar de oorzaak van is, bij mij opent het wel.

   Verwijderen
 16. Wat enig die juffrouw Jo! Ik moet de videootjes nog bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. ohhh dank je Willy!!!!ik heb een keer met haar samen in de trein gezeten...ze ging toen ook een sok zitten stoppen en ik heb ademloos gekeken...ik had haar al eens op tv gezien en vond haar toen al zoooo leuk...nu weet ik wie zij is door jou!!!ga haar zeker volgen want ik vind dit helemaal fantastisch!fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een leuke blog had haar als eens op tv gezien interessant om zo even mee te kijken in haar leven.
  Een heel aparte tijdsbesteding in een moderne wereld!
  fijn weekend,
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Dankjewel voor deze geweldige tip, dit is echt genieten!!
  :o)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik kan me voorstellen dat je geinteresseerd bent in een bepaalde tijdsperiode en voorwerpen verzamelt, maar dit gaat wel erg ver.
  Vindt het een beetje vreemd, moet er niet aan denken zo'n deprimerend interieur te hebben met dat perzische kleed op tafel.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Leuk verhaal Willy. Ik heb haar wel eens op tv gezien.

  Groetjes lenie

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een bijzonder en leuk verhaal is het geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Heel erg leuk om te lezen en te zien !!!! :o)!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Prachtig! wat een moed om zo je eigen weg te kiezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik kende haar nog niet. Onvoorstelbaar! Toen wisten ze niet beter voor wat betreft bijvoorbeeld de luxe, een wasmachine was er gewoon niet. Maar nu wel en om dan vrijwillig daarvan geen gebruik te maken... dan zit de liefde voor de jaren 30 echt heel diep! Respect voor als je nu nog zo kunt leven!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. ik hou ook van de jaren 40. Heb meerder kastjes en een grammofoon in de kamer staan. Zelf de stoelen en banken zijn afgeleid van de oude rookstoel. Toch wil ik de luxe niet kwijt. Moet er niet aandenken om mijn wasmachine in te leveren. Weet nog heel goed hoe de kleding eerst met putwater gespoeld werd. Toen had ik al een hekel aan koude handen. Maar ik heb vorige week een prachtig kanten jurkje gekocht in de styl van de 50e jaren. Dat kon ik niet laten hangen

  BeantwoordenVerwijderen
 27. ik zag haar een keer op TV. geweldig vond ik het!

  BeantwoordenVerwijderen